Neovisni novinarski portal
23.1.2021.
wheels on fire
Koju srednju školu ili fakultet upisati ako ste osoba s invaliditetom?

Koju srednju školu ili fakultet upisati ako ste osoba s invaliditetom?

Prije nego što sam počeo s tipkanjem ove kolumne, dugo sam razmišljao je li baš sad pravo vrijeme za pisati o ovome. Ipak dolazi na Božić i svi smo već umorni od teških tema kojih je posebno ove godine bilo na pretek. A onda sam nakon dužeg razmišljanja shvatio da je sad baš pravo vrijeme za ovu temu jer blagdanski ugođaj će brzo proći i problemi, teške teme i odluke će opet isplivati, a znam da mnoge osobe s invaliditetom i njihove obitelji, bez obzira na to što je kraj školske godine još daleko, odavno razbijaju glavu s ovom temom.

Svi ste čuli za onu „Riba smrdi od glave“ a u ovom slučaju ta glava je obrazovanje kao temelj nečije uspješne karijere. Nažalost obrazovanje u Hrvatskoj je u potpunosti isključilo osobe s invaliditetom iz sustava. Ne postoje nikakve strategije i planovi zapošljavanja, a o profesionalnoj orijentaciji koja čisti promašaj, da se i ne priča.

Da se razumijemo, nisam za to da tako važna odluka ovisi isključivo o osobnoj percepciji pojedinca, jer nije svatko u stanju na realan način procijeniti svoje mogućnosti, ali ne podržavam ni trenutni sistem gdje netko tko vas prvi put vidi u životu i ne zna ništa o vama na temelju par nalaza, testova i jednog intervjua i odlučuje o vašoj sudbini.

Idealno bi bilo kad bi sustav od malih nogu pratio pojedinca, njegove talente i mogućnosti i prema njima dalje ga usmjeravao. Međutim, kako takav sustav još ne postoji u ovoj našoj državici, mogu vam jedino dati poneki savjet kao netko tko je prošao sve što vi sada prolazite i zna kako se osjećate. Nadam se da će Vama ili nekom vašem bližnjemu biti od koristi.

Najprije, koliko god je moguće – izaberete tražena zanimanja. To ne znači odmah da morate npr. studirati medicinu. Ali isto tako nema smisla da studirate npr. filozofiju kad ni zdrave osobe s tim ne mogu naći posao. U tom slučaju vaše šanse su još manje zar ne? Možete primjerice malo „pronjuškati“ po internetu i vidjeti što osobe s vašim ili sličnim invaliditetom rade u nekim drugim zemljama koje su naprednije od naše. Povežite se drugima i razmijenite iskustva i svakako provjerite kolike su vam šanse da s određenim zanimanjem što prije dođete do posla.

I drugi još važniji savjet. Koje god zanimanje ili posao odabrali morate ga moći samostalno obavljati. Samostalnost je općenito za osobe s invaliditetom od velike važnosti, a posebno u poslu. Samostalnost je dokaz da ste sposobni i da vrijedite kao i vaše zdrave kolege. Budete li se previše oslanjali na svoje kolege i stalno očekivali njihovu pomoć ne samo da ćete ostaviti jako loš dojam nego ćete uz sve to ometati kolege u obavljanju njihovog posla, a to vam ne treba. Nažalost, trebate prihvatiti činjenicu da ćete se zato što ste osoba s invaliditetom uvijek morati sto puta više truditi od svojih zdravih kolega i dokazivati da vi to možete.

Isto tako morate biti svjesni da trud i rad ne jamče i uspjeh. Taj koncept kod osoba s invaliditetom jednostavno ne vrijedi, jer kad bi to bilo tako problema ne bilo i svi bi imali posao. To ne znači da sad odmah trebate odustati i dignuti ruke od svega, nego samo to da i ako vam se dogodi neuspjeh, da ćete barem znati da ste da ste dali sve od sebe.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI