Neovisni novinarski portal
10.12.2022.
POLITIKA
Neće ćirilica u Penavinu butigu!

Neće ćirilica u Penavinu butigu!

Ćirilice u Vukovaru i dalje neće biti! Bar dok je Ivan Penava na čelu grada. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, udarno pojačanje Škorinog Domovinskog pokreta, obavijestio je danas javnost o “velikom dostignuću” grada kojim upravlja i koji pod njegovom komandom smjerno prkosi implementaciji Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. S 12 glasova za i 6 protiv Gradsko vijeće Vukovara prihvatilo je Penavin zaključak kojim se konstatira da još nije dostignut stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima hrvatske i srpske nacionalnosti u Vukovaru. Kako stvari stoje, ili preciznije rečeno, kako nazaduju, dok je Penave na čelu grada, taj stupanj tolerancije i suživota neće se tako lako ni dostići…

Najveći doseg današnje rasprave na Gradskom vijeću je što nije bilo povišenih tonova, što je prošla mirno i bez hrvatsko-srpskog konfrontiranja, kako je zadovoljno izvijestio Penava. A govorilo se, kazao je, javlja N1, ponajviše o pitanjima školstva, odnosno modelu prihvatljivosti školskog gradiva koje učenici u Vukovaru obrađuju. Kako bilo, stajalište većine u Gradskom vijeću je da za ćirilicu u Vukovaru nema uvjeta, a Penava se brani nesuvislom tezom kako su to činjenice, a ne tek njegovo mišljenje.

-Moj zaključak je na tom tragu, da se nisu stekli potrebni uvjeti. To ne smatram mojim mišljenjem, to su činjenice. Nitko me u tome ne osporava- komentirao je gradonačelnik Ivan Penava zaključak, i nastavio govoriti o stradanjima u Vukovaru u vrijeme Domovinskog rata.

-Tražiti od nas u Vukovaru da zaboravimo, stavimo na stranu, idemo dalje. Valjda je 1991. trebala biti prije 2000., 2020., svih godina koje su došle prije. To se nije dogodilo. Tražiti od većinskog naroda, od svih pripadnika nacionalnih manjina, pa i pripadnika srpske nacionalne manjine koji su se stavili na stranu obrane grada Vukovara, da sada sve to precrtaju, kažu “okej idemo priznati prava koja su potrebna”, a mi smo šutjeli 30 godina, 30 godina nas se gazi, ne priznaje pravo i prava najbližem bratu, ocu, susjedu, sinu…- prenosi N1 vukovarskog gradonačelnika, kojega, kako poručuje, posebno zanima točan popis stanovništva u Vukovaru. Jer, Penava čvrsto vjeruje da građana srpske nacionalnosti nema ni slučajno toliko kao što se tvrdi iz srpske zajednice.

No, što je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava napravio da se uvjeti za ćirilicu steknu, koji je njegov osobni doprinos normalizaciji života, višem stupnju tolerancije i jačanju dijaloga i međusobnog uvažavanja između Hrvata i Srba u njegovom gradu? Je li Penava radio na izgradnji suživota ili produbljavanju podjela po etničkom kriteriju?

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica očitujući se o “Penavinom zaključku” oportunistički se referira na odluku Ustavnog suda od prošle godine i statutarne odluke Grada Vukovara iz kojih, rekao je, proizlazi i današnji zaključak Gradskog vijeća, koje je odbilo proširiti prava nacionalnih manjina, iako ga, veli Malenica, u određenoj mjeri već poštuje.

-Nisam vidio konkretan zaključak, ali prema mojim informacijama već se primjenjuje Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Vukovaru, ne u punom opsegu ali u nekim dijelovima. Današnji zaključak- podsjetio je- proizlazi iz odluke Ustavnog suda od prošle godine i statutarne odluke Grada Vukovara po kojoj Gradsko vijeće ima ovlast svake godine u listopadu razmotriti jesu li se stekli uvjeti za proširenje prava pripadnika nacionalnih manjina. A vukovarsko Gradsko vijeće suglasilo se sa zaključkom gradonačelnika Penave da nije dostignut stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara iz reda hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine.

Grad Vukovar poštuje zakon u određenoj mjeri, pa, primjerice, dostavlja materijale za GV i na srpskom jeziku, a izrađuju se i dvojezične isprave. A kad je riječ o dvojezičnim pločama u Vukovaru, koje su svojedobno stradale pod silovitim udarcima čekića u rukama gnjevnih vukovarskih Hrvata, ministar Malenica napominje da je ta odluka na Gradskom vijeću, odnosno gradskim vijećnicima. Ne bi se on štel mešat…

Dok je Penave na čelu Grada, ta će se odluka, sudeći po svemu, teško donijeti. Jer, cijelu svoju političku karijeru ovaj bivši HDZ-ovac je izgradio na produbljavanju ratnih ožiljaka i postratnih podjela u nesretnom Vukovaru. S uspostavom suživota, tolerancije i dijaloga između Hrvata i Srba, Penava bi izgubio glavno uporište svoje politike i svoje karijere…

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI