Neovisni novinarski portal
22.1.2021.
čovječanstvo
Ilustracija: odbačena hrana...

Svatko baci 50 kg hrane godišnje:
Zelena Istra priprema knjigu recepata ‘za dan poslije’

Ilustracija: odbačena hrana...

-Znate li da svaki stanovnik Hrvatske godišnje baci oko 50 kilograma zdravstveno ispravne hrane? Upravo zato danas, 29. rujna, na Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane, Zelena Istra poziva starije sugrađane – koji itekako znaju kuhati praktično i štedljivo – na dostavu recepata “za drugi dan”, odnosno za pripremu hrane od ostataka kuhanih jela, starog kruha ili voća i povrća koje više nije svježe ili nije u cijelosti upotrebljeno prilikom kuhanja. Poziv je otvoren od 2. listopada do 2. studenog 2020. – zovu iz pulske udruge Zelena Istra.

Zelena Istra potom će u suradnji s gastro i eko stručnjacima odabrati najbolje recepte te ih, prije konca godine, objaviti u knjižici recepata. Knjižica će biti dostupna putem weba Zelene Istre www.zelena-istra.hr i tiskana u manjoj tiraži te će građanima Pule biti dostupna za čitanje i posudbu u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Puli te Zelenoj Istri. U knjižici će biti navedena imena svih osoba koje su dostavile odabrane recepte.

.Golemo životno i kulinarsko iskustvo naših starih tako će nam pomoći da ne rasipamo hranu te da oblikujemo bolje i održivije sutra – za nas i naše najmlađe! – vele u Zelenoj Istri. 

Zelena Istra obilježit će otvaranje poziva na dostavu recepata te prikupljati recepte od sugrađana na licu mjesta tijekom eko-gastro akcije “Hrana nije otpad” koja će se na pulskoj gradskoj tržnici održati 2. listopada, od 10 do 12 sati. Građani će ovdje ujedno moći dobiti informacije o projektu “Aktivni i zdravi – starije osobe za održivi razvoj” u okviru kojeg se izrađuje knjižica recepata, kao i kušati hranu spravljenu upravo po recepturi “za dan poslije”.

Recepti se za vrijeme trajanja poziva mogu dostaviti i na adresu Zelene Istre, Gajeva 3, treći kat, osobno ili poštom te putem telefona 506 065 ili e-maila: ured@zelena-istra.hr.

Zelena Istra provodi projekt “Aktivni i zdravi – starije osobe za održivi razvoj” u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula, Osnovnom školom Centar te udrugom Klub50+ Veli Vrh, uz financijsku podršku Grada Pule u iznosu od pet tisuća kuna.

Cilj projekta je međusektorskom suradnjom javnih institucija kojima je osnivač Grad Pula i udruga osigurati mogućnosti za aktivno zdravo starenje starijih osoba, odnosno kvalitetno provođenje vremena starijih osoba s područja Pule njihovim uključivanjem u društveni život grada te međugeneracijske aktivnosti vezane uz teme održivog razvoja. Projektom se također želi unaprijediti međugeneracijska solidarnost učenika 5. b razreda OŠ Centar, koje kroz projekt vodi profesorica Ljubica Redžović, te ih educirati o održivom gospodarenju otpadom, osobito smanjenju nastanka otpada od hrane, biorazgradivom otpadu i kompostiranju.

Učenici OŠ Centar prikupljat će od svojih baka, djedova ili susjeda treće životne dobi recepte za knjižicu, koja će potom obogatiti fond i školske knjižnice. Bit će to jedan od prvih koraka koje će pulski školarci napraviti na putu prema boljem razumijevanju potencijala, znanja i iskustva naših starih, kao i zelenih tema. Gradska knjižnica i čitaonica Pula te Klub 50+ Veli Vrh također pomažu prikupiti recepte popularizacijom poziva na dostavu recepata, kao i same knjižice u vlastitim prostorima te komunikacijom s njihovim korisnicima.

Ilustracija: odbačena hrana…

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI