Neovisni novinarski portal
17.1.2021.
crovid
Foto: pixabay.com, ilustracija

Festival tata:
Pandemija u Hrvatskoj utjecala na veće uključenje očeva u aktivnosti svakodnevne brige o djeci

Foto: pixabay.com, ilustracija

U sklopu ovogodišnjeg Festivala tata provedena je internetska anketa “Utjecaj pandemije COVID-19 na roditeljske prakse očeva” u kojoj su sudjelovali očevi diljem Hrvatske. Rezultati su pokazali trend većeg uključenja očeva u aktivnosti svakodnevne brige o djeci te intenzivnijeg provođenja zajedničkog vremena s djecom.

-Više se bavim kućanskim poslovima i više sam s djetetom, što mi održava razinu pozitivne energije. S druge strane, radim dokasna kada dijete zaspi i nemam uopće vremena za sebe. Sada znam kako je majkama, pogotovo onim zaposlenima – rekao je jedan od očeva sudionika ankete.

Anketa je pokazala da oko 20% očeva provodi više vremena s djecom tijekom pandemije, njih 26% češće vodi djecu u prirodu, 27% očeva češće nego prije pomaže djeci u izvršavanju školskih zadataka, a 18% očeva češće nego prije čita sa svojom djecom.

-Rezultati ankete pokazuju da očevi tijekom pandemije preuzimaju na sebe veći dio obveza brige za djecu nego što su to činili prije. Nadamo se da će se taj trend nastaviti i u budućnosti. Možda će to biti jedan od pozitivnih ishoda pandemije i korak prema uistinu ravnopravnom roditeljstvu – komentirala je rezultate ankete Anamarija Sočo, voditeljica Festivala tata.

Festival tata događanje je  posvećeno angažiranom očinstvu čiji je cilj inspirirati očeve na brižno i aktivno uključivanje u odgoj djece te pokretanje rasprave o važnosti uključenog očinstva. Organizira ga i provodi udruga Status M u suradnji sa svojim partnerima, udrugom RODA – Roditelji u akciji, Zakladom Solidarna te Veleposlanstvom Kraljevine Švedske.

-Ravnopravna uključenost očeva u brigu o djeci donosi višestruku, dugoročnu dobrobit za cijelu obitelji, ali i za društvo, zato nastavljamo s aktivnostima poticanja ravnopravnog roditeljstva i nakon Festivala – rekla je Jasena Knez Radolović iz udruge Roda.

Festival tata prvi je festival u Hrvatskoj koji se obraća tatama i koji naglašava važnost brižnog roditeljstva. Organizira se treću godinu zaredom, naslanjajući se na projekt Švedski očevi fotografa Johana Bävmana koji je proveden kao izložba s dodatnim događanjima u nekoliko desetaka država diljem svijeta.

-Za djecu su jednako važni i očevi i majke i zato je važno poticati i promicati ravnopravnu uključenost očeva u odgoj djece. Veseli nas da se svake godine Festivalu priključi sve više očeva i već se veselimo novim izdanjima u godinama koje dolaze.rekla je o važnosti festivala Mirna Jurić iz Veleposlanstva Kraljevine Švedske.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI