Neovisni novinarski portal
19.3.2024.
MEDIJI
HND i SNH svim medijima radi govora mržnje: Onemogućite u petak komentare od 11 do 13 sati

HND i SNH svim medijima radi govora mržnje:
Onemogućite u petak komentare od 11 do 13 sati

-Zajedno s Hrvatskim novinarskim društvom pozivamo sve medije da 23. listopada, u petak, od 11 do 13 sati onemoguće objavljivanje komentara ispod tekstova. Neka to bude početak zajedničke borbe protiv govora mržnje- kažu u Sindikatu novinara Hrvatske.

Evo njihova zajedničkog priopćenja za javnost:

Stvari su izmaknule kontroli. Govor mržnje koji se do sada uglavnom zadržavao u sferi društvenih mreža prelio se u stvarni svijet. Problem govora mržnje, ali i odnosa prema medijima i novinarima, velik je i neće se riješiti preko noći.

Svi znamo da novinarstvo nije posao u kojem nam se dijele komplimenti, znamo da se sa svakom objavljenom pričom nekome moramo zamjeriti. To je realnost našeg posla, na to smo navikli i oko toga ne pravimo problem.

Problem je mržnja i prijetnje koje se sve jasnije i ružnije – a posebno u posljednje vrijeme – prelijevaju na ulicu i moramo se zabrinuti, pa i za sigurnost naših kolegica i kolega na terenu. Ne bježimo od dijela vlastite odgovornosti. Dio uzroka možemo i moramo prepoznati i među nama samima, našim postupcima, uređivačkim politikama i izostanku solidarnosti i kolegijalnosti među nama, ali zajedno možemo mijenjati stvari.

Cilj akcije je upozoriti na uvjete u kojima novinari već godinama rade i na govor mržnje kojem su izloženi. Stoga predlažemo da na dva sata, u petak, 23. 10. od 11 do 13 sati, mediji onemoguće objavljivanje komentara ispod tekstova na portalima i društvenim mrežama te objave objašnjenje da je do zabrane došlo kao upozorenje na govor mržnje.

U nastavku akcije želimo podsjetiti zašto je novinarstvo važno i koje bi priče ostale neotkrivene da nije novinara te pozivamo novinare i medije da nama ili HND-u pošalju link na neku od priča kako bi na njih podsjetili javnost.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI