Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
crkveni kutak
Breakingnews - obavijest sa župnih FB stranica

Drive-in misa & hostija to go

Breakingnews - obavijest sa župnih FB stranica

Božić 2020. godine u Hrvatskoj će, osim po covidu-19,  možda biti zapamćen po još jednome: po prvi put nakon začetka kršćanstva, dva milenija poslije, u Splitu (i Hrvatskoj) je održana tzv. drive-in misa. U župi sv. Andrije u splitskoj četvrti Sućidar se dovitljivi župnik don Ivan Čotić  domislio kako relaksirati župljanima epidemiološke mjere.

Uz pomoć radio i ostale tehnologije je  omogućio da misu mogu slušati i oni koji na svetkovinu dođu automobilom i parkiraju se u krugu od 30-ak metara oko crkve i namjeste na radiju FM frekvenciju 105,50 MHz.  

Frekvencija 105,50 prenosi misu… (foto TRIS/G. Šimac)

Profesionalna znatiželja nas je odvela u kratak posjet tom neuobičajenom zbivanju.

Riječ je gospodnja… – odmah se čulo na auto-radiju čim je podešena frekvencija 105,50 MHz.

Sućidar iz zraka (crkva u sredini) – foto Župa sv. Andrije

I zbilja…na misi iza 10 sati na parkiralištima koja okružuju crkvu – mnoštvo automobila. S obzirom da nije bilo kiše, većina onih koji nisu stali u crkvu odlučili su misu ipak poslušati ispred nje, uglavnom na značajnoj udaljenosti jedni od drugih, a ne u motornim vozilima.

Vjernici na propisnom razmaku ispred crkve sv. Andrje na Sućidru (foto TRIS/G. Šimac)

Kako se dalo primjetiti i čuti tada, tek u dva automobila se slušala misa preko radija.  U jednom seatu dvoje mladih, ozbiljnih izraza lica, a u drugom renaultu obitelj s dvoje razigrane malodobne djece.

BREAKING NEWS  NEW: RADIO SVETI ANDRIJA 105,5 MHz… -piše na ilustraciji na župnim stranicama i Facebooku.

Breakingnews – obavijest sa župnih FB stranica

– Ako je ružno vrijeme, hladno, kiša ili vjetar, a nema mjesta u crkvi, svetu misu možete slušati i u svojem automobilu, za sada, tridesetak metara u krugu crkve. Kada je vrijeme svete pričesti, ako ste spremni za svetu pričest, možete izaći iz automobila i pričestiti se. Radio frekvencija je FM 105.5 MHz – poručili su iz župe svoji župljanima na župskim internetskim stranicama.

Istočno parkiralište crkve sv. Andrije (foto TRIS/G. Šimac)

Tako je don Čatić, osim što je omogućio drive-in misu i radijsko praćenje prijenosa mise u vozilima, previdio i hostiju to go, kako bi se to moglo reći u vremenima u kojima su silom prilika zbog pozatvaranih ugostiteljskih objekata  postali popularni kava to go, bakalar to go, i sve ostalo to go.

I ne samo to: na župnom fejsu je omogućen i direktan prijenos božićne mise u podne:

Obavijest sa župnih FB stranica

U svakom slučaju, u Splitu sad postoji svojevrsno drive-in trojstvo: uvedeno je drive-in testiranje na covid-19, u autima se u dugim redovima čekaju spržene pljeskavice iz drive-in fast-fooda, a sada se motornim vozilima ide i na duhovnu okrijepu na drive-in misu.

-U ime oca i sina… – čulo se s radija dok se pomalo gubio signal.

– I benzina, i autoplina… – moglo bi se, pa valjda se neće neko naljutiti,  nastaviti u verziji za motorizirane vjernike.

Zapadno parkiralište crkve sv. Andrije (foto TRIS/G. Šimac)

Južno parkiralište crkve sv. Andrije (foto TRIS/G. Šimac)

‘Parking Sućidar’ nedaleko od crkve (foto TRIS/G. Šimac)

 

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI