Neovisni novinarski portal
19.3.2024.
POVIJEST/SADAŠNJOST
S vrha Murtera: Vidikovac u bolje sutra

S vrha Murtera:
Vidikovac u bolje sutra

Brdo Raduč je sa svojih 125 m najviše brdo otoka Murtera. Do tog vrtoglavo visokog murterskog vrha  vodi dobro održavani makadamski put, gdje se nalaze ostaci starog vojnog kompleksa  koji  je sastavljen od ruševina vojnih objekata sagrađenih u doba Kraljevine Jugoslavije. Kako najavljuju iz Općine Murter Kornati, tom vrijednom lokalitetu, od povijesnog i prirodnog značaja, slijedi period u kojem bi po etapama trebao doživjeti procvat. Tako bi vrh otoka Murtera s kojeg danas samo puca puca pogled, a ne topovske kugle,  mogao doista postati i vidikovac u bolje sutra… 

Inače, žalosna je realnost kako je glavnina bivših objekata raznih vojski u Hrvatskoj, a koji se redovito nalaze na nekim od najzanimljivijih i najljepših krajolika, bezidejno zapušten i ostavljen da propada, a lokalne i državne vlasti najčešće nemaju nikakvu viziju niti razmišljaju kako bi ih upotrijebili za opće dobro. Ipak, ponekad to i nije tako, kao u ovom murterskom slučaju.

-Kompleks se sastoji od ruševina vojnih objekata te potkopa ukupne duljine 310 metara izgrađenog početkom 30-ih godina 20. stoljeća. U vrijeme Kraljevine Jugoslavije na brdu Raduč iznad Murtera, 1931. godine, sudeći prema kamenu temeljcu, započela je izgradnja vojnog kompleksa koji se sastojao od zgrade zapovjedništva, izvidničkog tornja, ruševina nekoliko manjih zgrada (časnički dom, kuhinja i skladište, oružarnica, kasarna i sanitarni čvorovi) i sustava tunela s tri ulaza. Tuneli završavaju s dvije bitnice obalne artiljerije, mitraljeskim gnijezdom, izvidnicom te rovom za polukružnu obranu. Tridesetih godina 20. st. u vrijeme Kraljevine Jugoslavije započela je izgradnja tunela koji su u živoj stijeni bušeni dinamitom te velikim čekićima (batovima) – pojašnjavaju iz Turističke zajednice Murter-Kornati. 

U neposrednoj blizini tunela nalazi se i prirodna špilja za koju stari Murterini kažu da se u njoj skrivao mađarski ban i kralj. Pokraj špilje nalaze se i stijene pogodne za penjanje. Plato na brdu sadrži lijepe vidikovce odnosno točke za fotografiranje Murterskog mora, Kornata, murterskog arhipelaga, Murtera i čitave okolice sve do Velebita.

-Tako vrijednom lokalitetu, od povijesnog i prirodnog značaja, slijede periodi u kojem bi po etapama trebao doživjeti procvat. Počelo se idejno razmatrati o cijeloj priči još 2017. godine, kad je u održana je tribina/javna rasprava s ciljem doprinosa osmišljavanju nove javne upotrebe za bivši vojni kompleks na brdu Raduč. Zabilježene su tu mnoge ideje, od skywalk vidikovaca, TV tornja s panoramskim liftom i kružnim vidikovcem, žičara, panoramski tobogan s vrha brda u murtersko more, pista za paragliding, mediteranski vrtovi, muzej masline na otvorenom, razni sportsko-rekreativni sadržaji, filmski tematski park, filmski studio, kockarnica, FKK kamp, planetarij i zvjezdarnica, zavičajni muzej, centar mediteranskog bilja, povijesni vojni park… Od tada je Općina Murter-Kornati poduzima mnoge korake i aktivnosti kako bi bio izrađen odgovarajući idejni projekt, koji bi u najboljem scenariju trebao imati podršku Europskih fondova – vele. 

Posljednjih nekoliko godina Općina Murter-Kornati i udruga Argonauta organizirali su nekoliko akcija čišćenja građevina starog vojnog kompleksa. Tako je očišćen i prokrčen rov za polukružnu obranu, kako bi ulaz/izlaz u tunele bio prohodan.

-Tijekom Argonautinog projekta Stone & Sail Extravaganza 2020. sa svojim volonterima i uz pomoć Mira Novkovića iz poljoprivredne zadruge „Kornati“ na Raduču je osposobljen pristup zgradi Časničkog doma bio je u potpunosti prekriven grmljem, vegetacijom i kamenjem, očišćeno je područje koje obuhvaća lokaciju između Časničkog doma i Kuhinje, te prostor između Vojarne i Kuhinje. U narednim koracima, u planu je obnoviti suhozidne dijelove rova i kroz njega urediti stazu kojom bi se pristupalo ovom ulazu u tunele, čišćenje neumjesnih grafita, postavljenje zaštitnih ograda za izletnike kao i vidikovac s klupama – napominju iz TZ-e.  

Paralelno, uz zahtjevne fizičke radove, našlo se to vremena i za oplemeniti impresivan lokalitet, kako kažu u Općini Murter Kornati.

Naime, prema idejnom rješenju Luke Ježine, u rujnu je načinjena viseća instalacija anamorfoze (Anamorphose) “160 otoka, 1 srce” instalirana u desnoj bitnici. Sastoji od slova različitih veličina koja razasuta vise sa stropa bitnice. Tek kada se gledaju iz određene pozicije prikladne su za fotografiranje, slova sačinjavaju smislene riječi MURTER ❤ KORNATI. Raštrkana slova simboliziraju raštrkane otoke općine Murter-Kornati koja je sa svojih 160 otoka, otočića i hridi razasutih na 80 km 2 najotočnija općina Mediterana.
U listopadu je na stoljetnom boru, koji se nalazi između časničke vile i spavaonica nekadašnjih vojnika, postavljena je i neobična klupa, koja prati rast debla, a načinjena je od hrastova drveta, autora Mira Novkovića iz PZ Kornati.

-Nedavno je aktivirana i FB stranica „Raduč- Murter“  https://www.facebook.com/Raduč-Murter-108816444324134/ )  u svrhu glasila i efikasnije komunikacije uslijed potrebe za sakupljanjem podataka koji bi što vjerodostojnije definirali priču o nastanku i funkciji, vojnog kompleksa. Nažalost, podataka iz tog razdoblja je jako malo, a neophodni su za što relevantniju obnovu teritorija kompleksa, koji bi tad bio još pristupačniji i atraktivniji široj javnosti kroz turističku ponudu mjesta – ističu iz TZ-e. 

U svakom slučaju, na Murteru su, za razliku od drugdje,  ipak odlučili od razvalina na vidikovcu načiniti još jedan lijepi otočni punkt. Za kraj evo par zanimljivih crtica iz povijesti sa stranica Općine Murter Kornati:  

-1932. godine kraljevska vlada Jugoslavije i njeno Ministarstvo obrane odlučilo je napraviti bateriju sa dva dalekometna topa na Raduču. Kazivač se ne sjeća kalibra ali misli oko 200 mm. Svrha baterije je bila da čuva prolaz između Smokvice i Opata, Smokvice i Kurbe Vele te od Blitvenice do punte Mede na Velikoj Kurbi. Od Blitvenice do Žirja čuvala je baterija na zapadnom Žirju. Razlog izgradnje ove baterije je bio što je talijanski brod ‘Morosini’ udario namjerno u brod ‘Karađorđe’ koji je bio vlasništvo jugo kompanije i tada malo nije došlo do rata između Jugoslavije i Italije. Svi Murterini bez obzira da li su se isticali kao HSS-ovci ili JNS-ovci jednako su osuđivali Talijane, a Ivica Juraga pok. Šime sa krampom je razbio lavove na kući Špire Božikova gdje je sada kafić ‘Corona’…

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI