Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
narodno zdravlje / POLITIKA
Koronakriza i politika: Što je ministar Beroš radio ovog ljeta kad je sustav trebalo pripremati za drugi val? Pozirao s Ninom Badrić na Hvaru, u maniri estradne zvijezde…?

Koronakriza i politika:
Što je ministar Beroš radio ovog ljeta kad je sustav trebalo pripremati za drugi val? Pozirao s Ninom Badrić na Hvaru, u maniri estradne zvijezde…?

Situacija s koronakrizom u Hrvatskoj postaje sve dramatičnija. Danas je rekordnih 2776 novooboljelih na testiranih 10 tisuća- dakle, oko 30 posto. Preminulo je još 18 ljudi. Dosad je covid-19 u Hrvatskoj odnio 511 života. Preko 70 oboljelih trenutno je na respiratoru. A javno-zdravstveni sustav je pred kolapsom. Što je ministar zdravstva Vili Beroš radio ovog ljeta, kada je trebalo pripremiti sustav za drugi val, na koji su upozoravali ugledni znanstvenici kao puno teži i dramatičniji? Pozirao pred kamerama na Hvaru s Ninom Badrić, uvjeren da je postao estradna zvijezda? Sada proziva kolege, traži krivce, apelira na odgovornost građana,

a nakon inspekcijskog nalaza u KB Dubrava, potaknutog anonimnom prijavom jedne liječnice nije kadar ni ravnatelja smijeniti. Vlada je, veli, odlučila da se smijeni Upravno vijeće, a što ja mogu, jedino u roku 30 dana smijneiti ravnatelja ako to ne učini Upravno vijeće ( ?! ) Pa što čeka?

Samo Torcida može, usred pandemije, slaviti bez ograničenja!

Ministar Beroš upravo prolazi vjerojatno jednu od najtežih faza u svojoj karijeri. Ova je kriza za njega veliki test održivosti u politici. Stoga je nevjerojatno napet, anksiozan, doima se ogorčeno, djeluje nesigurno i uznemireno, jer sluti da bi mu karijera mogla kliznuti nepovratno nizbrdo. A još jučer su ga u HDZ-u slavili kao svoju dobitnu kartu za Zagreb, za budućeg gradonačelnika metropole kojeg nitko ne može pobijediti. Danas se ni u njegovoj stranci ne bi više kladili na njega. A što je najvažnije, čini se da Plenkoviću nije ni na kraj pameti njegova zagrebačka kandidatura…

Hrvatska trenutno ima 472 zaražena na sto tisuća stanovnika, a nekima je i 400 dovoljno da posegnu za lockdownom. Napi ekonomisti kažu da je to srednjovjekovna metoda. Kod nas to  nije opcija. Kao ni policijski sat. Vlada i Stožer balansiraju između gospodarstva i zdravlja. I jedno i drugo može imati smrtonosan epilog. Pitanje je samo što će nas prije ubiti…

Premijer Plenković je, po običaju, veliki optimist. Na sjednici Vlade je izjavio kako ima naznaka da su epidemiološke mjere počele djelovati ( ? ), da se udaljavamo od ekponencijalne krivulje. Nije elaborirao na koje se to mjere odnosi, niti kakvi su im efekti, ali je pozvao građane na solidarnost i odgovornost, “štitimo jedni druge, držimo distancu, nosimo maske, prozračujmo redovito, vodimo računa o higijeni… Nisu to velike žrtve, a time štitimo živote i radna mjesta. Pokažimo da smo snažni kad je to najpotrebnije, Hrvatska to može- pledirao je Plenković, hvaleći se kako rastemo sporije od Njemačke, Italije, Austrije.

Kazao je i kako neke zemlje uvode puno restriktivnije mjere, ali i mi smo donijeli svoje, kako bi ograničili javna okupljanja i smanjili širenje zaraze. Naše su mjere, veli samodopadno Plenković, proporcionalne razmjerima pandemije. Na koje je točno mjere mislio?  Po kojim je to mjerama dozvoljena splitska proslava 70-tog rođendana Torcide kao u najbolja predpanedemijska vremena, spektakularnom bakljadom, s tisuće i tisuće ljudi u koloni gradom, bez distance i bez maski? A šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović o tome će tek promrmljati: To nije bilo najavljeno!

A da jest, što bi tada bilo? Zar bi proslavu zabranili, ili nedaj Bože intervenirali?

To je ta naša borba s covidom, naša solidarnost, odgovornost, dosljednost…

Nova Beroševa mobilizacija

A što radi ministar zdravstva Vili Beroš? Piše objave na Facebooku o tome kako je ( ponovo ! ) naredio potpunu mobilizaciju cijelog javno-zdravstvenog sustava u Hrvatskoj, snebiva se nad “anonimkama” o katastrofalnom stanju u našim bolnicama…

– Upravo je ovo vrijeme da pokažemo istinsku predanost našem pozivu- poručio je ovih dana kolegama Beroš i pozvao ih na izvanredni angažman, da daju svoj maksimum” kako bismo se uspješno nosili s izazovima epidemije covida-19″, da budu dio nacionalnog tima koji će se predano brinuti o zdravlju nacije. Jer, to je naša profesionalna dužnost, napisao je, ali i domoljubna obveza, počevši od mene kao ministra, pa dalje.

Mnogi su se pitali što to zapravo znači, što je “pisac” htio reći, s obzirom da je ministar još u ožujku ove godine, na početku pandemije, donio odluku “o mjerama mobilizacije te organizacije rada i radnog vremena zdravstvenih ustanova i radnika u mreži javne zdravstvene službe kao i korištenja medicinsko-tehničke opreme i ostalih sredstava”. Je li ministar na to zaboravio, je li htio javno demonstrirati svoju punu angažiranost u zdravstvenom sustavu kakvu očekuje i od drugih, ili je imao neku skrivenu poruku, ali ne i smjelosti otvoreno je posredovati? Je li ovo bio ministrov profesionalni ili politički čin?

-Govorio sam to u prenesenom smislu, a to znači da svaki djelatnik u zdravstvu mora shvatiti najozbiljnije moguće da svi skupa, uključujući i mene, moramo dati maksimalni doprinos- objašnjavao je Beroš, napominjući kako, naravno, zna da je uredba o općoj mobilizaciji sustava na snazi od ožujka. Ali, “može se još više mobilizirati”, govorio je.

-Slijede nam ekspedicijski kampovi i arene, razmišljamo o mogućnostima adekvatne opskrbe kisikom same arene. Zdravstveni sustav ima još dovoljno kapaciteta da odgovori na sve potrebe. Ali tko zna koliko će još sestara biti u samoizolaciji ili zaraženo. Oni koji su već preboljeli koronu su osnov naše borbe u budućnosti-izjavio je na N1 televiziji, napose ističući da je upućen dopis fakultetima, srednjim školama, njegovateljicama, njih preko tisuću na Zavodu,  da se kontaktira svih, da Ministarstvo potiče ustanove na zapošljavanje.

Inače, odluka o mobilizaciji sustava iz ožujka ove godine implicirala je da će se sustav i Stožer civilne zaštite prilagođavati potrebama i razmjerima pandemije, prostorno, kadrovski i materijalno, a ministru i Stožeru omogućiti da reagiraju trenutno ovisno o razvoju situacije, i da mobiliziraju sve potrebne resurse. Tada je ministar Beroš, u bitno komfornijoj situaciji, s daleko manje zaraženih, javnost uvjeravao kako se Stožer i Ministarstvo koje vodi pripremaju za sve moguće scenarije, pa dakle i one najcrnje. A onda je stigla jesen, epidemija eskalirala i sustav naprosto pukao…

“Manji propusti” u KB Dubrava ( ?! )

Ispostavilo se da ljetna stanka Stožeru i ministru nije ništa značila, da je nisu iskoristili i da sustav nisu ni približno pripremili za ono što nas je s dolaskom jeseni zaskočilo.
Za dramatičan rast zaraženih odjednom je manjkalo liječnika, sestara, zdravstvenog osoblja, ljudskih i tehničkih kapaciteta. Pa je ministar zatražio od Hrvatske liječničke komore ( HLK ) popis umirovljenih liječnika, uputio im apel da se odazovu i ponovo profesionalno angažiraju, a Hrvatska udruga bolničkih liječnika ( HUBOL ) pozvala je sve liječnike koji danas sjede u Hrvatskom saboru ili u drugim tijelima državne vlasti da zamrznu mandate i sjete se da su prije svega liječnici, što od njih ova situacija zahtijeva. No, taj se javni poziv liječnicima-političarima nije nimalo svidio. Ocijenili su ga nekorektnim, tendencioznim i nekolegijalnim, a kako se čini, i odaziv je s te političke razine- izostao. Pa nisu oni bolnice ( i druge zdravstvene ustanove ) zaludu mijenjali za političke sinekure!

Javnost je, potom, potpuno uzdrmalo anonimno pismo liječnice iz KB-a Dubrava koja je dramatično upozorila da je stanje u ovoj bolnici neodrživo, nedostaje lijekova, hrane, kisika… Može li gore?
Mnogima je, nažalost, bilo važnije detektirati tko je autorica ove “anonimke” negoli njezin zastrašujući sadržaj. Pa je krenuo svojevrsni linč prema “zviždačici”. Ipak, ta je anonimna optužba pokrenula ministra, pa je uputio u KB Dubrava inspekciju u nadzor i dobio uvid u stanje, kakav je morao imati i bez agilne “zviždačice” da je bio posvećeniji liječničkom negoli političkom poslu.

Ministar je nakon toga javno komentirao stanje u zdravstvenom sustavu i “dozvolio mogućnost da netko od pacijenata ne dobije na vrijeme obrok”.  Inspekcija je, kaže danas, našla “manje propuste koji nisu nisu polučili veće štete, ali je nađena neodgovarajuća razina komuniciranja između uprave bolnice i koodrinatora za bolničko liječenje covid pozitivnih”. Vlada je, kako je rekao, odlučila sukladno izvještaju iz Dubrave, smijeniti članove Upravnog vijeća, a ministar? 

-Osobno ne znam što bih mogao, zdravstvena inspekcija je za to zadužena. Kao ministar mogu jedino razriješiti ravnatelja u roku od 30 dana, ako to ne učini Upravno vijeće- brani se “nemoćni” Beroš, nastojeći posve minimizirati “propuste” u Dubravi. Što, zar je liječnica koja se odlučila dignuti glas protiv nereda lagala, pretjerano dramatizirala, lažno optuživala? Zašto bi to činila, s kojim motivom?

Uvjerio se ministar i u visoku popunjenost raspoloživih bolničkih kapaciteta, primjerice, u KBC-u Split ona je već preko 50 posto, kao i u KBC-u Osijek, da ne govorimo o KB Dubrava gdje je nevjerojatnih preko 90 posto ( ! ). A brojke i dalje nezaustavljivo rastu.

Beroš : Krah je moguć…

-Krah je moguć- priznao je Beroš– a ja ću napraviti sve- obećao je- da se omogući maksimalno dobro funkcioniranje u ovom trenutku. Ustvrdio je i da se javlja velik broj umirovljenih liječnika i studenata, da se postigla homogenizacija, uvjeravao javnost kako i za slučaj lockdowna “imamo plan”, mi smo uvijek korak ispred potreba.  ” Vidimo da mnoge okolne zemlje uvode lockdown i policijski sat, ali ne vidimo da to zasad dovodi do nekog učinka”, isticao je kao argument da se i Hrvatska ponovo ne “zaključa”.

Naposljetku je, bez rukavica, otkrio i smisao one formulacije o općoj mobilizaciji koja je, mjesecima već na snazi. A smisao je bio u još jednoj optužbi. Ovog puta adresiranoj na liječnike obiteljske medicine. Koji, rekao je ministar, ne daju sve od sebe u ovoj krizi, dok epidemiolozi ( Hrvatska ih ima samo 160 ! ) padaju s nogu.

-Dobivamo dojave da liječnici obiteljske medicine ne obavještavaju ni osobe koje su zaražene, ni kontakte. S obzirom na to da je i WHO objavio da je potraga kontakata, tzv. contact tracing, jedna od najučinkovitijih metoda, potrebno je da se svi angažiramo. Znamo i sami, svjedočimo tome da su kapaciteti epidemiologa ograničeni… – kazao je ministar, pozivajući se na zakonsku ulogu primarne zdravstvene zaštite da registriraju covid-pozitivne i kontaktiraju njihove kontakte.

Nikoga, branio se, uplašen vlastitih ranije izgovorenih riječi, ne proziva za nerad, ili bilo što. I sam je najmanje u toplom kabinetu, njegova je fotelja, požalio se, prevruća, on daje sve od sebe, a oni ( “primarci” ) govore da su pretrpani.

Udar na obiteljske liječnike

Obiteljski liječnici reagirali su na prozivke ogorčeno, napose zbog najave kontrolora HZZO-a.

-Diljem RH obiteljskim liječnicima ovih su se tjedana najavili kontrolori HZZO-a. Dok RH bilježi rekorde u broju zaraženih, udvostručuje se broj umrlih, bolnički kapaciteti pucaju, liječnici umirovljenici hrabro se odazivaju pozivu upomoć izlažući se riziku obolijevanja od teške bolesti i smrti, epidemiolozi više ne uspijevaju pratiti kontakte, studenti medicine pohrlili su upomoć, obiteljska grca s po 100 – 150 i više kontakata dnevno, uz sve to provodeći cijepljenje nikad većeg broja pacijenata, naši hrabri HZZO kontrolori također su se izgleda odazvali ministrovom pozivu na opću mobilizaciju zdravstva!- objavili su na Facebooku.

-Spremno čekaju da im se još isti dan dostavi sva moguća dokumentacija o pacijentima na bolovanju kako bi procijenili je li ono opravdano ili nije i kako bi našli kakav zgodan razlog da kazne obiteljskog liječnika. Nekima su kontrolirali propisivanje lijekova po preporuci bolničkih doktora, nekima je li točka u šifri dijagnoze na pravom mjestu, neke provjeravali jesu li na radnom mjestu…

I sav taj težak i u ovom trenutku za hrvatsko zdravstvo presudno važan posao, radili su naravno iz daleka, iz svojih toplih ureda jer sačuvaj bože narušavati tešku epidemiološku situaciju u zemlji.  Sve samo da se pomogne onima na prvoj crti- objavili su iz KoHOM-a.

Ministar u vatri

I što sada? Njemačka i Francuska odlučuju se za novi lockdown. Hrvatska taj luksuz sebi teško može dozvoliti, balansira između gospodarstva i zdravlja, i kao i u svemu, kaska u donošenju optimalnih i pravodobnih mjera. Nisu imali vremena razmotriti sve prednosti i sve slabosti ove ili one opcije, bili su zauzeti proslavom pobjede nad covidom, lovom na vještic(u)e koje kvare sliku i radost njihova uspjeha.

U međuvremenu, situacija postaje sve ozbiljnija, broj zaraženih sve veći, popunjenost bolnica gotovo apsolutna, a broj preminulih zabrinjavajuće visok. Jesu li se stvari otele kontroli još onog dana kada je Plenkovićeva vlada pandemiju odlučila politizirati i zdravstveno stanje nacije politički tretirati, računajući da će time permanentno biti u poziciji “kontrole štete”, zatreba li, a na prvoj crti trijumfa uspije li? Prva žrtva te nemilosrdne, egoistične politizacije mogao bi biti upravo ministar Beroš. “Naš prijatelj Vili”. Liječnik kojeg je politika rekordno brzo potrošila, iskoristila i bacila u vatru, konfrontirajući ga i s građanima i sa strukom, pa ako izgori, dobro izgori. A gori već neko vrijeme i kao da za to nikoga nije briga…

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI