Neovisni novinarski portal
21.4.2021.
hadeze / MEDIJI
Europska federacija novinara osudila sramotan i opasan napad HDZ-a na medije

Europska federacija novinara osudila sramotan i opasan napad HDZ-a na medije

Europska federacija novinara (EFJ) osudila je postupak članova HDZ-a koji su optužili određene medije i novinare za urotu s oporbom s ciljem destabilizacije vlade, javljaju iz Hrvatskog novinarskog društva, podružnice Europske federacije novinara.

Europska federacija novinara u priopćenju podsjeća da je N1 televizija izvijestila kako su najviši čelnici HDZ-a za vrijeme online  sastanka 11. siječnja ove godine tvrdili da su određeni mediji i novinari stali na stranu oporbe da bi kritizirali sporo i neučinkovito rješavanje krize od strane vlade nakon kobnog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Podsjećaju da je bivša europarlamentarka HDZ-a i sadašnja potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica ustvrdila da mediji pokušavaju srušiti vladu svojim kritičkim izvještavanjem o posljedicama potresa, da su izvori N1 dodali kako je premijer Andrej Plenković tvrdio da mediji pokušavaju umanjiti ulogu vlade, a član HDZ-a Vladimir Šeks navodio da su se mediji udružili s ljevicom kako bi “promijenili ishod parlamentarnih izbora”.

Europska federacija novinara navodi i da je Hrvatsko novinarsko društvo ocijenilo komentare “sramotnim” i “opasnim” pokušajima diskreditacije medija te se dodaje: „Izvješćujući o razornom potresu i njegovim posljedicama, mediji su pokazali iznimnu profesionalnost i u mnogim su situacijama reagirali brže od institucija. Njihov je rad doprinio podizanju svijesti javnosti za još veći odgovor i pomoći stanovnicima pogođenih područja“.

-Ova izjava dio je Media Freedom Rapid Response (MFRR), europskog mehanizma koji prati i reagira na kršenja slobode tiska i medija u državama članicama EU i zemljama kandidatima. Ovaj projekt, koji sufinancira Europska komisija, pruža pravnu i praktičnu potporu, javno zagovaranje i informacije za zaštitu novinara i medijskih djelatnika – navodi se u priopćenju Europske federacije novinara.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI