Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
crovid
Foto: pixabay.com, ilustracija

Zarobljeni i zanemareni:
Korisnicima domova za starije uskraćuje se pravo na hranu, tuširanje i telefonske pozive

Foto: pixabay.com, ilustracija

U uvjetima apsolutne izolacije te uskraćenosti redovite zdravstvene i socijalne zaštite i potpore, sve su češće dojave kako je mnogim korisnicima domova za starije i nemoćne, uz kretanje suženo pravo i na osobnu higijenu, redovitu prehranu, pa čak i vodu. To dramatično upozorenje na zanemarivanje starijih i nemoćnih uputile su umirovljeničke udruge Sindikat umirovljenika Hrvatske i Treća dob Hrvatske, pozivajući na hitan sustavni nadzor u svrhu osiguravanja osnovnih životnih potreba – njege, skrbi i kontakata s obitelji i prijateljima.

Dramatičnim apelom o zanemarivanju korisnika domova za starije i nemoćne, umirovljeničke udruge javnosti skreću pozornost na to da se u uvjetima pandemije odnosno apsolutne izolacije, starijim i nemoćnim osobama zatvorenim u domove ugrožavaju i druga temeljna ljudska prava te da se dostojanstvo tih starijih osoba svelo na nulu. Naglašavaju umirovljeničke udruge kako se dojave o zanemarivanju odnose na obiteljske i privatne domove te ocjenjuju da unatoč obznani resornog ministra Josipa Aladrovića kako je udvostručen broj socijalnih inspektora i njegovoj najavi da će se bitno pooštriti uvjeti za rad privatnih i obiteljskih domova, u stvarnosti nema poboljšanja.

Foto: pixabay.com, ilustracija

-Korisnici domova kao i njihove obitelji redovno kontaktiraju umirovljeničke udruge i upućuju na strašne zlouporabe položaja i ovlasti prema starijim osobama. Uskraćuje im se, zbog manjka osoblja, čak i pravo na hranu, tuširanje, izlazak u dvorište, telefonske pozive članovima obitelji i prijateljima, a sve s opravdanjem na Covid 19. Što reći onima koji nisu svoje najdraže čuli, a niti vidjeli već šest mjeseci? Zarobljeni, zanemareni i očajni starci bez ikakvog društvenog nadzora, poslagani su kao sardine u svojim često prenapučenim sobama. Primjerice, u jednom uglednom privatnom domu za starije sjeverozapadno od Zagreba tri korisnice su nam se potužile kako zbog manjak osoblja djelatnici tjednima ne tuširaju nepokretne osobe već ih samo brišu mirišljavim maramicama, ne donosi im se hrana u sobe već sami moraju odlaziti po nju. Tamo gdje ima socijalnih radnika koji obavljaju kontakt s medijima i nadležnim službama, gotovo se i ne javljaju na telefon, grubi su prema obiteljima i korisnicima te prema medijima i zataškavaju probleme koje smo spomenuli. Jednostavno su se zatvorili za javnost, iako im je dužnost služiti korisnicima, od kojih i primaju svoje plaće. Istodobno, ravnatelji/ce uvriježeno prikazuju uljepšanu sliku organizacije i djelatnosti domova, što je u velikoj suprotnosti od stvarnosti. Korisnici pate i umiru pogurani na društvenu marginu, bilo od požara, gladi, tuge ili samoubojstva – piše u dramatičnom apelu što ga u ime udruge Treća dob Hrvatske potpisuje njena predsjednica Sandra Vukušić, a u ime udruge Sindikat umirovljenika Hrvatske njena predsjednica Jasna Petrović.

Foto: pixabay.com, ilustracija

Nakon brojnih pristiglih informacija o zanemarivanju starijih i oštrih reakcija obitelji i samih korisnika domova, umirovljeničke udruge obraćaju se Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, zahtijevajući hitno djelovanje u domovima za starije i nemoćne te osnivanjem stručnog istražnog povjerenstva koje bi sistematski ispitalo stanje u domovima, prije novih živih buktinja, samoubojstva i smrti skrivljenih nemarom. Zalažu se i za što skoriju reformu socijalne inspekcije, njezine decentralizacije i uvođenje civilnih volontera s pravom pristupa u domove.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI