Neovisni novinarski portal
24.1.2021.
POLITIKA
Arhiva: Zoran Milanović (FotoTRIS/H. Pavic)

Funkcija predsjednika Republike doista se svela, kako reče Milanović, na jezičinu…

Arhiva: Zoran Milanović (FotoTRIS/H. Pavic)

Predsjednik Milanović doslovce iznuđuje sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Ali, prije negoli se ona napokon održi , premijer Plenković odlučio mu je na svaki način pokazati tko je tko u Hrvatskoj i temeljito ga poniziti. Još danas je Milanović demonstrativno, ljutito priopćio javnosti da Vlada i Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti ne poštuju zakone, odlučan tjerati stvari do kraja, pa koliko god da treba, da bi mu šef Vlade lakonski, preko medija, poručio kako će biti obaviješten o terminu VNS-a, čak će mu velikodušno predložiti nekoliko termina eventualnog sastanka…

Plenkoviću se ne žuri susresti s Milanovićem. Zapravo, najradije bi ga izbjegao. Nastavio ignorirati. Negirati instituciju predsjednika Republike sve dok je predstavlja nepodnošljivi Milanović. Ali, to tako ne ide, i ma koliko sebi Andrej Plenković prisvajao cezarističke ovlasti, Ustav kaže drugačije. A dok je tako, čak se i premijer, pa makar bio i svemoćni Plenković, mora ponašati sukladno Ustavu. Neprimjereno je da šef države javno bezmalo moljaka premijera da sazove Vijeće nacionalne sigurnosti i to u okolnostima koje su apsolutno izvanredne, koliko god premijer to negirao.

Zaobilaženje Ureda predsjednika

Da bi naglasio koliko do predsjedničke pozicije ne drži, koliko ne cijeni osobu predsjednika Republike Zorana Milanovića, instruirao je svoga potpredsjednika Tomu Medveda i Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti za posao VNS-a , sasvim zaobilazeći Ured predsjednika.
A to je nagnalo Milanovića na priopćenje u kojem tvrdi da Vlada i Koordinacija ne poštuju zakone i propise. U priopćenju se navodi:

Vlada Republike Hrvatske je, prema službenom priopćenju objavljenom iz Vlade RH u četvrtak 5. studenoga 2020., „primila na znanje Izvješće Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti o predloženim mjerama za sveobuhvatan, sustavan i učinkovit pristup sprječavanju radikalizacije u hrvatskom društvu.“ Na taj način, nastavljeno je nezakonito i nepropisno ponašanje Vlade RH i Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, a koje je započelo donošenjem Zaključka Vlade RH od 22. listopada 2020.
Vlada RH nema zakonsko uporište za davanje zaduženja Koordinaciji za sustav domovinske sigurnosti– ističe se u priopćenju te dodaje kako  je Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti dužna izvijestiti Predsjednika Republike o zaključcima, a to nije učinila. Štoviše, ni savjetniku Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost nije omogućeno da se očituje o zapisniku s Koordinacije, čime je prekršen Poslovnik o radu Koordinacije. 
Iz svega proizlazi, kaže se u priopćenju predsjednika Republike, kako Vlada RH i Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti ne poštuju zakone i propise kojima je uređeno djelovanje sustava domovinske sigurnosti jer svojim postupanjem zaobilaze Vijeće za nacionalnu sigurnost (koje je po zakonu središnje tijelo sustava domovinske sigurnosti) i Predsjednika Republike (koji po Ustavu RH, zajedno s Vladom RH, usmjerava rad sigurnosnih službi)”.

VNS idućeg tjedna ( ? )

Milanović je još jučer novinarima naširoko elaborirao kako je Plenković neovlašteno zadužio Koordinaciju za napravi analizu i donese određene mjere za sprječavanje radikalizacije u društvu, jer je to posao Vijeća za nacionalnu sigurnost i ono je jedino, tvrdio je, moglo dati naputke Koordinaciji. Ali, Vijeća još nije bilo. Po Plenkoviću ne bi ga trebalo ni biti, bar dok je Zoran Milanović šef države…

Ipak, na današnje priopćenje iz Ureda predsjednika s nešto manje nervoze i netrpeljivosti Plenković je odgovorio najavom da će danas Uredu predsjednika Republike biti upućen prijedlog mjera za sprječavanje radikalizacije koje je definirala Koordinacija za domovinsku sigurnost, a uz to i prijedlog nekoliko potencijalnih termina za eventualni sastanak VNS-a, “kada se to dogovorimo, kao oni koji supotpisuju poziv za taj sastanak”. Dosad premijer nije pokazivao ni najmanje volje za dogovorom i redovito je poručivao predsjendiku da će “biti obaviješten”. Kao da se predsjednika zapravo ništa i ne pita…

A ako do VNS-a napokon dođe,” to će biti prigoda”, izjavio je Plenković, “ako su u međuvremenu spremne i smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija, onda ćemo sve to odraditi na tom sastanku”, poručio je iz Banskih dvora, pokazujući i ovom prilikom kako svoje kontakte s odioznim mu predsjednikom Republike kani svesti zbilja na minimum. Toliko da je spreman raditi s njim po modelu dva u jedan, samo da ga što manje gleda…

Vijeće bi se trebalo sastati idući tjedan, “ako se pronađe termin”, najavio je Plenković.
Dakle, Milanovićevo je samo da sjedi na Pantovčaku i čeka poziv Plenkovića, nema tu zajedničkog dogovaranja, neovisno o slovu Ustava i zakona, jer njih dva, to Plenković redovito podcrtava, nemaju baš ništa zajedničko.

Vladine ovlasti i Koordinacija

A što se tiče nezakonitog postupanja, s obzirom da Milanović tvrdi kako Vlada nema zakonsko uporište za davanje zaduženja Koordinaciji, te da je Koordinacija dužna izvijestiti predsjednika Republike o zaključcima, a to nije učinila, baš kao što ni savjetniku predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost, koji je bio na sastanku Koordinacije, nije omogućeno da se očituje o zapisniku s Koordinacije, Plenković samouvjereno ističe:

-Naravno da Vlada ima ovlasti, temeljem Zakona o Vladi, tražiti Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti da joj predloži određene mjere, i izvješće Koordinacije može poslužiti kao podloga za raspravu na VNS-u.

Da se Milanovića zaobilazi gdje god se može, neovisno o Ustavu i zakonu, to je evidentno. Problem nije u tome što se ignorira i ponižava Zoran Milanović, problem je u dezavuiranju i omalovažavanju institucije predsjednika Republike. Koja se zasad, baš kako u jednoj od svojih vehementnih tirada reče Milanović, svela na jezičinu predsjednika. Pa kome to, zaboga, treba?!Netko tko ne zna prirodu odnosa između premijera i predsjednika, zapitao bi se sasvim prirodno koja je uopće uloga šefa države u Hrvatskoj, ako čak i ono malo ovlasti koje ima ovise o “dobroj volji” predsjednika Vlade. A kako znamo, ovaj nema nimalo volje ni da ga gleda, kamoli sluša…

Mogu li njih dvojica svoje osobne animozitete zatomiti? Pokušati igrati uloge koje su im zadane, čuvati dignitet institucija, ako već ne znaju čuvati svoj. Može li sastanak VNS-a zbilja biti početak normalizacije odnosa, neka vrst uvertire za kolonu sjećanja u Vukovaru u kojoj se oba očekuju? Ili to je sasvim iluzorno očekivati ?

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI