Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
crkve / narodno zdravlje / POLITIKA
Božinović svih poziva na solidarnost u pandemiji i odricanje. A Crkvu?

Božinović svih poziva na solidarnost u pandemiji i odricanje. A Crkvu?

Hrvatska danas bilježi 333 novozaražene osobe covidom-19 i 7 preminulih. A šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar Davor Božinović, tek danas govori o tome kako se radi na epidemiološkom okviru za vjerska događanja. Pa što su radili dosad? Ili je Crkva doista u ovoj, po Ustavu sekularnoj, državi nedodirljiva? Škole smo lako i brzo proljetos zatvorili zbog mogućeg širenja koronavirusa, ali Crkve, ne, to nije moguće, čak ni privremeno!

Danas se ministar Božinović sastao s predstavnicima ugotiteljskog i turističkog sektora, glazbene i industrije zabave, koji su tijekom pandemije doživjeli najveći financijski udar, i na neki su način žrtve epidemioloških mjera Nacionalnog stožera koje su najrigoroznije upravo prema njima.

Mjere ostaju na snazi i nakon sastanka na kojem je otvoren “kontinuirani dijalog”, kako veli Božinović, a moguće su i nove protuepidemijske restrikcije, no, ubuduće će se donositi u dogovoru sa spomenutim ugroženim sektorom. Problem za ugostitelje i industriju zabave je što smo ušli u jesen, što se izlasci sve više svode na događanja u zatvorenim prostorima u kojima se virus neusporedivo brže i lakše širi. Iako, kako je to na sastanku kazao čelnik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas, ograničenje rada do ponoći, za klubove je de facto isto što i potpuna zabrana rada. Zbog toga, ostanu li sadašnje mjere na snazi, noćni klubovi će praktički biti zatvoreni, što implicira, izjavio je Bujas, da za te tvrtke treba naći neke kompenzacijske mjere koje se ne svode tek na osiguranje sredstava za plaće radnicima.

Aktualizirano je i pitanje snižavanja PDV-a za ugostitelje s 13 na 10 posto, da bi oni koji posluju u tom sektoru preživjeli do iduće sezone, s nadom da situacija neće toliko eskalirati i dovesti do prohibicije i “maskiranih izlazaka” u lokale. S druge strane, sudionici sastanka jasno su se distancirali od neodgovornih organizatora koncerata i drugih događanja. Ocijenjeno je također da se i restorani, kao i svi ostali ugostiteljski objekti, moraju prilagoditi radu do ponoći, a ne do 2 sata iza ponoći kao dosad.

Dakle, svi su redom pod mjerama, a škole se sve više transmisiraju na online model. Doduše, nijedna škola nije zatvorena zbog pandemije koronavirusa, ali je dvjestotinjak prosvjetnih radnika u samoizolaciji, a 70-ak ih je zaraženo, kako navodi ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Istodobno, čak četiri tisuće učenika nalazi se trenutno u samoizolaciji, od čega ih je oko 200 pozitivno na Covid-19. Prema ministrovim riječima, svi učenici i nastavnici pozitivni na Covid zaraženi su izvan škola ( možda na krizmama, pričestima… ). Najavio je kako se razmišlja da se cijeli razredi stave u samoizolaciju. No, tko će i kako izolirati Crkvu?

Šef Stožera Davor Božinović kaže da se radi na epidemiološkom okviru za vjerska događanja na kojima se u pravilu okuplja velik broj vjernika. Znači li to da se spremaju epidemiološke mjere i za krizme, pričesti, proslave vjerskih blagdana i sl.?

Predstavnici Stožera održali su sastanak s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije radi dogovora o potencijalnim epidemiološkim mjerama za nadolazeće blagdane – Svi sveti, Advent, Božić. Božinović se čak pohvalio s vrlo dobrim dijalogom Stožera s crkvenim vrhom i vjeruje da će donijeti “preporuke koje će biti provedive u praksi”. Što to znači ? Kakve bi to bile preporuke koje su za Crkvu neprovedive? Ako noćni klubovi ne rade, jer su morali provesti mjere Stožera koje su ih zatvorile, iako njihovi vlasnici, zaposlenici i njihove obitelji žive od tog posla,  ako su škole bile zatvorene, zašto bi za Crkvu bilo neprovedivo da se u pandemijskim uvjetima odrekne misnih slavlja koja su tradicionalno masovna?

Naposljetku, voditelj Nacionalnog stožera apelira na svih da, “kao što smo prošli u prvoj fazi koja je obilježila proljeće, tako i u drugoj, moramo sve to proći i prolaziti zajednički i solidarno”. Je li ministar Božinović to kazao i biskupima?

I još nešto: Je li Stožer predvidio i posebne mjere za šefove lokalnih stožera, poput HDZ-ovog Romana Rosavca, sisačko-moslavačkog dožupana i načelnika Stožera civilne zaštite, u čijoj je županiji danas 59 novooboljelih, od kojih je njih 45, uključujući i njega, u izravnoj vezi s proslavom 10. obljetnice KUD-a Jelenčanka u Gornjoj Jelenskoj, gdje se do epidemioloških mjera držalo k’o do lanjskog snijega? Veli Božinović, ako se taj događaj održao u zatvorenom prostoru, bez maski i dovoljne distance, to je neodgovorno, takvo ponašanje nema opravdanje, pogotovo za nekog na takvoj poziciji. Točno. Ali, što s tim? Zar netko tko proklamira mjere za sve građane na području svoje županije, a sam ih se ne pridržava, može i dalje biti na čelu tog lokalnog ( regionalnog ) stožera?


 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI