Neovisni novinarski portal
22.1.2021.
hadeze / HRVATSKA / POLITIKA / pomoć
Državna kuhinja : Pleter nakon 14 dana od potresa preuzeo kuhaču od privatnih ugostitelja; čekali su mobilizacijski poziv ( ?! )

Državna kuhinja :
Pleter nakon 14 dana od potresa preuzeo kuhaču od privatnih ugostitelja; čekali su mobilizacijski poziv ( ?! )

Svega smo se naslušali ( i nagledali ) u protekla dva tjedna otkako je razoran potres pogodio Baniju. Pogotovo od predstavnika državnih službi. Ali, reći, kao što je rekao Tomo Medved, načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa, da bi državna kuhinja u Petrinji bila angažirana odmah, a ne tek dva tjedna nakon potresa, da nisu došli privatni ugostitelji i volonterski kuhali stradalom stanovništvu na Baniji, zbilja nadmašuje uobičajenu kreativnost naših političara. Bogme i drskost.

Gle vraga, ugostitelji su krivi  jer su počeli brinuti o prehrani stradalih ljudi od prvog dana, a državni Pleter je čekao mobilizaicjski nalog da preuzme komandu i organizira prehranu civila u katastrofi! U ovom avionu zbilja nema pilota…

Najveći kaos, nažalost, uvijek dolazi od nesposobne, nesređene države koja protivno svojoj izvornoj funkciji, umjesto uspostavljanja reda, najčešće stvara nered. Tako je, očigledno, bilo i s ovom “državnom kuhinjom”.

Trebao je proći cijeli tjedan od potresa da se Vlada sjeti osnovati Stožer civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa ( ustrojen je tek 4. siječnja ) i imenovati Tomu Medveda, potpredsjednika Vlade za načelnika. Jer, bili su blagdani, neradni dani, kako se branio premijer Plenković, evidentno nesvjestan razmjera katastrofe koju je potres izazvao.  Kakvi blagdani u takvoj kataklizmi ?!

U međuvremenu se na potresom pogođenom području razmahalo kaotično stanje. Ljudi su stizali sa svih strana naoružani dobrom voljom da nesretnom narodu na Baniji pomognu na bilo koji način. Stizale su donacije u odjeći, obući, novcu, mobilnim kućicama, kontejnerima, a stigli su, već prvog dana i – ugostitelji. Spremni volontirati dokle god treba, kuhati za gladne, traumatizirane ljude koji su u nekoliko sekundi izgubili sve. I kuhali su, neumorno, s doniranim namirnicama, sa zalihama koje su sami dopremili,  i u kaosu se uspjeli samoorganizirati te u proteklih dva tjedna skuhati i podijeliti bar 120 tisuća toplih obroka. A ispalo je kao da su nekakvo strano tkivo, neželjena izraslina na ovom trunom tlu…

I nakon puna dva tjedna, država se domislila da bi brigu za prehranu stanovništva i volontera na stradalom području trebala sama preuzeti. Jer je to njezin posao, njezina odgovornost. I tako je danas napokon stigla državna tvrtka Pleter koja je, kako je to izjavio njezin direktor Marijan Mareković, mogla kuhati od prvog dana da je dobila zapovijed od države, odnosno Stožera, kao što je bilo u slučaju Zagreba, Arene, Splita... Jer, napominje Mareković, Pleter je tu, u Petrinji, od srijede, 30. prosinca, i kuha za vojsku i civile smještene u petrinjskoj vojarni. Radili su svoj posao, veli Mareković, kao da unesrećeno stanovništvo u razorenoj Baniji nije njihov posao. Pa su za njih, i za sve angažirane volontere, kuhali privatni ugostitelji, i sami volonteri, koji su vlastitim snagama, i opremom organizirali kuhinju u centru Petrinje. I nahranili gladne…

Šef Stožera Tomo Medved i službeno je danas objavio početak rada Pletera koji će hranu u Petrinji zapravo distribuirati ( a kuhati u Zagrebu ). Prvog dana mobilizacije podijelili su sedam tisuća toplih i pet tisuća suhih obroka. Cijena po obroku bit će po pristojnoj cijeni, 20-30 kuna, kaže Mareković.  Volonteri su kuhali besplatno…

A gdje su dosad bili?
E, u to direktor Pletera ne bi ulazio, ali, “znam “, kaže,” da su i u ratu najvažniji bili oni prvi koji su se samoorganizirali, kao što je ovdje bio slučaj sa ugostiteljima”.

Pa ako je tako kao što veli Marijan Mareković iz državnog Pletera, zašto su Vlada i Stožer izazvali gorčinu kod ljudi koji su tako nesebično pomagali stradalnicima u protekla dva tjedna, vodeći računa da u toj nesreći makar svatko dobije pristojan topli obrok?
Medved je pokušao sanirati učinjenu štetu, pa je zahvalio ugostiteljima na doprinosu jer su ” velikim iskustvom i srcem svih ovih dana neumorno radili kako bi prehranili stanovništvo kad je najteže”. Obećao je, za razliku od onih koji bi hranu dijelili ” po zaslugama “, da nitko neće ostati bez obroka, i pozvao kuhare koji su dosad volontirali da nastave sa svojom humanitarnom misijom dok žele i imaju snage i volje.

A ostat će, kako se čini, dok ne potroše zalihe. No, s knedlom u grlu…

Iako se svih ovih dana trudio kuhati i ne komentirati, poznati chef Mate Janković na kraju je progovorio žestoko. Gostujući na N1 televiziji ispričao je kako su se spontano organizirali, i kad su shvatili da ih nitko iz sustava ne prati, sami su ga počeli stvarati. Namirnice su isključivo, rekao je,” iz privatnih donacija koje smo mi kao udruga skupili. Crveni križ nam je nedavno prvi put ponudio 400 kilograma krumpira, a imamo dvije tone.Udruga ugostitelja je molila Crveni križ da im otključa vrata svog skladišta da bi mogle naše donacije tamo ići”, kazao je, poručujući da nije važno s čijom se hranom kuha. Jer, to što ima Crveni križ su isto donacije građana ili firmi, “nije bitno čija je hrana, nego je problem u tome da se nismo mi pojavili na terenu, a gotovo nakon 15 dana se odjednom pojavi nekakva firma. Mi ne smijemo biti sustav, mi moramo biti volonteri. Mi ćemo i dalje pomagati. Mi ćemo se sada povezati s nekim udrugama u Sisku i do isteka zaliha ćemo nastaviti kuhati. Zalihe su bile ogromne”, istaknuo je Janković, a kuhali su, kako reče, od 7.30 sati do 20 sati navečer svakodnevno. Konstantno su bili u pogonu. Sve su se donacije evidentirale, o svemu postoji papirnati trag, sve je zapisano, nema nikakvih malverzacija, to je sve bio čist posao. I onda od vlasti slušaju kritike i optužbe kako kuhaju previše!?

-Prije svega, mi nismo ničiji majmuni. Oni to rade jer se vidi da sustav ne postoji, jer da postoji, državna firma bi bila prvi dan na terenu, robne rezerve bi bile isporučene i mi ne bi smjeli prići. Onda bi nas zvali kao volontere da se priključimo, a ne da stvorimo sustav. I onda nas pljuju. Prvo nas preuzima Crveni križ, čiji mi nismo volonteri, pa se kaže da previše kuhamo, pa nam se onda zahvali i kaže se da se kuha s namirnicama Crvenog križa, a sve smo mi to organizirali- ogorčeno će poznati hrvatski chef.

Zašto uvijek u ovoj državi mora biti tako? Zašto se i ono najbolje kod ljudi, solidarnost, humanost, čovječnost, tako lako podcjenjuje i omalovažava?
Nije grijeh pogriješiti, grijeh je greške ne priznati i odgovornost za vlastite propuste prebacivati na druge. A ova Vlada to čini dosljednije od svih dosadašnjih, uvjerena da zaslužuje samo pohvale za svoj “izvanredni rad”, a kritike, i kad su potpuno opravdane, proglašava demontažom države. Problem je u tome što su ovu državu godinama, ustrajno, demontirale vladajuće klike.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI