Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
hadeze / HRVATSKA / POLITIKA
Zašto ministar Medved misli da je Hrvatska planet majmuna?

Zašto ministar Medved misli da je Hrvatska planet majmuna?

Državni tajnik u Ministarstvu branitelja, Stjepan Sučić, zbog incidenta koji je izazvao u noći s petka na subotu u Vukovaru, danas se hrvatskoj javnosti ispričao i podnio ostavku. Njegovo bahato, agresivno ponašanje prema policijskim službenicima, s porukom “meni nitko ništa ne može”, trebalo je biti sankcionirano trenutnim smjenom, otkazom, a ne iznuđenom ostavkom. A mi, naprotiv, nakon skandala kojeg je Sučić izazvao, imamo priliku slušati njegova poslodavca, ministra Tomu Medveda koji nas podučava kako upravo svjedočimo odgovornom ponašanju njegovog dojučerašnjeg suradnika!? Kakav manjak elementarnog političkog poštenja!

Stjepan Sučić je, netom nakon što su na snagu stupile najnovije pandemijske mjere, kao državni dužnosnik prvi pokazao što o njima misli, ležerno ih kršeći u jednom vukovarskom kafiću gdje je zatečen iza ponoći. Na policijsku intervenciju, smjerni Medvedov državni tajnik, reagirao je brutalno, agresijom i vrijeđanjem policajaca, a u bijesu, zbog “policijskog ometanja”, razjareni je dužnosnik razbio vrata u policijskoj postaji.

Incident

Do incidenta je došlo prilikom pokušaja policajaca da legitimiraju zatečene osobe u kafiću, što je, izgleda, Sučića silno isprovociralo, pa je izazvao incident tako tipičan za moćnike koji vole vjerovati da se zakoni na njih ne odnose. Policajci su Sučića i njegovog prijatelja priveli u policijsku postaju da bi ih identificirali, jer su odbijali pokazati svoje isprave. Sučić je pritom oštetio i ulazna vrata policijske postaje.

U postaji je utvrđeno da se radi o 61-godišnjem Stjepanu Sučiću i njegovom prijatelju Krunoslavu Šeremetu ( 40 ), ravnatelju Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru, gdje je Sučić član Upravnog vijeća ( koje će odlučiti o Šeremetovoj sudbini!).

Osim što su izvrijeđali policajce, dva su se pajdaša, navodno, pozivala i na ministra Tomu Medveda, valjda vjerujući da će s njegovim spomenom policajci odmah ustuknuti, i raspoloženi dvojac pustiti da nekažnjeno krši zakon. Jer, ipak, nisu oni bilo tko..

Šeremet je, kako prenose mediji, uz sve odbio i poći u postaju s policajcima, pa je primjenom sile morala uredovati interventna policija. Protiv obojice će biti podignute prekršajne prijave zbog remećenja javnog reda i mira, a zbog razbijanja vrata na postaji Sučić će bit prijavljen i DORH-u. Za PU Vukovarsko-srijemsku posebno je bilo važno naglasiti da nikakvog pokušaja utjecaja sa strane na policiju nije bilo.

Isprika

-Zbog svog neprimjerenog ponašanja u Vukovaru, ispričavam se hrvatskoj javnosti i svima koje sam svojom gestom ili izjavom povrijedio. Svjestan odgovorne dužnosti koju obnašam i ne želeći biti opterećenje Vladi Republike Hrvatske, niti Ministarstvu hrvatskih branitelja koji su mi ukazali povjerenje, podnosim neopozivu ostavku na dužnost državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja- posuo se danas pepelom Sučić, obavještavajući javnost o odstupanju s dužnosti. Ministarstvu stavlja na dispoziciju “svoje stručno i profesionalno znanje i iskustvo” u nastavku procesa traženja nestalih u Domovinskom ratu i žrtava II svjetskog rata i poraća na čemu je kao državni tajnik bio izravno angažiran.

I poslije svega toga, ministar Tomo Medved govori o odgovornom ponašanju dužnosnika Sučića?! Ministrova opaska naprosto je neprobavljiva i potpuno neodmjerena. Jer, ni ostavka, ni isprika, vrlo vjerojatno nisu dobrovoljan čin jednog odgovornog dužnosnika koji ima svijest o tome koliku je štetu svojim ponašanjem nanio i Ministarstvu u kojem je bio zaposlen, i Vladi i ovoj državi čije institucije upravo tipovi poput Sučića svojim ponašanjem sustavno diskreditiraju, pokazujući građanima da nisu vrijedne ni njihova povjerenja ni poštovanja.

Ministar Medved napominje kako je to Sučićev individualni čin, kao državnog dužnosnika, ne bi li skinuo svaku sumnju da je možebitno i sam intervenirao kod policije. Za njega je kruna Sučićeve odgovornosti isprika koja bi ga bezmalo trebala abolirati od ispada.

Ostavka

– Zahvalio se na povjerenju premijeru i meni. Zahvalio se najranjivijoj skupini, obiteljima nestalih. Ispričao se što ih je svojim činom doveo u nepovoljan položaj – izjavio je nekritički Medved, hvaleći Sučićev dosadašnji rad, baš kako je to redovito radio i premijer Plenković kad se rastajao sa svojim inkriminiranim ministrima.

Tako se i Medved, nakon ostavke, klanja do poda Sučiću i njegovim grandioznim postignućima u “izgradnji sustava” ( ?! ) i odnosa “povjerenja prema obiteljima koje traže najmilije”. Da se čovjek uhvati za glavu od tolikog licemjerja kojim se pokušava minimizirati i sam incident i šteta koju je proizveo. Zašto ministar Medved misli da je Hrvatska planeta majmuna?

Za Plenkovićevog potpredsjednika iz braniteljskog resora dodatna je nezgoda što je Sučić ovim sramnim događajem podsjetio javnost i na činjenicu da je ovo Medvedov treći državni tajnik koji je morao otići pod skandaloznim okolnostima, a riješio se ministar i jednog pomoćnika. Kako reče SDP-ova zastupnica Vesna Nađ -“to je selekcija kadrova iz šatora”, pa što se drugo i može očekivati…

Oprezna osuda

Iz Vlade je stigla oprezna osuda možebitnog Sučićevog čina. Ispitat će što se dogodilo, a “pokaže li se da je sve to istina, takvo ponašanje državnog tajnika je potpuno neprimjereno”, poručio je vladin glasnogovornik Marko Milić, najavljujući kako će Vlada odlučiti o budućem statusu inkriminiranog Sučića.

A Vlada je odlučila da se Sučić ispriča i nestane. Procjenjujući da je to najelegantniji način “kontrole štete”. Vlada će ga, naravno, službeno razriješiti. Ali, to je mogla i bez njegove amortizirajuće ostavke. Plenković redovito tako postupa s nepoćudnima. Daje im izlaznu opciju u kojoj sami “kupe svoje perje”, a on ne mora odveć “prljati ruke”. No, daleko od toga da one ostaju čiste…

Ministar Medved još u subotu se, kako je sam izjavio, čuo s državnim tajnikom Sučićem, a izjavu je dao i Jutarnjem. U nedjelju više nije bio dostupan medijima, kako su ga pravdali iz Vlade, navodno je bio zauzet obavezama. U nedjelju? Kakve su to obaveze koje je ministar Tomo Medved mogao imati tijekom cijele nedjelje da se nije uspio nikome javiti ni na mobitel? Ili se radi o tome da nije znao, dok se ne konzultira s premijerom, što bi rekao hrvatskoj javnosti, kako bi objasnio nedolično, razbijačko ponašanje svoga državnog tajnika kojemu nije palo ni na pamet poštivati epidemiološke mjere propisane od vladinog Stožera za civilnu zaštitu i predstavljene od premijera?

Tajničkih 20 tisuća

Sučiću ovo nije prvi put da skandalizira javnost. Državni tajnik s plaćom od gotovo 20 tisuća, odranije je, nažalost, proskribiran i kao obiteljski nasilnik. Od vlastite kćeri. Koja ga je optužila za premlaćivanje, sustavno zlostavljanje… Sučić je sve te optužbe demantirao ne štedeći  kći, na koju se lakoćom nabacio dijagnozama…jer, jer, pusti kći, treba sačuvati poziciju, unosnu državnu sinekuru. 

Tu epizodu Sučić je “preživio”, ali, bilo je samo pitanje vremena kada će taj osioni čovjek, koji znade gdje mu je srce tek kada treba na njega prisloniti ruku, ponovo doći “na tapet”. I eto, došao je. Godinu dana poslije.

A nije Sučić jedini takav. Čak formalno i nije član stranke. Ali, to je taj mentalni kod. Posijan po svim vladinim resorima, po svim javnim institucijama. To zna i Plenković i svi oni koji uglas s njim pjevaju o “novom HDZ-u”. Sa starim ljudima i starim navikama.

Kako onda da se Plenković ispriča za sve zlo koje je ta stranka učinila hrvatskim građanima? To bi bilo kao da se javno odrekao i samog HDZ-a…

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI