Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
FESTIVALI / FILM / POLITIKA
Dnevnik Diane Budisavljević dobio glavnu nagradu na filmskom festivalu u Belgiji!

Dnevnik Diane Budisavljević dobio glavnu nagradu na filmskom festivalu u Belgiji!

“Dnevnik Diane Budisavljević” igrano-dokumentarni film redateljice Dane Budisavljević dobitnik je još jedne u impresivnom nizu od čak 19 nagrada kojima se može pohvaliti ovaj uistinu važan film. Na međunarodnom Festivalu povijesnog filma u belgijskome gradu Waterloou, osvojio je, kako su priopćili producenti filma, glavnu nagradu.

Dana Budisavljević (foto: Factum)

Žiri kojim je predsjedao glumac i redatelj Patrick Ridremont, jednoglasno je, prenosi N1, odlučio o ovogodišnjem dobitniku glavne nagrade, a kako je na dodjeli Ridremont kazao, riječ je o filmu koji je svih potresao, “to je očaravajuć i važan film” s iznimnim glumačkim ostvarenjem glavne glumice Alme Price.

Festival povijesnog filma Waterloo, osmi po redu, ove godine se održao pod sloganom “Povijest nikad ne završava. Baš kao ni filmska umjetnost”, i unatoč pandemijskim ograničenjima, odigrao se pred publikom u kinu Wellington i povijensim lokacijama grada koji je poznat po zadnjoj Napoleonovoj bitki, navodi se u priopćenju.

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” premijerno je prikazan na Pulskom festivalu 2019., vidjelji su ga u kinima gledatelji u Hrvatskoj i cijeloj regiji, a danas je dostupan širom svijeta zahvaljujući online ptalformi Kino Europa Online, Cinneseum, Svevid te na HBO Adria.

Film govori o ženi, Diani Budisavljević, koja je tijekom Drugog svjetskog rata uspjela spasiti tisuće srpske djece iz logora, a glumi je izvanredna Alma Prica. Uz nju u filmu se pojavljuju i Igor Samobor, Mirjana Karanović, Livio Badurina, Areta Ćurković, Ermina Brava, Krešimir Mikić, Urša Raukar i Vilim Matula.

Djeca u ratu – scena iz filma Dnevnik Diane Budisavljević

“Dnevnik Diane Budisavljević” je producirao zagrebački Hulahop u suradjnji sa slovenskom kućom December i srpskom This and That Productions, a u njegovom su financiranju sudjelovali Hrvatski audiovizualni centar ( HAVC ), Slovenski filmski centar, Filmski centar srbije, HRT i europski fondovi MEDIA i EURIMAGES.

I dok Dana Budisavljević prima nagradu za nagradom za svoje filmsko ostvarenje, Hrvatski svjetski kongres , od 2011. krovna hrvatska iseljenička organizacija, podnosi kaznenu prijavu protiv nje “zbog osnovane sumnje počinjenja kaznenog djela krivotvorenja iz čl.311 stavak 1 Kaznenog zakona RH”, optužujući autoricu za “mnoštvo neistina i laži” i izražavajući žaljenje što je film uvršten u hrvatski školski kurikulum.

Nevjerojatno je kako HSK obrazlaže svoju prijavu, tvrdeći da film skriva ulogu NDH režima i njegova poglavnika Ante Pavelića koji je “spašavanje djece ne samo dopustio nego i naredio “(?!) te da u filmu nisu prikazane prave činjenice ( valjda o humanosti NDH ? ) koje su sadržane u Dnevniku Diane Budisavljević , nego su činjenice iskrivljene ili prešućene. A to, tvrde iz HSK-a, filmu daje apsolutno drugo značenje u odnosu na činjenice navedene u Dnevniku, čime je autorica filma, stoji u prijavi, činjenice krivotvorila s namjerom dovođenja gledatelja u zabludu.

Vjerojatno o naravi NDH čiji zločinački i kolaboracionistički karatker HSK evidentno nastoji revidirati…

Alma Prica u glavnoj ulozi – scena iz filma Dnevnik Diane Budisavljević

Tags:

VEZANE VIJESTI