Neovisni novinarski portal
4.12.2020.
POLITIKA
Ured predsjednika Republike objavio premijerov odgovor na prijedlog za sazivanje VNS-a: Zasad nam ne trebate, a kad Koordinacija predloži mjere, obavijestit ćemo Vas o mogućem terminu sazivanja VNS-a ( ?! )

Ured predsjednika Republike objavio premijerov odgovor na prijedlog za sazivanje VNS-a:
Zasad nam ne trebate, a kad Koordinacija predloži mjere, obavijestit ćemo Vas o mogućem terminu sazivanja VNS-a ( ?! )

Između negiranja i ignoriranja Pantovčaka, premijer Andrej Plenković danas se ipak odlučio, makar iz formalnih razloga, odgovoriti predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću na njegov prijedlog, upućen 20.listopada, za sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost, a povodom teškog ranjavanja policajca na Markovom trgu u rafalnoj paljbi 22-godišnjeg napadača na Banske dvore i Sabor. U odgovoru jasno stoji da je Vlada donijela zaključak o suzbijanju radikalizacije u društvu i da joj pomoć Pantovčaka i Zorana Milanovića neće trebati, pa zasad nema ni razloga za sazivanje VNS-a…

Šef države je u pismu premijeru prije nekoliko dana predložio da se sazove Vijeće za nacionalnu sigurnost, uvjeren da će se premijer složiti da je nedavni napad na policajce i Vladu RH zločin s mogućim elementima terorizma, koji je, napisao je Milanović, prema dosad dostupnim informacijama potaknut radikalizacijom u hrvatskom društvu koja dovodi od nasilnog ekstremizma.

-Uvjeren sam da su nadležne službe sposobne zajamčiti sigurnost državnog vrha i stoga to ne vidim kao problem o kojem bi trebalo posebno razgovarati. Međutim, moramo voditi računa o našim sugrađanima koji su u okolnostima radikalizacije i krize koja se osjeća, ne samo u Hrvatskoj, izloženi nasilju koje u bilo kojem trenutku može eskalirati u ovakve ili slične napade- naveo je predsjednik u pismu premijeru, ocjenjujući kako radikalizacija u društvu, koja inspirira ovakve zločine, predstavlja ugrozu nacionalne sigurnosti. A u takvoj situaciji, dodao je Milanović, ” ne samo Ustav nego i povjerenje koje su nam građani iskazali na izborima, obvezuje nas da pokušamo pronaći odgovarajuća rješenja. Postoje teme oko kojih se naši stavovi razlikuju, ali kada je u pitanju moguća ugroza nacionalne sigurnosti i dobrobit naših građana, moramo razgovarati i zajednički djelovati”.

Danima je trajao verbalni rat na relaciji Pantovčak – Banski dvori, pa čak i odlučno odbijanje premijera da bilo što radi zajedno s predsjednikom, makar ih na to obvezivale i njihove Ustavom propisane ovlasti i dužnosti, a onda je danas sazvao Koordinaciju Domovinske sigurnosti, na sjednici Vlade donio zaključak o suzbijanju radikalizacije u društvu i napokon, odgovorio predsjedniku Republike.

U odgovoru stoji da je Vlada na svojoj 15. sjednici donijela Zaključak o sprječavanju radikalizacije u društvu i njime obvezala Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti da na osnovi analize postojećeg stanja predloži mjere za sveobuhvatan, sustavan i učinkovit pristup sprječavanju radikalizacije  temeljen na usklađenom i koordiniranom djelovanju svih nadležnih tijela.

A kad Koordinacija predloži odgovarajuće mjere, obavijestit će  ga ( predsjednika Republike ) o mogućem terminu sazivanja Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Ukratko, dragi predsjedniće Republike, budite mirno, ne trebate nam, bar zasad… zapravo je poruka premijera Andreja Plenkovića šefu države Zoranu Milanoviću.

Evo integralnog odgovora premijera:
ODGOVOR-PREDSJEDNIKA-VLADE (1)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI