Neovisni novinarski portal
15.1.2021.
brejkingnjuz
Slovenci dopuštaju vjenčanje samo trudnoj nevjesti: Šta je sljedeće – dozvola za svadbu ako se okupi samo jedna trudna osoba

Slovenci dopuštaju vjenčanje samo trudnoj nevjesti:
Šta je sljedeće – dozvola za svadbu ako se okupi samo jedna trudna osoba

Ovo je vjerojatno jedna od bizarnijih vijesti vezana uz globalnu koronizaciju: zbog novih restriktivnih mjera oko covida-19 u Sloveniji su zabanjena vjenčanja. Parovi se do smirivanja epidemije ne mogu vjenčati, vele, osim u “hitnim i nužnim” slučajevima.

Kakvim pak sad ‘hitnim i nužnim slučajevima’? Evo pojašnjenja iz slovenske vlade kojoj je na čelu Janez Janša: opravdani razlog razlog za hitno vjenčanje je – trudnoća mlade.

Parovi se u izuzetnim slučajevima u vrijeme pandemije mogu vjenčati uz primjenu epidemioloških mjera i prisutnost matičara i najviše još dviju osoba. Dakle, na vjenčanje se ipak može prirediti ako to dopusti nadležni  ministar, a dopušteni su i kumovi.

Nije poznato je li trudna mlada mora sa sobom donijeti i dokaz da je trudna, npr. sliku s ultrazvukčnog pregelda, potvrdu ginekologa ovjerenu kod javnog bilježnika ili pak pomoćnici ministra u ministrovom kabinetu pred njime mjere trudničin opseg struka.

Nije naznačeno ni koliko dugo potencijalna nevjesta mora biti trudna da bi dobila dozvolu za vjenčanje. Tri mjeseca? Pet? Ili je dovoljno i svega nekoliko dana od začeča…

Na molbu Mitje Zalara, pravnika i nekadašnjeg ministra za pravosuđe u jednoj od ranijih “liberalnih” vlada, da se pojasni koji su mogući razlozi za odobravanje izuzeća, odnosno u kojim će se slučajevima dopustit “nužno” vjenčanje, na Twitteru je odgovorio ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

“Vjenčanje iz nužde je ono koje se odobri kako konzervativnu baku kroz koji mjesec ne bi trebalo uvjeravati da je rođeno dijete nedonošče”, odgovorio je Hojs liberalnom kolegi.

Prema podacima državnog statističkog zavoda u Sloveniji se skoro polovica djece rođene u jednoj godini rodi izvan braka.

Vladavina vječnog političara Janeza Janše koji političari još iz vremena SFRJ osim po ovoj bizarnoj uredbi ostat će zapamćemna i po tome što je Janša čestitao Donaldu Trumpu na izbornoj pobjedi iako isti nije pobjedio na prošlim predsjedničkim izborima u SAD-u.

Što je sljedeće: uredba kojo m se vjenčanja dopuštaju isključivo ako se na njima okupi samo jedna osoba, tj. trudna nevjesta.

Ilustracija: usamljena nevjesta (foto pixabay)

Tags: ,

VEZANE VIJESTI