Neovisni novinarski portal
3.3.2021.
nova politika
Tomislav Tomašević u vožnji ručnih kolica (foto Facebook/Kitica Kekić)

Anketa u Zagrebu:
Tomašević najpopularniji kandidat za gradonačelnika, a Možemo! najjača politička opcija

Tomislav Tomašević u vožnji ručnih kolica (foto Facebook/Kitica Kekić)

Nekoliko desetljeća stihijske i štetne vladavine glavnim hrvatskim gradom možda je ipak došlo na naplatu tzv. Bandićevoj administraciji. Niz besmislenih, preskupih i  štetnih projekata po građane Zagreba, ozbiljne optužbe za korupciju, teški kriminal i zlouporabu javnog novca, zapuštena gradska infrastruktura, nerješavanje ključnih problema… itd. – ništa od toga nije poljuljalo Bandićevu vlast 20-ak godina, a niti je većinu Zagrepčana ponukalo da dignu glas protiv vlastitog srozavanja i izađu iz moda ‘ne bi se štel mešat’.

Možda je potres koji je rastresao i zaljuljao Zagreb i iz sna probudio Zagrepčane  sada poljuljao i Bandićevu vlast, te iz zimskog sna prenuo uspavane građane koji su prespavali posljednjih 20-ak zagrebačkih godina.

Naime, kako piše Večernji list, dovršena je velika anketa koju je naručila oporba i koju je agencija Promocija u drugom tjednu prosinca i provela na tisuću ispitanika. 

-Kako neslužbeno doznajemo, Možemo! je najjača politička opcija u Zagrebu, a njen čelnik Tomislav Tomašević daleko najjači kandidat za gradonačelnika koji sigurno ulazi u drugi krug izbora – piše Večernji list.

Prema rezultatima te ankete Možemo! ima rejting od 22,5 posto, dok je SDP druga opcija s potporom od 18,8 posto. Slijedi HDZ je s 18,5 posto, a Stranka Milana Bandića svega samo 10,6 posto. Nadalje, po toj anketi nakupina Domovinski pokret ima 7,5 posto, Most je na 6,3 posto, a lista nezavisnog Renata Peteka ima 1,9 posto glasova.

Tomašević na smetlištu s prijateljima i diže zastavu Foto: ‘Zagreb je NAŠ!’

Jedan od razloga zbog kojega je Možemo! aktualni favorit ispitanih Zagrepčana je valjda i prirodna i logična reakcija na činjenicu da se članovi platforme Možemo! godinama  srčano zalažu za boljitak Zagreba i Zagrepčana, te su bili najglasniji i u vremenima nakon potresa u kojima se Bandićeva i državna HDZ-ova vlast pokazala spora, nezainteresirana, nesposobna, neučinkovita i nedorasla rješavanju izvanrednih neprilika.

Nadalje, upitani za kojeg bi od ponuđenih kandidata za gradonačelnicu/gradonačelnika glasali na sljedećim lokalnim izborima, oko trećina anketiranih je odgovorila – Tomislava Tomaševića.

-Kada se pak gledaju kandidati za gradonačelnika, Tomašević prema anketi ima 30 posto potpore, Bandić je na 15 posto, dok je SDP-ov Gordan Maras na 8,5 posto potpore. Slijedi Vesna Škare Ožbolt s 8,3 posto potpore te HDZ-ov Mislav Herman, koji ima 7,6 posto. Testiran je i Nino Raspudić s obzirom na to da se u trenutku kada je anketa rađena nagađalo da će on biti kandidat Mosta te je na 6,3 posto, a slijedi ga Renato Petek s 4,6 posto. Zlatko Hasanbegović prema anketi ima 4,2 posto, Boro Nogalo četiri posto… – piše Večernji list.

Koliko su rezultati ove ankete bili precizni u predviđanju, trebalo bi se vidjeti  za svega pet mjeseci. Ako podzemna i nadzemna mašinerija i mreža vladajućih ne uspije  zamagiti i zamazati oči građanima, te ako ne uspiju diskreditirati, posvađati i obeshrabriti novu generaciju političara koja jedina nudi moguće poboljšice za Zagreb i Zagrepčane, takvo što bi se moglo i ostvariti.

Lokalni izbori se održavaju treće nedjelje u svibnju sjedeće 2021. godine.

Tomislav Tomašević u vožnji ručnih kolica (foto Facebook/Kitica Kekić)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI