Neovisni novinarski portal
28.3.2024.
EKOLOGIJA / priroda i društvo / ptičice
Zimsko prebrojavanje ptica vodarica u NP Krka: Najbrojnije liske i glavate, divlje i krunate patke

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica u NP Krka:
Najbrojnije liske i glavate, divlje i krunate patke

 Nacionalni park “Krka“ i ove se godine pridružio zimskom prebrojavanju ptica vodarica (International Waterbird Census, IWC), najvećem i najstarijem volonterskom programu monitoringa na svijetu. Akcija koju organizira Wetlands International, svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja, u Hrvatskoj se provodi od 1982. godine. Ovogodišnje prebrojavanje je pokazalo da u NP Krka obitavaju 22 vrste ptica vodarica, s više od 2500 jedinki. Brojnošću prednjače liske i glavate, divlje i krunate patke…

Pticama vodaricama ili vodenim pticama naziva se niz različitih ptica, koje uglavnom nisu međusobno blisko srodne, a zadržavaju se na vodi, plivajući ili roneći, koje uz to kao prilagodbu imaju razvijene plivaće kožice.

Akcija zimskog prebrojavanja ptica vodarica je provedena u sklopu redovitog godišnjeg monitoringa praćenja brojnosti ptica selica vodenih staništa na području ekološke mreže HR1000026 Krka i okolni plato. Na području Parka prebrojavanje je 14. i 15. siječnja obavljeno na sedam lokaliteta promatranjem s obale i iz plovila. Djelatnicima Parka pomagao je volonter Ivan Budinski iz udruge BIOM, koji im je na terenu nesebično prenosio svoje iskustvo i znanje. Ukupno su zabilježene dvadeset i dvije vrste ptica vodarica s više od 2 500 jedinki. Brojnošću prednjače liske i glavate, divlje i krunate patke.

Za prebrojavanje ptica vodarica odabran je siječanj, najhladniji mjesec u godini, jer se smatra da su do tada sve ptice vodarice na svojim zimovalištima i da još nisu počele proljetnu seobu. Uspoređivanjem s brojnošću iz prethodnih godina, procjenjuje se status populacija (rastu li, padaju ili su stabilne) i ugroženost pojedinih vrsta, te se na osnovu tih saznanja planira zaštita najugroženijih vrsta i njihovih staništa.

-U Hrvatskoj svake godine u monitoringu sudjeluje stotinjak promatrača, a broj zabilježenih ptica često prelazi sto tisuća. Vjerujemo da će i naši podatci doprinijeti boljem razumijevanju migracija i biologije vodarica, širom svijeta sve ugroženije, uslijed uništavanja močvarnih staništa, skupine ptica- poručuju iz NP Krka.


 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI