Neovisni novinarski portal
8.12.2023.
hrvatski sabor / POLITIKA
Zekanovićev “ilegalni performance” u Saboru: Manolićev portret okrenuo naopako, ne može gledati to lice!

Zekanovićev “ilegalni performance” u Saboru:
Manolićev portret okrenuo naopako, ne može gledati to lice!

Hrvoje Zekanović, čuvar hrvatskog suverenizma u Saboru, Hrastov saborski zastupnik koji je u nacionalni parlament ušao s koalicijskom listom Domovinskog pokreta Miroslava Škore, objavio je na svom facebook profilu video kojim je dokumentirao svoju vrlo “hrabru i ozbiljnu” akciju filtriranja portreta saborskih šefova koji su se u ova tri desetljeća smjenjivali na toj funkciji. Zekanović nije puno intervenirao. Smetao mu je, zasad, samo portret Jože Manolića, pa mu je prišao i okrenuo ga naopako. Umjesto portreta sada se vidi samo poleđina slike, pa “odvažni” suverenist ne mora sklanjati pogled sa zida s kojeg ga je dosad gledao Manolić.

Nije mu to bilo dovoljno pa je o svom junačkom činu odlučio obavijestiti sve svoje pratitelje na društvenim mrežama, na Facebooku i Twitteru. Ostavio je i pisani trag uz svoj video. Napisao je tek kratko: “Nema Sabora, nema Jože”.

Ono “nema Sabora” odnosilo se očigledno na dvotjednu zastupničku apstinenciju od zasijedanja, jer, kako to objašnjava vladajuća većina, dosad je to bilo uobičajeno, pa nema razloga čak ni u ovim nimalo uobičajenim pandemijskim i “vatrenim” okolnostima da tako ne bude. A ono “nema Jože” vjerojatno i nije osobito promišljeno, jer, što to može značiti, osim da će Joža Manolić biti okrenut licem prema zidu samo za vrijeme saborske stanke.

Naime, trenutno parlament ne radi, pa ovo infantilno sabotiranje portreta bivšeg predsjednika Sabora može proći neopaženo samo do povratka zastupnika. Prvom među hrvatskim suverenistima, uostalom, to i nije bio cilj. Bila je ovo tek zastupnikova samopromocija, a Joža je bio samo njezino sredstvo.

Jedino nije poznato tko je u akciji Zekanoviću asistirao, odnosno tko je bio njegov snimatelj “od povjerenja”.

Josip Joža Manolić je bio prvi predsjednik Županijskog doma Hrvatskog sabora od 1993. do 1994. Njegov portret visi u zgradi Hrvatskog sabora zajedno s portretima svih ostalih dosadašnjih šefova Sabora. Pa komu pravo, komu krivo…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI