Neovisni novinarski portal
4.12.2020.
zanimljivi projekti
Foto: Marko Ercegović

Tisak, dvadeset i tri kioska:
Posveta radnicama koje uzimamo zdravo za gotovo i koje maštaju o sanitarnom čvoru

Foto: Marko Ercegović

Tisak, dvadeset i tri kioska je fotografsko-istraživački projekt fotografa Marka Ercegovića i novinara Igora Lasića čiji je rad obilježio praćenje privatizacijskih procesa. U razdoblju od 2017. do 2020. godine njih dvojica upustili su se u istraživanje tvrtke Tisak d.d., a rezultat je serija fotografija popraćena tekstom i izjavama radnica i radnika odnono reportažna izložba koja se otvara idućeg tjedna.

Počeci tvrtke Tisak d.d. vežu se za javno poduzeće Narodna štampa, osnovano davne 1946., unutar kojeg se 1970-ih izdvaja zasebna djelatnost distribucije. Nakon privatizacije 1990-ih uslijedilo je pripajanje koncernu Agrokor, čija je velika kriza poslovanja obilježila recentna ekonomska zbivanja u Hrvatskoj i regiji. Popularni crveni kiosci Tiska, koji su počeli služiti kao punktovi za obavljanje niza zadaća, postali su tako možda najvidljiviji urbani znak ekonomskog kraha koji je neposredno i posredno utjecao na brojne radnike i radnice.

Fotografije izravno snimljenih pročelja kioska dokumentiraju konstelacije javno izloženih proizvoda. Vrlo često se na njima nalazi osoba, uglavnom ženska, čije je lice vidljivo kroz mali kvadratni prozor.

-Vjerujem da je, u vizualnom smislu, priroda opresije izloženim raznobojnim proizvodima i lažnim osjećajem izbora, kao i pozicija prodavačice/prodavača u svemu tome, samoobjašnjavajuća – kazao je Ercegović.

Fotografije poput fusnota prate izjave radnica i radnika koje je rijekom istraživanja prikupio Lasić.

-One vole raditi na kiosku, posebice komunicirati s ljudima; nije im mrska takva izdvojenost na radnome mjestu; smatraju da su često preopterećene zahtjevima posla, dok su im plaće daleko preniske; vjeruju da bi šefovi trebali više uzimati u obzir njihova stajališta; maštaju o sanitarnom čvoru u sklopu kioska – tako otprilike glasi prosječno razmišljanje prodavačica iz poduzeća Tisak plus, osoblja koje čine dakle gotovo isključivo žene, a s određenim dijelom kojeg smo porazgovarali za ovu izložbenu reportažu i reportažnu izložbu. U izradu serije fotografija Tiskovih kioska, kao i pripadnog teksta, upustili smo se iz više razloga, ali posvetu tim radnicama stavljamo u prvi plan. Osnovana je bojazan, međutim, da bismo ih nastavili uzimati zdravo za gotovo, onako diskretne i tek uvjetno vidljive iza gomila enigmatskih izdanja i žvaka i upaljača i reklama iznad svega, samo da nije bilo drugih, tzv. širih motiva koji su nam na koncu skrenuli pažnju na živa i angažirana bića u unutrašnjosti tih prevažnih malenih trgovačkih objekata. – napisao je Lasić u popratnom tekstu.

Tisak, dvadeset i tri kioska prva je izložba koja će biti otvorena u novom izložbenom prostoru udruge BLOK –Lokalna baza za osvježenje kulture na zagrebačkoj Trešnjevci na adresi Nova cesta 66. Jesenska izložbena sezona počinje u prostoru Nova BAZA nakon što je izložbeni prostor BAZA u Adžijinoj ulici proljetos stradao u potresu.

Otvorenje izložbe održat će se 27. listopada od 18 do 21 sat, pri čemu će posjetitelji ulaziti u grupama do deset ljudi radi epidemioloških mjera. Nakon otvorenja, izložba će se moći pogledati do 16. studenoga, radnim danima od 16 do 20 sati te subotom od 10 do 14 sati.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI