Neovisni novinarski portal
22.10.2020.
hrvatsko novinarsko društvo / sindikat novinara hrvatske
Ilustracija: HRT  - foto TRIS/G. Šimac

Ogranak HND-a na HTV-u i Podružnica Sindikata novinara Hrvatske na HRT-u:
Slučaj Ljliljane Sauche – primjer dobne diskriminacije na HRT-u!

Ilustracija: HRT - foto TRIS/G. Šimac

U nastavku prenosimo priopćenje za javnost Ogranka Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u i Podružnice Sindikata novinara Hrvatske na HRT-u:

Nakon što je s mjesta urednice i voditeljice emisije “Vijesti iz kulture” Hrvatske televizije (HTV) smijenjena kolegica Ljiljana Saucha, uz obrazloženje kako je treba zamijeniti “mlađim licem na ekranu“, što je potvrdila i Hrvatska radiotelevizija (HRT) u svom priopćenju, Ogranak Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u i Podružnica Sindikata novinara Hrvatske na HRT-u ukazuju na nedopustivost sramotne prakse smjena koje se temelje isključivo na dobnoj diskriminaciji radnika, bez obrazloženja o profesionalnim razlozima smjene. S HRT-a, naime, osim navedenog “pomlađivanja”, nije stigao ni jedan profesionalni argument zašto se s ekrana miče baš Ljiljana Saucha – dugogodišnja urednica koji je svoj posao radila u skladu s boljim praksama i standardima HRT-a: profesionalnošću, nenametljivošću i uvjerljivošću.

Šturo i neprofesionalno obrazloženje “pomlađivanja”, uz pozivanje na praksu komercijalnih televizija, tim je bizarnije ako se zna da su brojni televizijski doajeni čak i nakon umirovljenja nastavili dobivati angažmane na komercijalnim, kao i na javnoj televiziji. Nedavno je i HRT najavio da će se, kada se za to stvore zdravstveni uvjeti, na ekrane vratiti umirovljeni urednik i voditelj emisije “Lijepom našom” Branko Uvodić. Ne sjećamo se prakse da su se s ekrana i najvažnijih prijenosa na HRT-u micali sportski novinari jer su – stari?
Vlasti Republike Hrvatske, kao i javne ustanove poput HRT-a, dužne su prije svih, u skladu s Ustavom RH i zakonima koje je donio Hrvatski sabor, suzbijati seksizam te rodnu i dobnu, kao i sve druge oblike diskriminacije. HRT, za razliku od komercijalnih televizija, nije izložen surovoj tržišnoj utakmici jer se financira novcem pretplatnika te je u skladu s tom činjenicom i zakonima dužan promicati najviše standarde u zaštiti prava na rad svake zaposlenice ili zaposlenika, bez obzira na dob i spol.

Zašto je slučaj Ljiljane Sauche pljuska profesiji?

“Vijesti iz kulture” jedina su dnevna emisija o kulturi na HTV-u. Voditeljica emisije ujedno je u urednica. Koji su kriteriji za taj posao? Nekoliko mjeseci staža u televizijskom novinarstvu i Ministarstvu zdravstva? Ili se kultura na HRT-u svodi samo na lice na ekranu, a žene isključivo na dob, i izgled?
Pitamo se i koji su to točno kriteriji “pomlađivanja” na HRT-u i tko ga određuje? Ili je taj “kriterij” tek rezultat hira osobe na poziciji moći, bez obzira na to kako netko označen kao “prestar” radi svoj posao?
U ovoj je situaciji posebno žalosno što su među osobama koje su donosile i provodile ovu odluku također žene, kolegice koje se danas ili sutra mogu naći u istoj ili vrlo sličnoj situaciji.
Slučaj Ljiljane Sauche odraz je sumornog stanja u kojem već godinama tavori HRT. Stoga po tko zna koji put javno pozivamo sve odgovorne za rad i poslovanje HRT-a da djelovanjem – umjesto ignoriranja i nečinjenja – potaknu transformaciju te kuće u profesionalan i uljuđeni javni servis.

Sanja Mikleušević Pavić, predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u
Maja Sever, glavna sindikalna povjerenica SNH pri HRT-u

Ilustracija: HRT – foto TRIS/G. Šimac

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI