Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
POLITIKA
Jeftiniji avioni su opcija za Švicarsku, ali i Hrvatsku - foto Facebook

U Švicarskoj narodni referendum o kupnji novih aviona jer ih smatraju nepotrebnim luksuzom, a nas nitko ništa ne pita

Jeftiniji avioni su opcija za Švicarsku, ali i Hrvatsku - foto Facebook

Švicarci u nedjelju glasaju na referendumima o pet različitih pitanja, a među njima je i pitanje treba li Švicarska kupiti nove borbene zrakoplove ili ne. Budući da je bivša predsjednica države Kolinda G.K. (HDZ) rekla da će Hrvatska biti Švicarska, a bivši ministar obrane Damir K. (HDZ) se neuspješno upirao kupiti polovne rabljene i djelomično opremljene avione od Izraela, smatramo da ova vijest ima veze i sa Hrvatskom.

-Nabava novih borbenih zrakoplova politički je klišej u Švicarskoj. Švicarci su na referendumu 2014. glasali protiv kupnje 22 švedska Gripena. Ovaj put, riječ je o kupnji novih borbenih zrakoplova za najviše šest milijardi švicarskih franaka (5,6 milijarda eura). Švicarsko ratno zrakoplovstvo sada ima 26 zrakoplova tipa F-5 Tiger stare četrdesetak godina koji služe samo za podučavanje letenja te 30 zrakoplova tipa F/A-18 koji bi trebali biti povučeni iz uporabe do 2030. Oporba smatra da je prijedlog kupnje novih zrakoplova „nepotreban luksuz” s obzirom na to da su nove prijetnje pretežito prirodne katastrofe, kibernetički napadi te klimatske promjene – javlja Hina.

Građane Hrvatske, tj. nas, nitko od vladajuće partije HDZ nije nakanio ni pomislio pitati o tome što mislimo treba li kupovati preskupe nove borbene avione ili ne. Švicarci koji žive u Švicarskoj, jednoj od bogatijih i uređenijih država svijeta, zaključili su kako im je kupnja tih aviona ‘nepotrebni luksuz’. No u Hrvatskoj se o tome govori i nakon skandaloznog fjaska s propalom kupnjom izraelskih letjelica starih 30-ak godina, te se pompozno najavljuje nova kupnja. Švicarska je inače, prema časopisu Fortune, na 9. mjestu liste najbogatijih svjetskih država Švicarska  s BDP-om od 64.982 dolara po glavi stanovnika, dok je Hrvatska na 61. mjestu s 26.216 dolara.

-Jesu li oni uopće normalni? Kakvi su to domoljubi? Šta ako ih napadne Srbija ili… Mongolija svojim ratnim zrakoplovstvom? – zapitali bi se HDZ-ovci i naši desno orijentirani politički orijentirani zastupnici i ostali.

Doznat će se u nedjelju.

Jeftiniji avioni su opcija za Švicarsku, ali i Hrvatsku – foto Facebook


VEZANE VIJESTI