Neovisni novinarski portal
6.3.2021.
(NE)RED / grabež / HRVATSKA / POLITIKA
Kolaps građanskog povjerenja u institucije: Sve su institucije kontaminirane, nemamo kome vjerovati!

Kolaps građanskog povjerenja u institucije:
Sve su institucije kontaminirane, nemamo kome vjerovati!

U Hrvatskoj je na djelu apsolutno nepovjerenje građana u institucije sustava. A to samo znači da sustav ne funkcionira, ma koliko nas HDZ i Vlada Andreja Plenkovića uvjeravali u suprotno. Nema povjerenja u pravosuđe, DORH, USKOK, policiju, Poreznu upravu, još se manje vjeruje politici. Vladajuća stranka ( HDZ ) odavno je proskribirana, čak i inkriminirana, i nije slučajno da joj se sudilo kao zločinačkoj organizaciji. Nažalost, nimalo povjerenja građanima ne ulijeva ni opozicija, makar kada se ima na umu dosad najjača oporbena socijaldemokratska stranka ( SDP ) koja se upravo rastače pred očima javnosti nošena jagmom pojedinaca za pozicije. Praktična politika je u Hrvatskoj dosljedna negacija svoje teorijske definicije- ona je dominantno svedena na osobne interese a rad za opće dobro postao je tek stilska figura…

Kriminal, korupcija, klijentelizam, pogodovanje, dominiraju javnim političkim prostorom, a svaka vlast kune se u nultu stopu tolerancije na korupciju, iako više baš nitko u to ne vjeruje.

“Crni novac” u stanu tužiteljice ?!

Čak je i logično da nam svakodnevno serviraju takvu podlu laž, jer od nje žive, na njoj multipliciraju svoju moć i učvršćuju svoju partitokratsku diktaturu. Ali, doista je groteskno kada predsjednik Vlade s omalovažavanjem odbija oporbenu inicijativu o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva, potaknutu aferom Janaf i curenjem informacija iz institucija, tvrdeći da je deplasirano osnivati povjerenstvo za nešto što institucije upravo rade kroz svoj redovni posao ( ?)

Koje institucije? Možda DORH, čija zamjenica Županijskog državnog odvjetništva, Mirela Alerić Puklin, podnosi zahtjev za razrješenje jer su u njezinom obiteljskom domu pronađeni suspektni milijuni, koje je njezin suprug, kako se vjeruje, sakrio i čuvao za Dragana Kovačevića? A tužiteljica javnost uvjerava da je riječ o novcu koji je suprugov. I skriva ga u podrumu. Pa, nisu građani maloumni. Ali, pitanje je inteligencije ( i naravno integriteta) tužiteljice koja takvim floskulama pokušava spasiti obraz.

Saznanje, da je i tužiteljica involvirana u koruptivnu aferu Janaf, doista je poražavajuće. Jer, riječ je o tužiteljici koja je radila i na slučaju Agrokor, za koji ( rad ) kaže da je bio “iznimno predan i savjestan”, a jedini razlog, uvjerava nas, da zatraži razrješenje je zaštita osobnih i obiteljskih prilika, i gle sad, ugleda DORH-a! Za ugled DORH-a, međutim, prekasno je…

– Cijelu karijeru svoj posao obavljala sam moralno, etično, ažurno i kolegijalno, a u odnosu na događaj, zbog kojega sam višekratno prozivana u javnosti, naglašavam da svojim radnjama niti u jednom dijelu nisam povrijedila dužnosti, obveze i odgovornosti postupanja zamjenika županijskog državnog odvjetnika- poručuje Alerić Puklin.
No, a propos njezine tvrdnje da je sumnjivi novac u stanu suprugov, a riječ je o 2.593.800 kuna, 247.200 eura i 20.000 švicarskih franaka, kako je izvijestio Uskok, sam suprug je prvotno kazao da je u torbi, s kojom je snimljen na nadzornim kamerama, nosio mačku veterinaru ( ?! )

Toliko o uvjerljivosti Puklinovih. Koji nisu slučajno izabrani da čuvaju Kovačevićeve “crne pare”, jer, zaboga, tko će novac od mita tražiti u stanu tužiteljice ?!

Oslobađajuća presuda Todoriću

Dakle, da vjerujemo DORH-u čija svaka optužnica za iole ozbiljniji kriminal i korupciju na sudovima pada? Tužiteljstvu koje je zaslužno i za najnoviju oslobađajuću presudu Ivici Todoriću u slučaju “mali Agrokor” jer su potpuno “zaribali” optuižnicu, a ima razloga vjerovati da će takav epilog biti i u “velikom Agrokoru” kad i ako za Todorićeva života dođe na sud ?

Trebamo li vjerovati sudovima, onima koji su dosada “oslobodili” Miroslava Kutlu u bezmalo svim predmetima u kojima je bio optužen? Zahvaljujući kojima bivši premijer Ivo Sanader još nema pravomoćnih presuda, a Nadan Vidošević koji je državu besramno pljačkao godinama i oštetio za višemilijunske iznose, nije još ni blizu suda? Ili Milan Bandić, čija “knjiga optužbi” ispisana na tisućama stranica, skuplja prašinu? Zar o tim institucijama govori premijer, kad istražno povjerenstvo odbacuje kao nepotrebno, jer one predano rade svoj posao? Zar može biti slučajna tolika nesposobnost DORH-a da im sve važnije optužnice na sudu padaju?

Ili premijer govori o onim institucijama koje su provodile nadzor nad Draganom Kovačevićem desetak mjeseci i propustile priliku upasti, u trenutku kada poduzetnik Krešo Petek predaje dva milijuna kuna mita šefu Janafa Draganu Kovačeviću u famoznom klubu, i uhvatiti na djelu obojicu kompromitiranih primopredajom prljavog novca? Samo zato jer je, kako se spekulira, u tom trenutku zatečen i suprug bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koji je, navodno, došao u Kovačevićev klub po “crni novac” za kampanju svoje supruge. Zar je to neovisnost institucija? Koje prolongiraju uhićenje da ne bi time negativno utjecale na izborne izglede HDZ-ove kandidatkinje za predsjednicu države? 

Interpelacija protiv T. Ćorića

Da vjerujemo onim institucijama koje su Josipi Rimac dojavile da je pod mjerama, pa je, gle, zanimljivo, državna tajnica u automobilu spretno pronašla prislušnu bubicu i pokvarila posao istražiteljima? One koje su, kako nas se uvjerava, zaboravile izvijestiti šefa vlade da je predsjednik uprave strateške državne tvrtke Janaf pod mjerama i izvidima? Ma o čemu Plenković govori, o kojim institucijama, o kakvom poslu?

Zar možemo vjerovati Plenkovićevoj vladi u kojoj sjedi ministar Tomislav Ćorić, protiv kojega oporba upravo pokreće interpelaciju zbog “afere vjetroelektrane” ( Krš Pađene ) u kojoj je država opštećena, pogodovanjem Milenku Bašiću i njegovom Lageru, za bar 2 milijarde kuna? Vladi koja ministre smjenjuje zbog kojekakvih inkriminacija, kao na tekućoj traci? Premijeru kojemu ne smeta, eufemistički rečeno, suspektni Ćorić koji viri iz svake novije afere? Naprotiv, imenuje ga jednim od svojih ključnih ministara- za gospodarstvo i održivi razvoj. To mu je treći resor u Plenkovićevom timu, jer on zna sve… ( za razliku od premijera koji kaže da ne zna i ne želi znati ništa! )

Ili da svoje povjerenje potpuno predamo predsjedniku države,  Zoranu Milanoviću, kao zadnjoj oazi moralnosti i dosljednosti u politici? Čovjeku koji se, nakon otkrića da je i sam bio među posjetiteljima Kovačevićeve ilegalne točionice, zaratio bezmalo s cijelim svijetom? Koji je izabran glasovima birača lijeve provenijencije, da bi ih danas prezreo, i potpuno se okrenuo desnici s kojom se neočekivano dobro slaže i koja mu trenutno, na njegovim bjesomučnim eskapadama- aplaudira? Zaboga, ne!

Ergo, nema te institucije kojoj možemo vjerovati. Sve su kontaminirane. Nimalo slučajno. Jer one trebaju služiti njima, a ne nama…

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI