Neovisni novinarski portal
10.8.2022.
(NE)RED
Nakon potresa (foto Tris)

Konačno stiglo nešto nove opreme za hrvatske seizmologe koje vlasti ignoriraju desetljećima – one koje su Milan Bandić i HDZ odbili financirati

Nakon potresa (foto Tris)

 Seizmološka služba RH dobila je po 20 kompleta novih seizmografa i akcelerografa s pripadajućim sustavima prikupljanja podataka o potresima u vrijednosti od 4,5 milijuna kuna koje će ovaj tjedan postaviti na petrinjsko seizmički aktivno područje. To je dobra vijest, no treba podsjetiti kako su nabavku tih uređaja seizmolozi tražili već godinama i desetljećima, jer i danas koriste uređaje iz vremena Austro-ugarske monarhije, no vlasti su ih ignorirale i smatrale kako to nije potrebno. Vlast Milana Bandića i HDZ-a u Zagrebu je primjerice odbila  kupiti 23 akceleratora, iako je Zagreb grad s najmanje takvih uređaja na svijetu, kako se tvrdi.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja financiralo je nabavku opreme za Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF), a resorni ministar Radovan Fuchs u srijedu je obišao PMF i pogledao novu opremu., javlja Hina.

“Duboko sam uvjeren da je to početak. Sada ih je stiglo 20, a mi smo se unutar proračuna Ministarstva ekspresno presložili i osigurali taj dio sredstava”, naveo je Fuchs.

Seizmološka služba pripremila je novi projekt vrijedan oko 100 milijuna kuna, a sredstva su osigurana , dakako, iz EU fondova.

“Prema tome bi Seizmološka služba u Hrvatskoj, a imamo puno razloga da imamo jako dobru Službu, bila dovedena na onu razinu i rang kako je to uobičajeno u nekim drugim zemljama”, poručio je.

No ta je služba najslabije opremljena u ovom dijelu svijeta, treba podsjetiti.

Seizmograf

Na novinarski upit zar se trebala dogoditi katastrofa ovih razmjera da bismo bili u rangu ostalih,ministar Fuchs  ponovio je da su seizmolozi i inače samozatajni, a da obično treba biti glasniji.

Dakle, seizmolzi su krivi jer nisu svaki dan ispod Banskih dvora uporno i glasno urlikali i tražili minimalnu oporemu za rad, nego su samozatajni?

“Trebali su imati tu opremu i puno ranije. Ono što smo sada mogli napraviti, učinili smo – Vlada i Ministarstvo reagirali su brzo. Zašto se morao dogoditi potres, nažalost nije to jedina stvar gdje se mora i u izvanrednim okolnostima reagirati”, poručio je.

Na komentar novinara da su seizmolozi ‘i prije deset godina vikali’ da imaju samo 17 postaja, jednako kao i danas, Fuchs je odgovorio da to treba pitati onoga tko je trebao reagirati prije 10 godina te da su oni sada reagirali.

“Dobro je da imamo ovih dodatnih 20 postaja, a imat ćemo ih daleko više i neće trebati postavljati pitanja zašto netko nije reagirao. Garantiram da ćemo reagirati i s ostalim”, obećao je Fuchs, dok je pak na pitanje nije li upravo on bio resorni ministar prije 10 godina, uz smijeh uzvratio da ne zna zašto nije reagirao tada, ali da je sada.

Nakon potresa (foto Tris)

Rukovoditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić istaknula je kako su te instrumente dobili na inicijativu i podršku Vlade RH te je izrazila zahvalnost na brzoj nabavci opreme.

“Seizmološkoj službi i seizmologiji u ovom trenutku bilo je izuzetno važno da nam brzo dođu ti instrumenti kako bi ih mogli čim prije postaviti na seizmički aktivno područje, a sada je to Petrinja, kako bi se što više saznalo o strukturi zemlje ispod tog pogođenog područja”, objasnila je.

Dodala je da će novi instrumenti ostvariti ono što su željeli – da od brojnih naknadnih potresa prikupe što više informacija o svemu što se trenutno događa. To je bitno, tumači, jer su seizmološki instrumenti jedini instrumenti kojima se može vidjeti unutrašnjost zemlje.

“Sve što znamo, znamo jedino pomoću seizmoloških instrumenata koji nam te informacije donose”, istaknula je Ivančić, dodavši da su uzbuđeni zbog novih instrumenata.

Kao primjer koliko su ti instrumenti bitni navela je poznati pokupski potres iz 1909. godine. Andrija Mohorovičić je zahvaljujući prvim instrumentima koji su došli u Zagreb 1906. godine, imao zapise tog potresa, na osnovu kojih je otkrio diskontinuitet brzine između Zemljine kore i plašta.

Podsjetila je da imaju 17 stalnih seizmoloških postaja, što je premalo zbog specifičnog geografskog položaja Hrvatske s BiH je u sredini. Novi instrumenti su važni jer su mobilni te ih mogu relativno brzo seliti na mjesta gdje će seizmička aktivnost biti aktivna, što prije nakon jačeg potresa.

Što se tiče funkcije dobivenih instrumenata, seizmografi bilježe i najslabije trešnje tla, a akcelerografi su sposobni zapisati jake trešnje tla.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI