Neovisni novinarski portal
19.3.2024.
POLITIKA / PRAVA ZA LJUDE / PRAVDOSUĐE
Dražen Slavica nakon rasprave na Vrhovnom sudu: Jednu presudu, kaznu, već sam prošao, sad čekam kraj…

Dražen Slavica nakon rasprave na Vrhovnom sudu:
Jednu presudu, kaznu, već sam prošao, sad čekam kraj…

Hoće li Dražen Slavica, bivši zapovjednik županijske vatrogasne postrojbe u Šibeniku i treći put biti oslobođen optužbi za Kornatsku tragediju u kojoj je 30. kolovoza 2007. život izgubilo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Tisna i Vodica, ili ga čeka još jedan krug suđenja? O tome će odlučiti Vrhovni sud koji je danas održao javnu sjednicu o slučaju Slavica, sagledao žalbene argumente obiju strana i povukao se na vijećanje. Očekuje se da će o svojoj odluci izvijestiti stranke u postupku najkasnije za mjesec dana.

Kolege vatrogasci (foto TRIS/Jozica Krnić)

Dražen Slavica je, kao zapovjednik županijske vatrogasne postrojbe u Šibeniku u vrijeme Kornatske tragedije, dvaput oslobođen optužbi za stradavanje svojih kolega koji su desantirani na otok Kornat Veli tog ljeta, na koncu kolovoza 2007., kako se vjerovalo, radi jedne sasvim rutinske intervencije, koja se, nažalost, pretvorila u najveću tragediju hrvatskog vatrogastva. Suđenje Slavici traje već 13 godina, a kroz to su mu vrijeme izrečene čak dvije oslobađajuće presude, koje su pale u žalbenom postupku. Hoće li tako biti i sada, ili će ovog puta Vrhovni sud potvrditi presudu i Dražena Slavicu osloboditi tereta krivnje, ili će se postupak vratiti na početak?

Za N1 televiziju danas je Slavica izjavio da očekuje napokon kraj ove 13-godišnje agonije.

-Teško je. Trinaest godina je prošlo od svega i normalno, očekujem kraj ove agonije. Jednu presudu, kaznu, već sam prošao, sad čekam kraj- kazao je neposredno nakon sjednice Vrhovnog suda. Bili su to njegovi dobri prijatelji i kolege, kako je rekao, i sve bi dao da se to nije dogodilo.

– Ali, da nismo pokrenuli akciju tada, koja je nažalost tako završila, ja bih isto bio tu- izjavio je bivši vatrogasni zapovjednik i obiteljima izrazio žaljenje zbog njihovog gubitka.

Vrhovni sud je 2013. srušio prvu oslobađajuću presudu Draženu Slavici zbog proceduralnih razloga. U drugom vijećanju VS-a raspravljalo se o žalbenim argumentima, a sjednica je bila javna.
Uzrok Kornatske tragedije službeno je eruptivni požar, iznimno rijedak prirodni fenomen na koji Slavica nije mogao imati utjecaja, pa ne može biti ni kaznene odgovornosti, kako je za N1 rekao njegov odvjetnik Čedo Prodanović.

Obitelji i najveći dio hrvatske javnosti nikad nije prihvatio tu službenu verziju uzroka tragedije. Neki članovi obitelji stradalih vatrogasaca skloniji su vjerovati da je do tragedije došlo zbog curenja kerozina iz neispravnog helikoptera ,a neki, među kojima je i jedini preživjeli vatrogasac u ovom strašnom požaru, Frane Lučić, smatraju kako je najbliže istini da je erupociju vatre izazvala odbačena bomba  iz NATO– aviona koji su u vrijeme kosovske krize bombardirali Beograd. Što je prava istina vjerojatno se neće nikad saznati. Ostaje činjenicom da je cijeli niz pitanja vezanih za ovu tragediju ostao nerazjašnjen, ali i dojam da je nekomu bilo jako stalo da tako i ostane…

Sjedište VSRH-a (izvor www.vsrh.hr)

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI