Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
wheels on fire
Žicanje na račun invaliditeta

Žicanje na račun invaliditeta

Član sam različitih grupa na društvenim mrežama i svako malo naletim na objavu neke osobe s invaliditetom koja nešto žica. Baš me neki dan pošteno razljutila upravo tako sastavljena objava u grupi koja okuplja ljubitelje jedne pasmine pasa. Objava je bila otprilike ovakva „Ja sam invalid može li mi neko besplatno pokloniti štene“ i sve to napisano velikim slovima. Kad vidim ovakve i slične objave jednostavno mi padne mrak na oči! Zašto bi njemu ili njoj netko poklonio psa čiji uzgoj košta i nekoliko tisuća kuna? Samo zato što osoba s invaliditetom! Ma dajte! Veliki sam borac za bolji život osoba s invaliditetom ali, jednostavno nemam razumijevanja za sažaljenje i patetiku kao što je ova.

A vjerujte mi ima ih sve više. I ne traže se samo kućni ljubimci traže se i novi mobiteli, računala (naravno nova) traže se čak i knjige. Da se razumijemo, razumijem da su mnoge osobe s invaliditetom u nezavidnoj financijskoj situaciji, potičem i pomaganje ali, očito ovdje o tome nije riječ. Ovo je iskorištavanje koje uz to baca vrlo ružnu sliku na osobe s invaliditetom općenito.

Takvo ponašanje šteti svima nama jer se onda na osobe s invaliditetom gleda na jadne, ne sposobne ljude koji žele da ih se sažalijeva. Naravno, postoje i oni pojedinci koji će iskoristiti tuđu nesreću i invaliditet kako bi došli do određene financijske i materijalne koristi kao što je u slučaju Dalibora Vignjevića iz Gline čija je priča objavljena u svim medijima.

Nažalost ne žicaju samo pojedinci već i neki drugi u naše ime. Pogađate, radi se o brojnim udrugama za koje se ispostavilo da ipak nisu ne vladine ni neovisne a još manje neprofitne kako se to činilo, bar većina. Pošle godine, u travnju udruge su zajednički pokrenuli akciju pod nazivom Koordinacija za očuvanje digniteta udruga u Republici Hrvatskoj, koja je imala za cilj ukazati važnosti koju nevladine udruge imaju za pojedince, lokalne zajednice i društvo u cjelini, pri tome su poslali apel državi za očuvanje 26 000 radnih mjesta.

E, sad mi molim vas objasnite kako je moguće da organizacije koje se vode kao neprofitne, neovisne i nevladine imaju obraza od Vlade tražiti financijsku potporu za očuvanje radnih mjesta i to za njih čak 26 000 i kakve to ima veze s gospodarstvom? Krajnje je vrijeme da se preispita rad udruga, ali isto tako vrijeme je i da se prizna da većina udruga postoje radi sebe, a ne radi nas osoba s invaliditetom, i da sve one ideje o volonterstvu odavno ne postoje, te da je od udruga ostao, uglavnom, samo profit. Ako želimo da nas smatraju jednakima za početak prestanimo žicati jer postoje i drugi načini da se izborimo za ono što hoćemo, a koje sam puno puta u svojim tekstovima spominjao dosada.

Pobrinimo se sami za sebe jer to nitko drugi neće napraviti a, posebno ne oni koji već godinama lijepo žive na naš račun!

Tags:

VEZANE VIJESTI