Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
priroda i društvo
Spašavanje gotovo... foto: isječak iz videozapisa

Dobra vijest iz divljine:
U NP Krka iz spašena divlja mačka, pramajka domaće mace (VIDEO)

Spašavanje gotovo... foto: isječak iz videozapisa

Iz divljine stiže dobra vijest i jedan dobar broj: spašena je jedna (1) mačka. U Nacionalnom parku „Krka“ spašena je divlja mačka, strogo zaštićena europska vrsta. Divlju mačku, latinskog naziva Felis silvestris, pramajku domaće mačke koja je od svojeg divljeg pretka nastala prije otprilike deset tisuća godina, iz sajle u koju se zaplela oslobodio je čuvar prirode NP „Krka“ Stipan Ivić uz pomoć domagistra franjevačkih novaka na Visovcu fra Stojana Damjanovića.

-Brza i stručna reakcija osigurala je da se ova jedinka strogo zaštićene europske vrste neozlijeđena vrati u svoje prirodno stanište. Riječ je o snažnoj životinji okrugle glave, kratke njuške i ušiju, čije je tijelo prekriveno gustom dlakom sivo-smeđe boje s rijetkim, poprečnim tamnim prugama. Živi u šumama s proplancima te spada u noćne životinje, što znači da svoj plijen – ptice, glodavce i manje životinje, lovi pred večer ili pred zoru. Iako je divlja mačka poznati stanovnik NP „Krka“, prava je rijetkost sresti je u njezinom prirodnom okruženju. Budući da je ova strogo zaštićena europska vrsta od iznimne važnosti za očuvanje bioraznolikosti i održivosti eko sustava, za nju vrijedi lovostaj (zabrana lova) tijekom cijele godine – pojašnjavaju u NP Krka.

Spašavanje počinje… foto: isječak iz videozapisa)

Divlju macu je čuvar Ivić spasio tako da joj je prebacio jaknu preko glave, a zatim je u rukavicama uz pomoć Damjanovića s kliještima oslobodio od žice u koju se zaplela. Potom ju je pustio, a ona je, dakako, otrčala u obližnji šumarak, tj. natrag u divljinu.

Fauna sisavaca Nacionalnog parka ‘Krka’ broji 45 vrsta, a naš temeljni cilj je zaštita vrsta, očuvanje staništa i minimaliziranje ljudskog utjecaja, kako ne bi došlo do promjene staništa, krivolova ili stradavanja na prometnicama, što su glavni razlozi njihove ugroženosti. Zato je od iznimne važnosti nadzor poštivanja Pravilnika o zaštiti i očuvanju NP ‘Krka’, koji provode naši čuvari prirode. Oni jako dobro poznaju ovo područje i primjećuju i najmanja odstupanja, što rezultira ovakvim spašavanjima koja su od neprocjenjive važnosti za zaštitu životinjskih vrsta.“kazala je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica. 

Spašavanje gotovo… foto: isječak iz videozapisa

Temeljem Pravilnika o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim vrstama, a sukladno Direktivi Vijeća Europskih zajednica broj 92/43 od 21. svibnja 1992., a koja govori o očuvanju prirodnih staništa i divlje faune i flore, divlja mačka  proglašena je zaštićenom divljom vrstom.

Kako je mačka spašena pogledajte na video snimci na sljedećeoj poveznici:  https://www.facebook.com/watch/?v=1290477231288206.

 

Divlja mačka

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI