Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
kriminal / POLITIKA
Uhapšen šef Janafa Dragan Kovačević, zatraženo skidanje imuniteta za saborske zastupnike Dražena Barišića ( HDZ ) i Vinka Grgića ( SDP )

Uhapšen šef Janafa Dragan Kovačević, zatraženo skidanje imuniteta za saborske zastupnike Dražena Barišića ( HDZ ) i Vinka Grgića ( SDP )

Nova velika akcija policije i USKOK-a. U akciji policije i USKOK-a jutros je, kako javlja N1, uhapšen predsjednik uprave Janafa, Dragan Kovačević, nakon što mu je u ranim jutarnjim satima s nalogom za pretres upala policija u stan. Istodobno, policija je ušla i u službene prostorije Janafa. Akcijom je, uz Kovačevića, obuhvaćeno još desetak osoba te zatraženo skidanje imuniteta za još dvojicu saborskih zastupnika. Radi se o sumnji za kaznena djela gospodarskog kriminala i korupcije…

Dragan Kovačević je na čelu Janafa od 2012. godine, a na toj se funkciji održao kao član HNS-a, koalicijskog partnera vladajućem HDZ-u. Janaf je lani započeo s novim investicijskim ciklusom u sklopu kojeg je izgradnja dva nova spremnika za sirovu naftu, kapaciteta 80 tisuća kubika na Terminalu Sisak. Tvrtka je završila poslovnu 2019. s ukupnim prihodima od 558 milijuna kuna.

Očekuje se da će tijekom dana biti osiguran kvorum za sazivanje sjednice Mandatno-imunitetnog povjerenstva radi odluke o skidanju imuniteta za HDZ-ovog saborskog zastupnika, velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića, i SDP-ovog zastupnika, novogradiškog gradonačelnika Vinka Grgića
Sudeći po izjavi Hini glasnogovornice MUP-a Marine Mandić, radi se o širokoj akciji policije i USKOK-a koja je jutros, na području više policijskih uprava, započela s uhićenjima. Neslužbeno se govori da je policija i u velikogoričkom Vodovodu

Prema informacijama policije koje je javnosti posredovala glasnogovornica Mandić, “radi se o osobama koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem kojeg policija provodi u koordinaciji s Uskokom unatrag godinu dana, a radi se o djelima iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije“.

U međuvremenu, dnevnik.hr je stupio u kontakt s Barišićem koji je demantirao da je uhapšen, upravo se vozio prema Zagrebu i kako je rekao, o svemu je doznao s portala. Spekulira se da bi moglo biti riječi o pogodovanju jednoj tvrtki da u javnom nadmetanju dobije posao od Janafa.

 Kako je jutros za N1 potvrdio zastupnik Suverenista Hrvoje Zekanović, koji je policijski nalog za skidanje imuniteta, navodno, i  osobno vidio, radi se  doista o zastupnicima Barišiću i Grgiću.

-Kad sam na sjednici htio tražiti stanku, Jandroković je pretpostavio o čemu je riječ, htio me spriječiti da kažem… Isključio me je sa sjednice da ne bih uopće iznio ovu informaciju u hravstku javnost- rekao je za N1 Zekanović, ocjenjujući kako je situacija “vrlo gusta”, jer od danas HDZ više nema većinu.

Sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva Sabora sazvana je s početkom u 17 sati.

S obzirom na okolnosti, bit će zanimljivo vidjeti što će se događati jer, bude li Barišić uhićen, HDZ neće imati potrebnu većinu u parlamentu. Vladajuća većina trenutno se oslanja na 76 zastupnika, a to je rubna većina, pa bi stavljanje izvan stroja jednog većinskog zastupnika doveo u pitanje funkcioniranje koalicije na vlasti.

Oporbeni zastupnik lijevo-zelene koalicije “Možemo!” Tomislav Tomašević na vijest o uhićenjima je reagirao izjavom: – Da se sljedećih godinu dana svaki dan uhiti deset lokalnih korumpiranih šerifa i čelnika, i dalje ne bismo bili s tim gotovi, ni blizu- napisao je jutros na Twitteru Tomašević, dodajući da je “ogorčen, zasićen, još jedan uhapšen, valjda već deseti, nitko se ne čudi”.  

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI