Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
bankomlat / čovječanstvo
Ilustracija: Veseli dječak iz Kine se smije

Svjetska banka zabrinuta da će covid-19 ugroziti stvaranje ‘dječjeg ljudskog kapitala’, kako zovu djecu

Ilustracija: Veseli dječak iz Kine se smije

Svjetska banka je zabrinuta kako bi boleština covid-19 moga ugroziti stvaranje ‘dječjeg ljudskog kapitala’, kako zapravo nazivaju djecu na svijetu. Pandemija Covida-19, zbog koje su zatvorene škole, mogla bi izbrisati veliki napredak ostvaren proteklog desetljeća u obrazovanju i zdravstvu, posebice najsiromašnijih zemalja, reče Svjetska banka objavljujući godišnji Indeks ljudskog potencijala, kako oni nazivaju taj svoj dokument.

“Ljudski kapital je najvažniji za gospodarsku i financijsku budućnost zemlje”, rezimirao je David Malpass, donedavni savjetnik Donalda Trumpa koji je od lani predsjednik Svjetske banke, prilikom objave izvješća o navedenom Indeksu ljudskog kapitala, prenosi Hina.

Kako pojašnjavaju, taj pokazatelj mjeri razinu koju danas rođeno dijete može dosegnuti za 18 godina na temelju zdravstvenih i obrazovnih usluga zemlje,  pa kažu kako bi ‘pandemija bi mogla izbrisati dostignuća ostvarena u zadnjih deset godina.’

Ilustracija: Veseli dječak iz Kine se smije

Inače, za mjerenje tzv. ljudskog kapitala Svjetska banka je uzela u obzir tri čimbenika, kako slijedi: preživljavanje (hoće li danas rođeno dijete doživjeti školsku dob?), obrazovanje (koliko će trajati njegovo obrazovanje i koja će mu biti postignuća?), zdravstvo (hoće li to dijete zdravo izaći iz školskog sustava, spremno nastaviti školovanje ili kao odraslo otići na tržište rada?).

Izvješće za 2020. donosi podatke iz 174 zemlje, koje predstavljaju 98 posto svjetskog stanovništva.

-Analiza pokazuje da je prije pandemije većina zemalja stalno napredovala u stvaranju dječjeg ljudskog kapitala, najveće napretke ostvarene u zemljama s niskim primanjima. Čak i prije učinaka pandemije, dijete rođeno u zemlji s niskim primanjima moglo očekivati da će dosegnuti tek 56 posto svog potencijalnog ljudskog kapitala u odnosu na dijete kojem su dostupne sve razine obrazovanja i zdravstvenog sustava – navode autori-izvještavači.

Za takav ingeniozan zaključak i nije bila potrebna neka velika pamet ni detaljna analiza, posebice kada je izgovaraju iz institucije koja je prvotno, kako se to tvrdilo, nastala radi obnove ratom razorenih država i suzbijanja siromaštva u svijetu. Inače, predsjednik Svjetske banke sa sjedištem u glavnom gradu SAD-a je obavezno državljanin SAD-a, države koja proteklih desetljeća nije pokazala značajan učinak u suzbijanju i smanjenju siromaštva na svijetu,nego je pak procijep i jaz između bogatih i siromašnih i dodatno produbljen.

Uz pandemiju će se produbiti i nejednakosti među djecom, vele oni veleumno.

Ilustracija (foto: Internet)

“Mislimo da više od milijarde djece nije išlo u školu zbog covida-19, a to predstavlja milijarde dolara manje zarade zbog smanjenog obrazovanja, prosječno pola školske godine, i moguća napuštanja školovanja. Posebno pogođene djevojčice, što je zabrinjavajuće jer je i prije krize bila izražena nejednakost prilika između djevojčica i dječaka. Osim toga, pandemija pojačava opasnosti nasilja nad ženama, rane brakove i tinejdžerske trudnoće, koji ograničavaju mogućnosti obrazovanja i osamostaljenja žena i djevojaka. 80 milijuna djece trenutačno ne prima osnovna cjepiva pa su izloženija – rekao je svjetski bankar David Malpass.

Tvrdi i  kako je Svjetska banka pokrenula programe u najsiromašnijim zemljama kako bi smanjila stopu napuštanja školovanja, te kako ”pokušavaju ponovo pokrenuti proces učenja, što uključuje opremu, ponovno otvaranje škola i učenje na daljinu’.

Ako nekoga možda zanima, na ovoj poveznici može pronaći papirić koji se odnosi na Hrvatsku, a ovdje nešto više brojčanih podataka: HCI_Data_September_2020_HRV  – o hrvatskom dječjem ljudskom kapitalu. 

Zgradurina Svjetske banke u Washigtonu (SAD)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI