Neovisni novinarski portal
5.3.2021.
aktivisti / POVIJEST/SADAŠNJOST
Foto: Otvoreni likovni pogon, srušeni spomenik  osloboditeljima Dalmacije na kninskom brdu Spas

Veterani Domovinskog rata i antifašisti obnavljaju srušeni spomenik partizanima koji su oslobodili Knin i Dalmaciju

Foto: Otvoreni likovni pogon, srušeni spomenik osloboditeljima Dalmacije na kninskom brdu Spas

Splitska udruga Veterani Domovinskog rata i antifašisti (VeDRA) pokrenula je inicijativu obnove dvadeset i pet metara visokog betonskog obeliska na kninskom brdu Spas, spomenika osloboditeljima Knina i Dalmacije u Drugom svjetskom ratu koji je namjerno i organizirano, miniran u dnu plastičnim eksplozivom, srušen na tlo 1995. godine, neposredno nakon oslobođenja Knina u akciji Oluja.

Betonski obelisk modernističkih linija podignut je na brdu Spas 1969. godine u slavu poginulih u bitci za oslobođenje Knina koja je trajala oko mjesec dana i završila 4. prosinca 1944. godine. Ta je bitka u kojoj su partizanske jedinice 8. dalmatinskog korpusa NOV-a napale i pobijedile  šest njemačkih divizija, dvije ustaške, domobransku i Dinarsku četničku diviziju zloglasnog Momčila Đujića bila završna bitka za oslobođenje Dalmacije. Partizani su, dakle vojska koju je 1943. priznao cijeli antifašistički svijet, pobijedili naciste, ustaše, domobrane i četnike koji su se zajedničkim snagama borili na istoj strani. Zato je, reći će Ranko Britvić, predsjednik Veterana Domovinskog rata i antifašista u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, nonsens nazivati ustaše i domobrane “hrvatskim vojnicima”, kako se to danas čini, jer su se zajedno s četnicima borili protiv partizana – osloboditelja Dalmacije od okupatora i domaćih izdajnika.

Foto: Veterani Domovinskog rata i antifašisti

Podsjeća da je ta bitka čiji se završetak obilježava kao Dan oslobođenja Dalmacije bila ključna za okončanje Drugog svjetskog rata na ovim prostorima, slično kao što je i ona iz kolovoza 1995. godine kada je akcijom Oluja oslobođen veliki dio okupiranog teritorija bila ključna za okončanje Domovinskog rata. Plan je najprije administrativnom borbom vratiti srušeni obelisk na listu povijesne kulturne baštine, a od konkretnih terenskih aktivnosti pristupit će se prvo hortikulturnom uređenju zemljišta oko srušenog spomenika i uređenju prilaznog puta. Zamisao je da će ga uz pomoć državnih institucija i zainteresiranih društvenih snaga uspjeti obnoviti u godinu dana. Cilj im je ovim projektom ali i kompletnim svojim djelovanjem stvoriti društvenu klimu u kojoj će se cijeniti žrtve koje su podnijeli naši preci u oslobađanju Hrvatske u Drugom svjetskom, jednako kao i one u Domovinskom ratu. Podsjećaju da danas, nažalost, umjesto svijesti o slavnoj antifašističkoj prošlosti hrvatske nacije imamo zaborav, a umjesto ponosa što smo u teškim povijesnim vremenima uspijevali odabrati ispravnu i pobjedničku stranu u globalnoj borbi s nacifašizmom, imamo revizionizam. Umjesto da i Domovinski rat shvatimo kao nastavak iste borbe protiv fašizma kakva je bila ona u Drugom svjetskom ratu, zaključuju splitski Veterani Domovinskog rata i antifašisti, prečesto ga se shvaća kao priliku za rehabilitaciju davno poražene politike i ideologije.

Foto: Otvoreni likovni pogon, srušeni spomenik osloboditeljima Dalmacije na kninskom brdu Spas

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI