Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
IZDVOJENO
Snažan potres zatresao Tursku i Grčku

Snažan potres zatresao Tursku i Grčku

Snažan potres magnitude 7 po Richteru pogodio je u petak, u 14,51 ati po lokalnom vremenu, Tursku i Grčku, odnosno grčke otoke i dio Turske na Egejskom moru. Kako javlja N1, epicentar potresa je bio 14 kilometara od obalnog gradića Karlovasi, na dubini od 10 km. Nakon potresa, obalu Turske pogodio je i manji tsunami. Broj poginulih i ranjenih mijenja se iz sata u sat. Među stradalima nema hrvatskih državljana, kako je izvijestilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Najteže je stradao Izmir i susjedne regije na Egejskom moru. Posebno je upozorenje upućeno stanovnicima grčkog otoka Sama, njih 45 tisuća, da se , kako im je preporučio čelni čovjek grčke organizacije za protuseizmičko planiranje Eftyhmios Lekkas za grčku Skai TV, klone obalnog područja.

Oni koji su imali sreće izaći iz svojih zgrada neposredno prije potresa, svjedoče u tamošnjim medijima o nevjerojatnoj snazi kojom je potres zatresao dvije države, o razmjerima katastrofe i o unesrećenima koji su ostali zarobljeni u ruševinama.

Turski predsjednik Tayip Erdogan je izjavio kako su odmah poduzete sve potrebne mjere da se pruži pomoć ljudima. U Izmir su poslane dodatne policijske snage.

Kako je za N1 kazao seizmolog Krešimir Kuk, dosada je zabilježeno nekoliko manjih potresa, a i inače, najučestaliji i najjači potresi događaju se upravo na tom području koje je po štetama od potresa prvo u Europi.

Tsunami koji je uslijedio nakon potresa srećom nije bio posebno snažan i nije se širio brzo, i od tsunamija zasad, izjavio je Kuk, ne prijeti velika opasnost kao od naknadnih potresa. Potresi su u Turskoj vrlo česti, a 1999. u Izmiru je u potresu poginulo čak 17 tisuća ljudi.

Potres koji je danas snažno zatresao Tursku i Grčku , osjetio se sve do Istanbula, a osjetili su ga i stanovnici Bugarske, Rumunjske i Makedonije.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI