Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
HRVATSKA
HND o napadu na ekipu N1 Televizije: Kad šute institucije, progovara ulica!

HND o napadu na ekipu N1 Televizije:
Kad šute institucije, progovara ulica!

Prenosimo objavu za javnost HND-a povodom jooš jednoga u nizu napada na novinare i novinarske ekipe u obavljanju svojeg posla:

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje sinoćnji divljački napad na novinarsku ekipu N1 Televizije i profesoricu Alemku Markotić. HND je krajnje zabrinut zbog sve učestalijih nasrtaja na kolegice i kolege novinare te poziva odgovorne na činjenje kako bi se društvena klima u kojoj ih se nekažnjeno vrijeđa i napada napokon promijenila.

Incident se dogodio sinoć u Zagrebu kada se dvoje mlađih ljudi pred samo uključenje novinarke Matee Dominiković u Dnevnik N1 Televizije i razgovor s profesoricom Alemkom Markotić, zaustavilo pokraj televizijske ekipe i njihove gošće te počelo nekontrolirano vikati, prijetiti im i uzvikivati salve uvreda. Muškarac je pritom, kako prenosi N1, svom psu, dobermanu, u jednom trenutku rekao: “Tu sjedi, čekaj napad.” Podsjećamo kako su u ovom  trenutku novinari i s druge strane meritorna zdravstvena stručna tijela i pojedinci koji ih predstavljaju izvori informacija koje javnost traži te ovo nije bio samo napad na njih kao pojedince, nego i, posljedično, ograničavanje prava javnosti na informaciju.

Pravo je svakoga građanina i građanke izraziti svoje mišljenje, ali sinoćnji napad s tim nije imao nikakve veze. Riječ je o divljačkom nasrtaju na novinarsku ekipu i njihovu gošću kakvih je u posljednjih nekoliko godina bilo previše.

Podsjećamo samo na neke od njih: napad na kolegicu Živanu Šušak Živković, novinarku Dalmatinskog portala, i Ivanu Sivro, snimateljicu N1 Televizije, u splitskom predgrađu Sirobuja u travnju ove godine, divljački verbalni i fizički napad na kolegicu Andreu Topić ispred kuće bivšeg ministra zdravstva Milana Kujundžića, zatim na krajnje neprimjereno postupanje policijskog službenika prema ekipi Hrvatske televizije tijekom javljanja uživo ispred Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu, pa napad na snimatelja portala Index.hr za vrijeme takozvanog Festivala slobode u Zagrebu, na seksistički, degutantan i za javni prostor apsolutno neprimjeren i neprihvatljiv način komuniciranja i ponašanja načelnika Općine Tar – Vabriga Nivija Stojnića prema novinarki Glasa Istre Chiari Bilić, napad gradonačelnika Zagreba Milana Bandića na novinara Radio Sljemena Ivana Hlupića, prostački ispad i vrijeđanje bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma reporterke emisije “Provjereno” Nove TV Eme Branice, divljački verbalni ispad Željka Sačića prema novinarima tjednika Novosti…

HND godinama prosvjeduje protiv krajnje neprimjerenog, a ponekad i sramotnog ponašanja prema našim kolegicama i kolegama, koje ponajprije dolazi od javnih osoba, najčešće političara. Također godinama poziva predstavnike vlasti da na takve pojave reagiraju i javno ih osude smatrajući kako će se u protivnom takva negativna atmosfera preliti na ulice. Kao što možemo zabilježiti, to se i događa, a odgovarajuće reakcije vlasti i dalje nema.

Podsjećamo također kako je Europska komisija nedavno u svom prvom Izvješću o vladavini prava ustvrdila de se novinari u Hrvatskoj suočavaju s brojnim prijetnjama, među ostalim s ocrnjivanjem, govorom mržnje, prijetnjama smrću i fizičkim napadima, a da državna tijela često na te prijetnje i napade ne reagiraju odgovarajuće i pravodobno.

HND se snažno zalaže za zaštitu svojih kolegica i kolega te jednako tako glasno protestira i traži da se zaštiti profesionalni dignitet onih koji im u naporima pravodobnog javnog informiranja stoje s druge strane pera ili kamera.

Za Izvršni odbor HND-a

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva

Oglasio se i Gong.

“Osuđujemo napad na novinarku i snimatelja N1 Televizije te ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti Alemku Markotić. Podsjećamo kako je nedavno objavljeno izvješća Europske komisije o vladavini prava, koji je ove godine prvi put izrađen i objavljen za područje cijele Europske unije, upozorilo Hrvatsku da su izuzetno zabrinjavajući napadi, prijetnje i pokrenute parnice protiv novinara i novinarki. Europska komisija naglašava kako su u Hrvatskoj ugrožene novinarske slobode i istraživačko novinarstvo, a napadi i prijetnje novinarkama pridonose eroziji struke čija je svrha propitivanje, ispravljanje i obrana javnog interesa”, napisali su na Facebooku.

Osuda je stigla i iz Sindikata novinara Hrvatske.

“Osuđujemo divljački verbalni napad na kolegicu Mateu Dominiković, snimatelja N1 Hrvatska i profesoricu Markotić. Javnost ima pravo izraziti mišljenje i kritizirati, ali ovo nije to, ovo je iživljavanje i ometanje novinarke koja radi svoj posao. Ne možemo pristati da postane normalno ovako napadati i vrijeđati ljude zbog njihovog posla, stava ili mišljenja”, objavio je Sindikat novinara Hrvatske.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI