Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
hdz / kriminal / POLITIKA
SDP pokreće postupak opoziva ministra Ćorića

SDP pokreće postupak opoziva ministra Ćorića

Tomislav Ćorić je već neko vrijeme medijski eksponiran kao ministar koji je u najboljem slučaju suspektan zbog svoje involviranosti u velike koruptivne afere, prije svega u aferu Krš Pađene i “slučaj Janaf”, kao jedan od posjetitelja opskurnog kluba Dragana Kovačevića u Slovenskoj 9. Sustavno je prozivan od oporbe koja je sada, na inicijativu SDP-a, odlučila pokrenuti i postupak opoziva ministra gospodarstva i održivog razvoja. A lista njegovih grijeha puno je duža od dviju spomenutih, recentnih afera.

Tlo se pod ministrom Ćorićem zaljuljalo već u slučaju INA-MOL  zbog potpisivanja spornog Memoranduma o otpremi hrvatske nafte na obradu u mađarske rafinerije,  dok se hrvatske zatvaraju, a bilo je razloga za ostavku i u slučaju opetovanog zagađenja rijeke Krke i Orašnice u Kninu otpadnim vodama iz pogona DIV-TVIK-a, pogotovo jer je u to vrijeme bio tzv. okolišni ministar koji za očuvanje zdravog i čistog okoliša nikad nije mario…

Potpisi su prikupljeni, da se ide u postupak opoziva ministra najavila je na N1 i SDP-ova zastupnica Mirela Ahmetović, a u saborskoj raspravi to je potvrdio i šef SDP-a, Peđa Grbin.

-Nalazimo se među državama s ozbiljnim problemom korupcije. Godinama smo se izvlačili iz toga, a dolaskom HDZ-a na vlast svake godine padamo za jedan ili dva boda, kontinuirano. Tako ćemo vjerojatno i ove. To je vidljivo iz činjenice da predsjednik Vlade RH u svom govoru nije spomenuo niti jednu korupcijsku aferu koja potresa Hrvatsku u zadnjih godinu dana, čak niti onu svog ministra Ćorićaaferu vjetroelektrane. Ali mi o tome nećemo šutjeti i zbog toga smo pokrenuli postupak opoziva ministra Ćorića. O svemu onome što je nezakonito radio govorit ćemo s ovog mjesta, javnost će o tome čuti- poručio je Grbin iz Sabora.

O opozivu ministra Ćorića prvi se oglasio Dario Zurovec iz stranke Fokus, koji je još prije mjesec dana najavio da će predložiti izglasavanje nepovjerenja ministru zbog duboke umiješanosti u aferu vjetroelektrane ( Krš Pađene), zbog koje je Domovinski pokret Miroslava Škore već uložio interpelaciju.

Ministra neugodne najave, navodno, nisu zabrinule, jer, kako je svojevremeno rekao komentirajući inicijativu Fokusa, već četiri godine radi po principu da čini sve kako bi resor kojeg vodi funkcionirao najbolje što je moguće i kako bi Hrvatska od toga imala što veću korist ( mada nije jasno kako to Hrvatska ima koristi od prerade hrvatske nafte u mađarskim, umjesto u hrvatskim rafinerijama ?! ) Svjestan je, kazao je tada, kako trenutno i nije najsimpatičnija politička persona u Hrvatskoj, i to je nešto od čega ne može pobjeći- govorio je tada, očigledno siguran u svoju poziciju i u povjerenje koje mu iskazuje premijer Plenković. Doduše, za to povjerenje, kako je ne jednom pokazao, Tomislav Ćorić je spreman , ako treba i – puzati.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI