Neovisni novinarski portal
3.3.2021.
crovid / narodno zdravlje
Cjepivo stiže u Hrvatsku već 26. prosinca

Cjepivo stiže u Hrvatsku već 26. prosinca

Nakon odobrenja EMA ( Europske agencije za lijekove ) o pfizerovom ( američkom ) i bioNTechovom ( njemačkom ) cjepivu protiv covida-19 u EU koje se očekuje danas, javlja N1,  prva serija cjepiva stiže i u Hrvatsku već od 26. prosinca. Riječ je o inicijalnim količinama koje će biti upotrijebljene u trodnevnoj kampanji cijepljenja ( ista je procedura na području cijele EU ) 27., 28. i 29. prosinca, a prema pripremljenom planu HZJZ-a.

Kako je javnosti objasnio ravnatelj Agencije za lijekove i medicinske proizvode ( HALMED ) Siniša Tomić, nakon EMA-inog odobrenja i potom odobrenja Europske komiisje, koje će se odnositi na sve zemlje članice EU, bit će objavljene detaljne informacije o lijeku s uputama za pacijente te ocjenom lijeka, pregledom svih mogućih nuspojava, kontraindikacija i  indikacija, početno na engleskom, a potom u srijedu i na jezicima svih država članica.
Posebno se napominje da će u informacijama o cjepivu biti naznačene sve dosad zabilježene nuspojave, ali i tko se neće smjeti cijepiti tim proizvodom, upravo zbog eventualnih nuspojava.

Kako je kazao Tomić, nakon dobivanja odobrenja EK, potrebno je još provesti posebnu provjeru kakvoće, a u ovom slučaju to su dužne obaviti Njemačka i Belgija, zemlje na čijem se teritoriju lijek pušta u upotrebu. A nakon toga će i HALMED dobiti suglasnost, temeljem dokumentaicje, za količine koje će biti na hrvatskom tržištu. Za sve eventualne nuspojave u Hrvatskoj, zaduženi su HALMED i HZJZ.

Sad još samo da osvijestimo važnost cijepljenja i oslobodimo se predrasuda, a napose fantazmagorija o čipovima u cjepivu…

Foto: pixabay.com, ilustracija

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI