Neovisni novinarski portal
22.10.2020.
POLITIKA
Plenković danas pojačava tezu o pokušaju atentata na njega: Nakon napada uslijedio  je niz novih prijetnji koje su vrlo eksplicitne i inspiriraju druge…

Plenković danas pojačava tezu o pokušaju atentata na njega:
Nakon napada uslijedio je niz novih prijetnji koje su vrlo eksplicitne i inspiriraju druge…

Što to predsjednik Vlade Andrej Plenković zna što parlamentarna oporba i građani ne znaju pa da tako sugestivno tvrdi da je upravo on bio meta napada 22-godišnjeg mladića koji je u ponedjeljak ispalio cijeli rafal po zgradi Vlade i Sabora? Danas je otkrio javnosti da je pregledao snimku nadzornih kamera sa zgrade Vlade i da je nakon napada uslijedio niz novih prijetnji što na društvenim mrežama, što na drugi način i koje su vrlo eksplicitne i koje inspiriraju druge. O čemu se radi, nije, međutim otkrivao…

Plenković je danas iz Bruxellesa, prenosi N1, odbacio teze nekih oporbenih zastupnika da se napad ispred Banskih dvora mogao dogoditi bilo gdje, osudio je odobravanje i relativiziranje teškog zločina koji se dogodio, a kojim se, kaže, bave desnica i ljevica, što smatra iznimno zabrinjavajućim. Na djelu je, tvrdi, radikalizacija i indoktrinacija.

Poprilično eksplicitno, premijer je još u četvrtak ustvrdio da je on bio meta napada na Banske dvore, da u tom zločinu nije bilo ništa slučajnog, i potaknut je, tvrdi Plenković, sustavnim poticanjem na “netoleranciju i mržnju prema meni osobno” od pojedinaca iz političkog i medijskog života. Posebno je stigmatizirao predsjednika Republike Zorana Milanovića kao onog koji je začetnik, koji je prvi posijao to sjeme mržnje prema njemu još 2016. godine govorom u izbornoj kampanji. Šef države odmah je na svom facebook profilu opovrgao premijerove teze, uz ostalo napisao da se takva tragedija mogla dogoditi bilo gdje, i da su korijeni negdje drugdje.

Danas se Milanovićevom stavu da se zločin mogao dogoditi bilo gdje pridružio i čelnik SDP-a Peđa Grbin koji je kazao da u tom bezumnom činu vidi prije svega napad na hrvatske državne institucije locirane na Markovom trgu pa drži neprihvatljivim da Plenković “od sebe pokušava napraviti žrtvu”. Poručio je premijeru da se, prije nego potraži ono gnijezdo, prisjeti šatora u Savskoj, ili onog što se 2015. događalo na Markovom trgu.

Premijer, međutim, od svoje ključne teze da je ovo de facto bio pokušaj atentata na njega ne odustaje, i u tom smislu se danas žestoko obrušio na one koji smatraju da se ovakav napad mogao dogoditi bilo gdje. No, učinio je i korak dalje, pa sad čujemo i njegove argumente kojima podupire svoju tezu.

-Za razliku od onih koji misle da je to moglo biti bilo gdje, što je teza Zorana Milanovića i Peđe Grbina, ja sam otišao pregledati snimku toga napada i jasno se vidi da to nije trebalo biti negdje drugdje, nego baš s namjerom i predumišljajem upravo na Trgu svetog Marka, gdje je sjedište Vlade kojoj sam ja šef- izjavio je danas, s još čvršćim uvjerenjem, Plenković. Napadač nije otišao na Pantovčak, nije otišao u sjedište gospodina Grbina u Novu Gradišku, niti je išao u neku drugu zgradu, nego baš pred zgradu Vlade, pred koju se dovezao taksijem nakon što je stigao iz Kutine noć prije i odsjeo u hostelu.

Zbog toga sve izjave poput onih Grbina i Milanovića, ali i nekih drugih iz oporbe, Plenković smatra opasnim minimiziranjem i relativiziranjem napada na Vladu. S jedne je strane, ističe, krajnja desnica sa Škorom i cijelom tom njegovom ekipom, koji bezmalo odobravaju ovaj zločin i za njega imaju razumijevanja, a s druge je strane ljevica koja pucnjavu i ranjavanje policajca minimizira i relativizira. Ali, da je premijer netko iz SDP-a, dodaje, prvi bi osudio taj čin i solidarizirao se, tražio da se događaj istraži i utvrde razlozi koji su doveli do napada.

A što se tiče onog sjemena mržnje koje je Milanović posijao još 2016., “predsjednik jako dobro zna što je i kako govorio, kako je djelovao, on je dovoljno pametan i dovoljno perfidan da zna o čemu se radi. Ako bude prigode”, izjavio je Plenković,”možemo nas dvojica o tom razgovarati, a on to dobro zna”, poručio je, i začinio svoje današnje  komuniciranje opaskom kako postoji “prešutna koalicija Škore, Mosta i Milanovića”, kako se čini, Plenkovićevih najljućih neprijatelja.

–  Surađivali su u drugom krugu predsjedničkih izbora, a Milanović je sam rekao da je s njima uspostavio koliko toliko dobre odnose. Pa mi to znamo, mi to vidimo- zaključio je Plenković.

Zbog tragičnog događaja na Markovom trgu i pucnjave po zgradi Vlade i Sabora, u kojoj je teško ranjen jedan policajac, premijer i predsjednik države, kako javljaju neki mediji, ubuduće će se voziti u blindiranim vozilima.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI