Neovisni novinarski portal
17.1.2021.
oslobađanje zbilje
Pravi neprijatelji ove države u pokušaju su političari čije su politike dovele do toga da ne možemo izdržati lockdown…

Pravi neprijatelji ove države u pokušaju su političari čije su politike dovele do toga da ne možemo izdržati lockdown…

Različitost i ravnopravnost vrijednosti su bez kojih nije moguće utemeljiti život neke zajednice. Koliki je značaj ravnopravnosti i različitosti, vidimo i na primjeru kako se političari u Hrvatskoj odnose prema pandemiji. Budući da nisu ovladali temeljnim pojmovima, umjesto jedinstvenog promoviranja ravnopravnosti i različitosti, oni su nastavili s provođenjem različitih politika prema istoj stvari, a to nije promocija različitosti, baš kao što to nije ni politika, nego najobičniji kaos koji urušava ionako krhku i neizgrađenu državu kakva je Hrvatska.

Kada neka država ne počiva na različitosti i ravnopravnosti, nego na nekom idealiziranom, nepovijesnom liku pravog državljanina ili, u našem slučaju, pravog Hrvata, radi se o prijevari.

Ne-država

Takva država vara građane jer nije ono što oni misle da jest – država. Takva ne-država mjesto je terora, i to idealiziranog terora nad građanima, a sve kako bi se mogla provoditi volja onih koji ne žele da država uistinu nastane, jer tada oni nestaju s političke scene koja im daje moć i nepripadnu materijalnu korist. Oni koji ne žele da država nastane, nedvojbeno su političari stranke koja, osim dva kratka predaha, gotovo u kontinuitetu vlada – umjesto da upravlja – ovom državom u pokušaju već tri desetljeća.

Ta stranka je uvijek ista i vječito različita. Ona je vječito različita, da bi mogla biti uvijek ista. Kada se poziva na to da je upravo ona zaslužna što je pod vodstvom Franje Tuđmana stvorena Republika Hrvatska i tako ostvaren višestoljetni san o slobodi i samostalnosti hrvatskog naroda, ta stranka, idealizirajući Franju Tuđmana, oduzimajući mu povijesni značaj i mogućnost povijesnog vrednovanja njegove uloge, ujedno instrumentalizira i samog Tuđmana kako bi mogla biti uvijek ista. Ona ne želi biti neka druga stranka, nego upravo ona koja je stvorila državu, i to za sebe. Ona ne želi biti stranka koja će promovirati veličinu svakog građanina u ovoj državi.

Ne, ova stranka želi biti uvijek ista – stranka koja je idealizirala Tuđmana, koja je stvorila državu za sebe i koja vlada u toj državi. Dakle, HDZ je uvijek isti.

Stranka idealiziranog terora

Kada se političari ove stranke pozivaju na mitske i idealizirane zasluge, koje, usput budi rečeno, nisu zasluge stvaranja države, nego namjere ili propusti koji nisu doveli do nastanka države, oni su uvijek isti, jer žele da upravo oni budu ti isti koji će na uvijek isti način vladati ovom nesretnom, neostvarenom i nedovoljno stvorenom državom. Republika Hrvatska je upravo to – nedovoljno stvorena država. Kada se ponekad dogodi, zbog privida da institucije funkcioniraju, a ne funkcioniraju jer kasne i svojim djelovanjem doprinose politikama idealiziranog terora, te netko od političara ove stranke, kao i stranka sama, budu nekom presudom, uglavnom nepravomoćnom, proglašeni odgovornima za korupciju i kriminal, onda ta vječito ista stranka, zahvaljujući mitskom duhu ne-države ili ne-mjesta države, postaje vječito različita.

Ona, naime, prestaje biti stranka u kojoj je rođen teror suvremene političke i svake druge korupcije, te postaje stranka koja korumpira vlastiti kontinuitet kako bi mogla biti različita od sebe.
Ironija je da je ova uvijek ista i vječito različita stranka, bježeći od odgovornosti za korupciju, upravo potvrdila da joj je korupcija glavno obilježje – ona je korumpirala i vlastiti kontinuitet, odnosno korumpirala je povijest vlastitog djelovanja. Stranka koja djeluje načelom korupcije, koja u državu unosi korumpirani idealizirani teror, korumpira i sjećanje na sebe samu. Ona postaje vječito različita, da bi mogla biti uvijek ista.

Ne treba čuditi tko je izabran – više imenovan jer je određeno tko izabran biti mora, i to bez konkurencije – na unutarstranačkim izborima u HDZ– u. Izabrani/imenovani su oni koji su i do sada bili, izabrani/imenovani su
uvijek isti kako bi se stvorio privid da je ova stranka sada različita od one nekadašnje. Ovime je potvrđeno da je ova stranka uvijek ista i vječito različita. Ona je upravo takva kako bi mogla provoditi korupciju za koju neće biti odgovorna i kako bi se mogla pozivati na zasluge za stvaranje države koja nije dovoljno stvorena. Ova stranka je stranka koja djeluje putem idealiziranog terora.

Idealizirani teror je jedan od perfidnijih oblika terora, jer se neka idealizirana stvarnost, kao što je to primjerice sloboda nekog naroda ili nacionalna država, iskorištava kao manipulacija kojom se zagovarajući slobodu naroda, narodu oduzima sloboda, odnosno, kojom se pozivanjem na čudesno stvaranje nacionalne države, skriva prava istina – država još, zbog idealiziranog terora, nije stvorena, odnosno ona je nedovoljno stvorena kako bi njome netko,
u doslovnom smislu, mogao vladati.

Neprijatelji države

Idealiziranim terorom nasilno se brišu razlike i ravnopravnost. Perfidnost se sastoji u tome što se pozitivnoj stvarnosti, kao što je to nacionalna država, pridaje značenje koje državi ne pripada, a sve kako bi se oni koji uistinu
znaju što je država, i žele da takva država napokon nastane, proglasili neprijateljima ove države u pokušaju.
Pravi neprijatelji države su oni kojima pojam države izaziva asocijaciju i želju da se naoružaju. Država se ne stvara oružjem, država se ne brani oružjem, oružje je zastoj u razvoju države. Čovjek nije biće koje nosi oružje, nego biće koji misli, ljubi i širi prostor slobode.

Oružje nije artefakt ljubavi, sloboda jest. Pravi neprijatelji ove države u pokušaju su političari čije politike su dovele do toga da, u ekonomskom smislu, ne možemo izdržati lockdown. Da im je uistinu ekonomija bila prioritet, Hrvatska bi sada bila dovoljno ekonomski snažna da, zbog spašavanja života građana, izdrži lockdown. No, kako u nedovoljno stvorenoj državi nisu bitni građani, a ni ekonomija, nego samo kaotično vladanje kojim se otimaju slobode i
materijalna dobra, životi i zdravlje građana nisu bitni. Bitno je vladati, a ako zbog vladanja bude potrebno proglasiti lockdown, lockdown će biti proglašen. Ne zbog zdravlja i života građana, nego zbog vladanja.

Sada, navodno zbog ekonomije koja nikada nije bila bitna protagonistima nedovoljno stvorene države, zdravlje i životi građana su na prvoj liniji obrane ekonomije. To isto zdravlje i ti isti životi su uvijek na prvoj liniji obrane perfidnog idealiziranog terora koji ne cijeni različitost i ravnopravnost, život i slobodu, terora koji se, u konačnici, suprotstavlja nastanku države.

 

 


VEZANE VIJESTI