Neovisni novinarski portal
3.3.2021.
crovid / POLITIKA
Ni u propusnicama nismo jednaki, i zastupnici i ustavni suci su jednakiji, samo zato što vlast sebe drži većom i važnijom od naroda

Ni u propusnicama nismo jednaki, i zastupnici i ustavni suci su jednakiji, samo zato što vlast sebe drži većom i važnijom od naroda

Propusnice su od danas vrlo tražena roba u Hrvatskoj. Samo prvog dana određenog za podnošenje zahtjeva za “korona –ausvajs”, do 18 sati, zaprimljeno ih je, kako je novinarima izrecitirao ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, 30-ak tisuća. Ipak, u zemlji osvjedočene nejednakosti pred zakonom, čak ni propusnice nisu obavezne za sve koji će se u ovim kriznim pandemijskim danima , usprkos zabrani Nacionalnog stožera, kretati iz županije u županiju. Recimo, neće trebati saborskim zastupnicima ni ustavnim sucima, zasigurno ni dužnosnicima…

-Ovo nije odluka koja je donesena kako izdavati propusnice, nego odluka o zabrani kretanja, a koja je epidemiološki opravdana u razdoblju godine kada se očekuje puno putovanja i kontakata- izjavio je danas šef Nacionalnog stožera Davor Božinović, potaknut brojnim pitanjima o propusnicama i metodologiji njihovog izdavanja. Pa i principijelnosti oko njihove obveznosti. Jer, kako rekosmo, neki mogu putovati i bez nje.

-Poanta je da se strpimo, ova odluka bi trebala trajati do 8. siječnja. Svi oni koji znaju da je nešto nužno, znaju i način na koji će ravnateljstvo pristupiti njihovom zahtjevu. Nije poanta kako nešto izbjeći, poanta je da je ovo razdoblje godine kada trebamo smanjiti kontakte, putovanja, da to prihvatimo kao činjenicu- i dodatno je pojasnio Božinović, sugerirajući da se za blagdane ostane kod kuće, uz što manje kretanja.

Ali, svako pravilo ima i svoje izuzetke, pa i ovo o propusnicama. Tako je prvi vladin “stožernik” mogao samo potvrditi da za saborske zastupnike i ustavne suce dozvole za kretanje nisu potrebne, jer to je ipak vrh državne vlasti, i zlu ne trebalo, postoji mogućnost kakve izvanredne sjednice radnih tijela ili samog Sabora. Pa kaže:

-Naravno da takva mogućnost postoji, stožer ju ne može ni zabraniti, jer se radi o najvišim instancama vlasti. Uvjeren sam da će saborski zastupnici koristiti tu mogućnost ( putovanja bez propusnice op.a.) isključivo u svrhe onoga što je njihov posao, vezan za rad u Saboru– pun povjerenja u svoje nalogodavce reći će prvi čovjek Nacionalnog stožera, vladinog tijela koje je od prvog dana epidemije bio važniji i veći i od samog državnog parlamenta.

Otkako je epidemija covida-19 poharala svijet, pa tako i Hrvatsku, Nacionalni stožer civilne zaštite odlučuje o svemu što je na bilo koji način povezano s koronakrizom. I kada je predsjednik Republike Zoran Milanović ukazivao na ustavnu obvezu da se o mjerama koje zadiru u ustavna i ljudska prava i slobode građana odlučuje u Hrvatskom saboru, i to dvotrećinskom većinom, Vlada je hinila da ga ne čuje. Kada je oporba na istom fonu zahtijevala da se ta tema otvori u parlamentu, dobila je raspravu, više kao “bombon” da umiri ljutite zastupnike i dade im priliku da istresu sve svoje frustracije, a daleko od namjere da se takav zahtjev ozbiljno valorizira i o njemu donose odluka u državnom parlamentu, po mogućnosti konsenzusom, jer, zdravlje je interes svih nas.

Dakle, o čemu to sad Božinović govori, kakvu bi to hitnu sjednicu Sabor mogao imati do 8. siječnja, a pogotovo njegova radna tijela? Ili ustavni suci, što bi to u državi njih nagnalo da se urgentno sastanu i u realnom vremenu o nekom pitanju odlučuju?
Nema toga o čemu u ovoj državi ne bi Plenkovićeva vlada u ova dva tjedna mogla odlučiti i ne pitajući Sabor za zdravlje, kao što je to radila i tijekom cijele pandemije, zaklanjajući se iza Stožera kao prve linije obrane na kojoj su se amortizirali udari kritičara.

Prema tome, Božinović sigurno nije izuzeo zastupnike i ustavne suce zbog teorijske mogućnosti da nas zadesi još veća ugroza od one kojoj smo izloženi širenjem covida-19, ili nedaj bože zbog straha od državnog udara, ili kakve kataklizme. To je naprosto refleksna radnja predstavnika vlasti koji uistinu iskreno misle da se na njih ne mogu odnositi isti zakoni kao i na nas obične smrtnike. Oni se mogu kretati kako i kad žele, i bez propusnica, pa da vidimo tko će ih zaustaviti. Oni prolaze s rotirkama, za njih je svaka brzina dopuštena, oni ne stoje u kolonama, oni su vlast. Hrvatska. A ne norveška, ili švedska čiji dužnosnici ne pate od kompleksa lažne veličine, koriste javni prijevoz i ponašaju se kao sav normalan svijet…

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI