Neovisni novinarski portal
3.3.2021.
POLITIKA / PRAVDOSUĐE
Općinski radni sud u Zagrebu presudio: Boro Nogalo je protuzakonito smijenjen s dužnosti ravnatelja bolnice!

Općinski radni sud u Zagrebu presudio:
Boro Nogalo je protuzakonito smijenjen s dužnosti ravnatelja bolnice!

Pedijatar Bore Nogalo, bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, smijenjen je protuzakonito, i mora biti vraćen na poziciju s koje je razriješen, odlučio je Općinski radni sud u Zagrebu. Presuda je prvostupanjska, nepravomoćna, no, Nogalo nakon nje u pravdu ponovo vjeruje…

Za Nogala je i ova nepravomoćna presuda velika satisfakcija, iako vjeruje da će se na nju druga strana žaliti. Ali, sada ima, kako je izjavio, crno na bijelo da nijedan razlog za njegovu smjenu nije bio opravdan. Kako piše Večernji list, bivši ravnatelj nastavlja borbu dalje, za istinu i bolnicu će se, poručuje, boriti do kraja.

Kampanja protiv bivšeg ravnatelja Bore Nogala vođena je svim sredstvima, a naposljetku ga se teretilo da je zapošljavao u bolnicu protivno odlukama Upravnog vijeća, ali je na sudu utvrđeno da se o novim liječnicima na Srebrnjaku odlučivalo upravo na sjednicama toga Vijeća. Sud  stoga nije prihvatio u cijelosti iskaz predsjednice Vijeća Ane Stavljenić Rukavine, koja u Vijeću zastupa interese Grada Zagreba ( odnosno, gradonačelnika Milana Bandića, op.a. ), a koja je kao jedan od razloga Nogalove smjene navela velike financijske gubitke bolnice, te da Gradski ured za zdravstvo nije imao uvida u projekte ustanove kojoj je Nogalo bio na čelu. Za sud je takva kvalifikacija bila sporna s obzirom da je obaveza Upravnog vijeća da najmanje svaka tri mjeseca raspravlja o izvješćima ravnatelja, pa nije jasno kako su se gubici nagomilali i što je u međuvremenu radilo Upravno vijeće,  a da na to nije pravodobno reagiralo.

I koliko god sud nije poklonio vjeru iskazu čelnice UV-a bolnice, toliko je u cijelosti poklonio iskazu smijenjenog i tuženog Nogala, a pogotovo u dijelu koji se odnosi na zapošljavanje liječnika o čemu se ravnatelj redovito dogovarao s predsjednicom UV-a, svjedokinjom Anom Stavljenić Rukavina i dogradonačelnicom Zagreba, a na ravnateljev rad nije bilo baš nikakvih primjedbi.

Sud je ocijenio da je Upravno vijeće moralo znati kako funkcionira bolnica, ali ono nije obavljalo svoj posao redovito, niti se redovito sastajalo i analiziralo financije ustanove, kako proizlazi iz Izvješća o provođenju sveobuhvatne kontrole poslovanja u Dječjoj bolnici Srebrnjak  koju su proveli ovlašteni djelatnici HZZO-a. A što se navodnog gubitka tiče, sud tu optužbu na račun bivšeg ravnatelja nije mogao ispitati jer se u tužbi ne navodi ni konkretan iznos gubitka, a ni kada je nastao.

Nogalo smatra da presuda i nije mogla biti drugačija jer se na Srebrnjaku, tvrdi, nije radilo ništa sporno, ali ga žalosti što će zbog svega ovog propasti projekt translacijskog centra, za koji je njegova ekipa uspjela osigurati 60 milijuna eura iz europskih fondova.

Dječja bolnica Srebrnjak u listopadu prošle godine je provela postupak javne nabave za izradu izvedbenog projekta i izvođenje radova na izgradnji nove zgrade Centra za translacijsku medicinu, ali Upravno vijeće i zagrebačka gradska vlast učinili su sve da ga u realizaciji onemoguće, da Nogala s projekta uklone i da njegovu provedbu ( a ponajprije europski novac ) preuzmu sa “svojim ljudima”. 

Novi ravnatelj bolnice Ivo Dumić Čule, izabran je u lipnju, a što se projekta translacijskog centra na Srebrnjaku tiče, tvrdi da je pokretanje nove faze projekta krunski dokaz da se ulažu maksimalni napori na njegovoj realizaciji.

Za Nogalovo mjesto u bolnici na Srebrnjaku, nakon njegove smjene, nastala je prava jagma, pa se uz Čulu, piše VL, na natječaj javila i liječnica Ivana Đerek Dubravčić, bivša Nogalova zamjenica Mirjana Turkalj, urednik satirične emisije Prime Time Domagoj Zovak, ali i sam Boro Nogalo, koji je, nota bene, početkom prosinca u bolnici dobio otkaz kada je otišao u izolaciju zbog koronavirusa ( ?! )

Nogalo je bio izložen nesmiljenoj kampanji u kojoj je ključnu ulogu odigrao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je, kao i njegova stranačka kolegica Stavljenić Rukavina, tvrdio da je bivši ravnatelj Dječje bolnice na Srebrnjaku smijenjen jer je radio protivno zakonu.  Nogalovu “egzekutoricu”, predsjednicu UV-a bolnice, prof. Anu Stavljenić Rukavina,  pak, nazivao je najmoralnijom ženom u hrvatskoj politici. Nije, naravno, komentirao njezino potpisivanje odluka koje je sud sada potvrdio kao sporne.

Bitka za Srebrnjak, bar kad je riječ o Upravnom vijeću i Gradu Zagrebu, svela se tako na bitku za europski novac kojeg je gradonačelnik Bandić sa svjom ekipom htio uzeti iz Nogalovih ruku i njime disponirati po svojoj volji. Upravo to je od početka izbijanja sukoba na Srebrnjaku govorio Boro Nogalo, a sada mu je i sud, na svoj način, dao za pravo i vraća ga na posao. Naravno, tek po pravomoćnosti presude. A do tada, tko živ tko mrtav, pa tako i translacijski centar na Srebrnjaku

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI