Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
HRVATSKA / pomoć / PRAVA ZA LJUDE
Državni “Pleter” preuzima od privatnih ugostitelja skrb za prehranu stradalih Petrinjaca

Državni “Pleter” preuzima od privatnih ugostitelja skrb za prehranu stradalih Petrinjaca

Od ponedjeljka, prehranu petrinjskih stradalnika pogođenih katastrofalnim potresom, preuzima državna tvrtka Pleter usluge d.o.o., najavio je ministar graditeljstva Darko Horvat. Prema njegovoj ocjeni 15 tisuća toplih obroka je previše, a toliko su dosad dnevno osiguravali samoorganizirani privatni ugostitelji u Petrinji. Kako izgleda, volonteri- ugostitelji što su skuhali, skuhali su…

Doduše, Vlada još uvijek nije spremna ugostiteljima “zahvaliti na usluzi”, pa će do daljnjega mnogi od njih ostati i volontirati i dalje, sve dok i najmanja potreba za njihovom pomoći postoji, kako je to, između ostaloga, kazao predsjednik Hrvatske udruge ugostitelja Marin Medak. Uostalom, u Petrinju su došli svojevoljno, pa će tako i otići. No, priprema toplih obroka za ugrožene Banijce više neće počivati na njima, nego na državnom Pleteru koji je za to opremljen i osposobljen. A zašto ministar Horvat misli da će prelaskom kuhinje pod državnu komandu građanima Petrinje biti zajamčena veća sigurnost u prehrani, i nije baš jasno s obzirom na sve čime su se dosad državne službe na Baniji iskazale…

Vlada je s MORH-om sklopila sporazum o poslovnoj suradnji na neodređeno vrijeme i osnovala državnu tvrtku Pleter-Usluge d.o.o. 2005. godine, a nova tvrtka je preuzela oko 800 tadašnjih državnih službenika i namještenika. Pleter se fokusirao na pružanje usluga MORH-u, ali i drugim zainteresiranim korisnicima na tržištu, koristeći objekte i ukupne resurse u državnom vlasništvu u obavljanju ugostiteljskih, hotelijerskih i usluga čišćenja i održavanja objekata.

Upitan zbog čega Hrvatska vojska koja za to ima mogućnosti, nije preuzela pripremu obroka za stradale građane Petrinje, Horvat je izjavio kako nema potrebe za mobilizacijom takvog objekta, ” i oni koji su dojučer obnašali ministarske dužnosti imaju predugačak jezik, a ti su jezici politički obojani”. MORH je, dodao je, jasno rekao za što je ta kuhinja i zbog čega nije upotrebljiva u ovakvim situacijama.

A zbog čega je tomu tako, i nije objasnio… U svakom slučaju od ponedjeljka Petrinjci će, makar što se hrane tiče, ovisiti o državnom Pleteru.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI