Neovisni novinarski portal
9.3.2021.
brda i planine / zanimljivi projekti
Foto: Biom

Terensko istraživanje:
Dinara je važna svima od Knina do Trilja, misle da zarasle pašnjake treba obnoviti, ali stočarstvo im nije zanimljivo

Foto: Biom

Za lokalni živalj od Knina do Trilja planina Dinara dio je njihovog identiteta. Prepoznaje podinarsko stanovništvo njen potencijal i vrijednost te naglašava da prirodno bogatstvo najviše nam planine treba očuvati za buduće generacije. Sukus je to očekivanih rezultata terenskog ispitivanja stavova javnosti o važnosti i biološkoj raznolikosti Dinare te njenom potencijalu za lokalno stanovništvo. Istraživanje je provedeno u sklopu ‘Dinara back to LIFE’, gotovo milijun i 300 tisuća eura vrijednog projekta kojim se uz pomoć EU sredstava žele očuvati dinarski travnjaci, poticati na njihovo održivo korištenje te pružiti podršku stanovništvu za razvoj poljoprivrednih i turističkih djelatnosti.

Dinarski travnjaci koji su se od davnina koristili za ispašu stoke danas su u najvećoj mjeri zapušteni. Zbog napuštanja stočarstva i tradicionalnog načina života, travnjaci svakim danom sve više zarastaju u neprohodno raslinje, a Dinara gubi specifičnosti prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti. Unatoč ogromnom prirodnom bogatstvu dinarskog prostora, ovaj je kraj pogođen nepovoljnim društvenim i ekonomskim okolnostima, valovima iseljavanja i odlaska mladih, a od stanovnika koji se bave primarnom proizvodnjom ostaje tek nekolicina. Sve su to problemi zbog kojih se u suradnji Udruge Biom i Lokalne akcijske grupe Cetinska krajina, u partnerstvu sa Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskim šumama, krenulo dinarski kraj ‘vraćati u život’ kroz projekt zaštite prirode i bioraznolikosti travnjaka ‘Dinara back to LIFE’ koji se financira iz EU fondova.

Foto: Biom

Ovoga ljeta u okviru trogodišnjeg  projekta terenski su ispitane 404 nasumično odabrane punoljetne osobe na području gradova Sinja, Knina, Vrlike i Trilja, te općina Hrvace, Otok, Kijevo i Civljane, a prije koji dan objavljeni njihovi stavovi o bioraznolikosti Dinare, percepciji stočarstva i pčelarstva, održivom razvoju te o projektu koji je započeo u siječnju ove godine.

Zadovoljni smo kako je anketiranje prošlo i zahvalni smo svima koji su odvojili vrijeme za nas. Domaće stanovništvo doživljava Dinaru lijepo i očekivano pozitivno. Dinara je doista važna svima, i mlađima i starijima u svim sredinama. Nadamo se kako je ovo samo nastavak divnog odnosa s Dinarom, ali i početak prepoznavanja njenih mogućnosti u skladu s održivim razvojem i očuvanjem prirodnog bogatstva – kaže Melani Glavinić iz Udruge Biom.

Foto: Biom

Ispitanici smatraju kako biološka raznolikost ima utjecaj na ljudsko zdravlje i kvalitetu života i prepoznaju turistički i rekreativni potencijal Dinare. Doživljaj bavljenja stočarstvom i pčelarstvom ocjenjuju neutralnim, smatrajući ih djelomično privlačnim zanimanjima, dok na pitanje zbog čega se nisu odlučili baviti tim djelatnostima odgovaraju da im nisu zanimljivi, da nemaju uvjeta i da se bave već nečim drugim. Kada je u pitanju intenzitet utjecaja različitih aktivnosti i pojava koje narušavaju biološku raznolikost Dinare, slažu se kako izrazito velik utjecaj imaju požari i klimatske promjene, a većina ih se slaže kako na Dinaru utječe i zarastanje travnjaka koje treba obnoviti. Smatraju da izrazito velik utjecaj na kvalitetu života domaćeg stanovništva ima slaba infrastruktura i prometna povezanost, a gotovo svi ispitanici se slažu kako nemaju povjerenja u državne institucije kada je riječ o temama zaštite prirode.

Foto: Biom

Ljudi vole Dinaru i prepoznaju je kao mjesto za odmor, mir i neizostavni dio kulturne baštine. Kada je riječ o zaštiti prirode i okoliša dinarskog područja, većina ih prati događanja i informira se o tim temama a istraživanje je pokazalo kako imaju nedostatak povjerenja u institucije. Stanovništvo je prepoznalo Dinara back to LIFE i više od 90% ih podržava projekt te jako veliki broj ih želi sudjelovati u budućim aktivnostima što nas iznimno raduje –  dodaju članovi projektnog tima.

Foto: Biom

Zanimljivo je kako stanovništvo cijeni domaće proizvode i važno im je da se prilikom proizvodnje poštuju znanja i lokalna tradicija, ali i da proizvod sadrži etiketu o kvaliteti. Među važnima, smatraju i osobno poznanstvo s proizvođačima, no ipak iskazuju blago nezadovoljstvo ponudom domaćih proizvoda u tržnim centrima, putem interneta ili na kućnom pragu. Kako poboljšati situaciju, pružiti podršku proizvođačima, osnažiti svijest kupaca i jačati prepoznatljivost tradicionalnih proizvoda, ostaje nam pratiti. Za početak je važna sloga, a gotovo 90% ispitanika istaknulo je da Dinaru treba očuvati za buduće generacije.

Brojni ostavljeni komentari na kraju ankete svjedoče koliko je Dinara svima posebna.

-Nadam se da će te ovim projektom uspjeti oživiti naš kraj, pružiti bolje mogućnosti mladima i da nećemo bježati od rodne grude nego joj se vraćati – jedan je od komentara koji na jednostavan način zaokružuje sve što se projektom Dinara back to LIFE želi postići.

Foto: Biom

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI