Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
crkve / POLITIKA / pomoć
Kardinal Josip Bozanić: Možda je ovo znak da se mi u Hrvatskoj više okrenemo prema ovom području…

Kardinal Josip Bozanić:
Možda je ovo znak da se mi u Hrvatskoj više okrenemo prema ovom području…

Otkako je razoran potres pogodio područje Banije, a pomoć građana se stala slijevati sa svih strana, u hrani, odjeći, obući, novcu, mnogi su se pitali što je Crkva , kao najbogatija institucija u državi, učinila kako bi pomogla stradalom narodu. Novinari  su izravno o tome pitali kardinala Josipa Bozanića nakon njegovog obilaska potresom pogođenog područja. Kardinal je pokušavao izbjeći govoriti o konkretnom iznosu koji je Crkva uplatila, no, na kraju je jednu brojku ipak iznio. HBK je, kako je rekao, za prvi korak , stradalima uplatila 7 milijuna kuna pomoći…

Evo što je rekao kardinal Josip Bozanić nakon obilaska stradalog područja:

-Ja ne bih rekao – koliko Crkva, koliko ovi, koliko oni? Mi se često dijelimo. Tu smo zajedno! Recimo, u medijima sam primijetio da se gotovo nije spominjalo Caritas. A tu su i Caritas i Crveni križ. Svi su tu zajedno i svi moramo pomoći koliko je moguće. Ali, u prvome redu treba gledati na konkretnog čovjeka i na čovjeka koji ovdje živi: kako pomoći da ovdje može opstati, da ovdje može raditi. Jer ako dobije ovdje radno mjesto, on će tu ostati i izgrađivati ovaj dio naše domovine. Možda je ovo trenutak da se razmisli  o uspostavi nekih državnih institucija upravo na ovom području naše domovine- kazao je zagrebački nadbiskup.

Kad je riječ o šteti na crkvama u Sisačkoj biskupiji kazat će kako su štete zasigurno velike, ali “mislim da je najveća šteta na ljudima, ako se može tu govoriti o šteti. Sve drugo će se popraviti. Treba graditi osobnost i treba biti blizu čovjeku u ovome trenutku nesreće i tražiti najpotrebnije. Zato, potrebno je da pomoć dođe do svih, da se pronađu svi koji su potrebni pomoći, osobito oni koji su po raznim selima možda sami, napušteni, stari- ocijenio je Bozanić, napominjući kako su svećenici stalno s narodom i rade što mogu, a posebno je angažiran “Caritas ne samo Sisačke biskupije, nego i iz susjednih biskupija i čitave Hrvatske te susjednih zemalja i to je poziv Caritasa, i to je ono čime se ne hvalimo, nego što konstatiramo. Zato je potrebno da u ovakvim momentima budu svi složni i da rade zajedno; i Caritas i Crveni križ i sve humanitarne organizacije. Tko čini dobro, on je za nas! Moramo uspostaviti i graditi veliki savez dobra.“- izjavio je.

U Sisku se, kako je kazao, susreo s velikom skupinom mladih koji rade u sabirnom centru što ga je organizirao Caritas, i izrazio oduševljenje “čudom dobrote” koju je vidio na terenu. Caritas se, rekao je, “angažirao na raznim dijelovima domovine. Dolaze kamioni, dolazi roba, negdje se treba i bolje organizirati da dođe ono što je u ovom trenutku najpotrebnije. Caritas će se i dalje angažirati, jer Caritas je Crkvi vlastito djelovanje. Crkva ne može bez Caritasa, ne može ne činiti dobro. U Hrvatskoj, ali i šire, na djelu je pokret dobra”- zaključio je Bozanić.

No, naposljetku nije uspio izbjeći i odgovor na pitanje koliko je Crkva i financijski pomogla stradalnicima, pa se ogradio kako točan iznos ne zna, jer se pomoć organizira po biskupijama i župama diljem Hrvatske, preko raznih crkvenih organizacija u zemlji i izvan nje, u hrvatskim katoličkim misijama u svijetu i ona, tvrdi kardinal, ne staje. Osim toga, dodat će i sasvim konkretno, Hrvatska biskupska konferencija dodijelila je, kao prvi korak, sedam milijuna kuna pomoći za stradale.
A ako će biti i drugog koraka, na takvoj razini, bit će dobro, rekli bismo…

Još zanimljivije od financijske pomoći Crkve unesrećenim ljudima Sisačko-moslavačke županije, su i neke poruke kardinala Josipa Bozanića.

-Zašto ovaj narod koji je toliko trpio i u Domovinskome ratu, koji je trpio i u Drugom svjetskom ratu, koji je prolazio razne križne putove, zašto se taj narod opet susreće s ovim izazovom? Što nam Bog time želi reći? – postavlja pitanje kardinal i na njega nudi mogući odgovor:

-S jedne strane vidim da je na djelu savez dobra. Mnogo dobra se pokrenulo u ljudskim srcima! Možda je ovo znak da se mi u Hrvatskoj više okrenemo prema ovome području. Da se tu nešto učini, da možda i hrvatska država tu uspostavi za naciju važnu instituciju. Potrebno je ovdje ljudima pomoći, pomoći da mogu ovdje živjeti, raditi, zarađivati i organizirati svoj život. Možda je to izazov svima nama; pomoći ovom dijelu naše domovine – Sisku, Glini, Petrinji i okolnim mjestima– kazao je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, nakon suočenja s razmjerima katastrofe koja je pogodila Baniju.

Možda za početak da i sam kardinal pokaže kako to Crkva čini, kako pomaže narodu u tom nesretnom kraju da opstane i dostojanstveno živi, i da time bude primjer, a ne saučesnik političarima u zanemarivanju nekih ljudi i nekih dijelova hrvatske države…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI