Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
hrvatsko novinarsko društvo / MEDIJI / POLITIKA
HND zgrožen bizarnom odlukom vodstva HRT-a: Usred katastrofe izazvane potresom, vodstvo HRT-a ukida radno mjesto Igoru Ahmetoviću, svom jedinom dopisniku iz Sisačko-moslavačke županije

HND zgrožen bizarnom odlukom vodstva HRT-a:
Usred katastrofe izazvane potresom, vodstvo HRT-a ukida radno mjesto Igoru Ahmetoviću, svom jedinom dopisniku iz Sisačko-moslavačke županije

Da je slogan “Uz nas niste sami”, HRT-ove kampanje za pomoć potresom stradaloj Baniji tek puka fraza iza koje nema ni iskrenosti ni empatije, najbolje svjedoči bizarna odluka uprave državne radio televizije, da baš usred katastrofe u Sisku ukine jedino dopisničko mjesto i povuče svog jedinog dopisnika kojeg još ima na tom području, Igora Ahmetovića. Na tu je odluku danas reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo i Ogranak HND-a na HTV-u oštrom osudom, konstatirajući da je HRT trebao postupiti upravo suprotno, zadržati svog dopisnika i osigurati mu sve uvjete za rad u Sisku, ne samo iz profesionalnih, nego i simboličnih i solidarnih razloga.

HND je naglasio kako ovo svakako nije trenutak da se povlači kolega Ahmetović, koji je inače i predsjednik ogranka HND-a u Sisačko-moslavačkoj županiji, a potez je tim licemjerniji jer HRT, svih ovih dana otkako je razorni potres pogodio ovu županiju, pušta spot s pjesmom koju izvodi Doris Dragović i njime mobilizira građane na doniranje pomoći stradalom stanovništvu, a u taj je uradak utkan i dio materijala kojeg je na terenu snimio upravo kolega Ahmetović.

-Dok s jedne strane naše građane u zemlji i diljem svijeta pozivaju na pomoć u obnovi, s druge strane svom zaposleniku ne osiguravaju osnovne uvjete za rad. Dok čelnici pogođenih područja upozoravaju na iseljavanje svog stanovništva, HRT umjesto da svom novinaru omogući rad iz Siska i time pošalje poruku da, kako glasi kampanja HRT-a, „Uz nas niste sami“, on povlači svog dopisnika. Da je HRT svjestan svoje uloge baš u ovom trenutku, onda bi njegov glavni ravnatelj Kazimir Bačić osigurao kontejner i ploču s logom HRT-a u kojem bi mjesto rada mogle naći i ostale novinarske ekipe koje dolaze iz Zagreba.

Što će se dogoditi kada se svjetla medijskih reflektora na ovom području ugase i kada ova regija ponovo potone u medijski mrak? Je li za HRT uistinu skupo zadržati jedinog preostalog čovjeka na teritoriju treće najveće županije u Hrvatskoj, na kojem se nalazi bezbroj teško pristupačnih sela i naselja, ili za tu i takvu Hrvatsku, neumivenu, neće biti mjesta u programu javnog medija? S kojim će razlogom stanovnici ovog područja plaćati pretplatu ako su jedina hrvatska županija u kojoj nema ni jedinog preostalog dopisnika, a kolega Ahmetović sam obavlja novinarski, snimateljski i montažerski posao?- pitanja su koja je na konferenciji za novinare postavila predsjednica HND-ova ogranka na HTV-u Sanja Mikleušević Pavić.

Igor Ahmetović na terenu je po snijegu i kiši, u poplavama. U vrijeme potresa od 6,3 stupnja po Richteru, kazala je Mikleušević Pavić, nalazio se na krovu jedne dan ranije oštećene kuće. Ni u trenutku najvećeg udara nije prestao snimati, njegovi su snimci zajedno s onima ostalih kolega postali dio povijesti.

Podsjetila je i da se sve to događa u trenutku kada je Vijeće za elektroničke medije objavilo javni poziv za prikupljanje ponuda za dodjelu bespovratnih milijuna kuna medijima s područja Petrinje, Gline i Siska s ciljem proizvodnje i objavljivanja informativnog programa s pogođenog područja. HRT, s druge strane, ukida mjesto dopisnika u Sisku, gradu u kojem kolega Ahmetović živi i radi već desetljećima.

Budući da uprava HRT-a, unatoč zahtjevima Ogranka HND-a na HTV-u i podružnice Sindikata novinara Hrvatske na HTV-u, nije obrazložila povlačenje dopisnika, Mikleušević Pavić smatra kako iza toga stoji odmazda za radni spor koji je protiv HRT-a Igor Ahmetović nedavno nepravomoćno dobio.

Hrvatsko novinarsko društvo uvijek u ovakvim prilikama pruža svu potporu svojim kolegama. Igor Ahmetović je ne samo vrijedan novinar i vrhunski profesionalac, nego i predsjednik ogranka našeg društva u ovoj županiji. U vrijeme kad su oči cijele Hrvatske i šire uprte u Sisačko-moslavačku županiju i kada tri tjedna slušamo kako ovamo treba vratiti život i poticati ostanak ljudi, javna televizija zatvara dopisništvo, ukida radno mjesto u gradu u kojem je novinar nasušno potreban. HRT već godinama diljem Hrvatske svoje profesionalce pretvara u takozvane video novinare i tako ih sramotno omalovažava jer moraju raditi tri ili četiri posla za istu plaću. Nemjerljiv je značaj dopisnika, lokalnog novinara, za lokalnu javnost. On je taj koji zna svaki kutak područja s kojeg izvještava i nitko ne može napraviti kvalitetniji prilog od njega. Lokalni novinar je glavni izvor i svim drugim kolegama koji dolaze na njegovo područje i posve je nezamislivo da HRT za to nema sluha“, rekao je na konferenciji za novinare potpredsjednik HND-a Goran Gazdek.

Igor Ahmetović je na HRT-u 21 godinu. Sate, dane i mjesece proveo je na poplavljenim područjima, na snimanjima za odrona u Hrvatskoj Kostajnici, aktualnim događajima u gradu i okolici, izvještavanja za sve programe HRT-a – i radija i televizije – od informativnog preko religijskog do mozaičnog. I to u format „tri u jedan“ – i novinar, i snimatelj i montažer.
Kako mu HRT to vraća? Gašenjem njegovog radnog mjesta baš u trenutku kada mu je posao najpotrebniji…
Igor Ahmetović, novinar, snimatelj, montažer

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI