Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
brejkingnjuz
Ljenjivac - slika: Wikipedia

Još ljupkih brojki:
U Zagreb stigao par (2) najljenijih krezubih sisavaca na svijetu, a nemaju veze s politikom

Ljenjivac - slika: Wikipedia

Evo još ljupkih brojki: u Zagreb je stigao par, tj. dvoje (2) najljenijih krezubih sisavaca na svijetu. Ne radi se o nekim političkim dužnosnicima nego o drugoj vrsti sisavaca – dvoprstim ljenivcima koji inače čitav život provedu na stablu berući i žvačući lišće, a ne na Gornjem gradu jedući jeftine saboske obroke.

Ljenjivac – slika: Wikipedia

Upravo zanimljivo je kako će se par lijenčina javnosti predstaviti upravo na svojevrsni ljeničarski blagdan:  na Međunarodni dan ljenivaca, u utorak 20. listopada 2020. godine u 11 sati, u Zolološkom vrtu Zagreb, odnosno u Divljem srcu grada, kako ga zovu.

-Predstavit ćemo Vam par dvoprstih ljenivaca koji je stigao u Zagreb, pripadnike najveće vrste ljenjivaca na svijetu. Za čudesne krezubice koje u prirodi nastanjuju tropske kišne šume Južne Amerike, u Zoološkom je vrtu grada Zagreba uređena posebna nastamba u Tropskoj kući. U njezinu će otvorenju za javnost sudjelovati osnivači kazališta Luda kuća Rene Bitorajac i Branko Đurić Đuro, te ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba Damir Skok. Veselimo se Vašem dolasku te Vas tijekom boravka u Vrtu molimo za poštivanje epidemioloških mjera!- vele iz Divljeg srca grada (Zagreba). 

Ljenjivac – slika Wikipedia

Kako su to utvrdili znanstvenici i prirodoslovci neposrednim sporim opažanjem, ljenivci su najsporiji sisavci na Zemlji. Koliko je taj znanstveni zaključak točan nije poznato, a možda i nije jer slično istraživanje nije provedeno na nekim drugim sisavcima, npr. u Hrvatskoj.

Ipak, netko je izračunao kako je najveća brzina kojom se ljenjivac kreće negdje 1,5 m u 1 minuti, što bi značilo kako bi za sat vremena mogao prevaliti i 90 metara. Slično istraživanje u Hrvatskom saboru bi pokazalo da neki sisavci ne prođu ni upola toliku udaljenost za 12 i više sati, jer im je radijus kretanja saborski restoran – sabornica.

Ljenjivac – slika Wikipedia

I zato su prosječno plaćeni s oko 20 tisuća kuna mjesečno, dok ljenivci ljenčare potpuno besplatno, a ne na teret poreznih obveznika, to jest nas.

-Gotovo čitav svoj život ljenjivac provodi ovješen svojim kandžama na grani s leđima prema tlu. Neki ljudi kažu da ljenivci zaista žive kako im ime govori, da su zaista lijeni. Ovi sisavci provedu i više od tjedan dana viseći naglavce s istog stabla. Silaze na tlo samo jednom u tjednu kako bi obavili nuždu – kažu podaci o ljenivcima.

Ističu i kako neki ljenivci ne silaze samo kad moraju na WC, nego i kad se zažele drugog lišća ili jer su prethodno stablo opustošili, a sve lišće sažvakali.

Taj za ljenivce ekstremni napor prelaska na drugo stablo mogao bi se nazvati i ljeničarskim ekstremizmom, a ne treba ovdje povlačiti paralelu s političarima koji prelaze iz SDP-a, HSLS-a i HSS-a u HDZ ili tako nešto.

Ljenivaca ima dvoprstih i troprstih, kažu prirodoslovci.

To nema nikakve veze s nacionalnošću ljenivaca.

 

Ljenjivac i list

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI