Neovisni novinarski portal
28.3.2024.
BANDIĆGRAD / izborište / POLITIKA
“Možemo!” i SDP neće zajedno na lokalne izbore: Ovo je najracionalnija odluka za rušenje Bandića

“Možemo!” i SDP neće zajedno na lokalne izbore:
Ovo je najracionalnija odluka za rušenje Bandića

Političke platforme “Možemo!” i Zagreb je NAŠ, zaključile su razgovore sa SDP-om o zajedničkom izlasku na lokalne izbore u svibnju 2021. i odlučile se za samostalan izlazak na izbore, bez SDP-a i tzv. velike koalicije. -Donijeli smo- kažu- racionalnu i najbolju odluku za rušenje Milana Bandića. 

Predstavnici “Možemo!” i Zagreb je NAŠ, predvođeni njihovim kandidatom za zagrebačkog gradonačelnika,Tomislavom Tomaševićem, obratili su se javnosti i elaborirali razloge koji su presudili za donošenje ovakve odluke koja proizlazi iz recentne ankete provedene među Zagrepčanima.

-U politiku smo ušli upravo zato što među postojećim strankama i starim akterima nismo vidjeli opciju koja će se u Zagrebu na pravi način usprotiviti Bandiću i promijeniti model upravljanja gradom. Svojim političkim radom smo u samo nekoliko godina pokazali da to možemo- priopćili su, napominjući kako na lokalnim izborima iduće godine u Zagrebu imaju tri ključna cilja: maknuti Milana Bandića s pozicije gradonačelnika, spriječiti Bandića i HDZ da formiraju većinu u Gradskoj skupštini i napokon promijeniti način upravljanja Zagrebom, kako bi bio pravedan, transparentan i održiv.

-Naša odluka da na izbore ne idemo u velikoj koaliciji nego u više blokova prije svega je racionalna, jer se pokazalo da je to najbolji način da se Bandića makne s vlasti. Posljednjih dana SDP je javno komunicirao da bi oni i ostale oporbene stranke podržali Tomislava Tomaševića za gradonačelničku kandidaturu ako pristanemo na predizbornu koaliciju tj. na zajedničku listu za Skupštinu i vijeća gradskih četvrti. Zajednička anketa je pokazala da nikakvog sinergijskog učinka zajedničke liste nema. Dapače, pokazala je gubitak. U konzultaciji s članovima i partnerskim strankama zaključili smo da je za kampanju uklanjanja Bandića s vlasti i formiranje većine u Gradskoj skupštini najbolje da ne idemo u veliku predizbornu oporbenu koaliciju koja uključuje SDP– kaže se u priopćenju platformi Možemo! i Zagreb je NAŠ.

Smatraju da je ključno na birališta dovesti što veći broj glasača, a u slučaju široke predizborne koalicije dio birača grupacije Možemo! ostao bi kod kuće. Radi se o novim biračima koji ne podupiru zajednički izlazak na izbore sa starim političkim akterima.

Prema zajedničkoj anketi, ističu, svaki peti birač platformi Možemo!- Zagreb je NAŠ , ne bi glasao za veliku koaliciju, a osim toga, dosadašnja iskustva pokazuju da mi na birališta uspijevamo izvući velik broj apstinenata i mladih ljudi, dakle, one za koje se misli da su nezainteresirani ili da su digli ruke od politike, poručuju čelnici Možemo! i Zagreb je NAŠ.

Procjenjuju da je izlazak u dva ili tri bloka više fer prema biračima kojima se tako daje prilika da izraze svoju preferencu za oporbene stranke, bez da ona bude zamaskirana predizbornim koalicijskim pregovorima. A to će, kažu, kasnije omogućiti jasniju definiciju odnosa snaga u Gradskoj skupštini.

Priopćili su, također, da sve ankete pokazuju kako bi Tomislav Tomašević i sada u prvom krugu dobio daleko najviše glasova, čak dvostruko više od drugoplasiranog Bandića, a pokazuje se, navode, i da bi u drugom krugu s dva puta više glasova pobijedio Bandića. No, dvije platforme itekako su svjesne da ankete nisu izbori sami, te da ih do pobjede čeka itekako težak put.

Pozivaju na suradnju cijelu oporbu od centra prema ljevici, i prije i poslije izbora, a što se tiče predizborne suradnje držat će se, ističu, dogovora da se podupre kandidata koji uđe u drugi krug protiv Bandića i HDZ-a, što očekuju i od drugih. Pozvali su i sve oporbene stranke na zajedničku mobilizacijsku kampanju kako bi na izbore izašao što veći broj birača, te na zajedničko organiziranje nadgledanja izbora na svim biračkim mjestima u Zagrebu, kako bi se spriječile eventualne izborne prevare.

Tomislav Tomašević s Teodorom Celakoskim (foto Facebook)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI