Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
ekopis / zanimljivi projekti
Šibenik: Sajam razmjene sjemena za one kojima su dosadili plastične pomidore, povrće okusa šperploče i voće okusa kartona

Šibenik:
Sajam razmjene sjemena za one kojima su dosadili plastične pomidore, povrće okusa šperploče i voće okusa kartona

Hiperaktivna Ekološka udruga „Krka“ Knin na drugi Sajam razmjene sjemena u organizaciji Ekološke udruge „Krka“ Knin, koji će se održati 05.09.2020. (subota) s početkom u 10 sati u „Narančastoj zgradi“ u Šibeniku, na adresi Prilaz tvornici, br.41. 

Svi događaji su otvoreni i besplatni za javnost. Projekt „Sajam razmjene sjemena“, kojeg financira Šibensko-kninska županija, je edukativni jednodnevni sajam razmjene autohtonog i introduciranog biljnog sjemena. Prvi Sajam razmjene sjemena održan je prošle godine u Kninu, a ideja je da se svake godine održava u drugom gradu/općini u Šibensko-kninskoj županiji.

Ja tebi, ti meni… razmjena sjemenja (foto ZMAG)

Ako su vam dosadile plastične pomidore, povrće okusa šperploče i breskve okusa kartona, ovo je prilika da nabavite neko sjeme čiji plodoi imaju smisla, te da nekome ustupite svoje. Program sajma je slijedeći:

  • Radionica o sjemenu kao zalogu budućnosti 10:00 – 11:15 h. – Udruga Biovrt – u skladu s prirodom
  • Radionica za najmlađe na temu važnost očuvanja bio raznolikosti i okoliša, 11:15 – 12:00h. – Ekološka udruga Krka Knin
  • Slobodna razmjena sjemena; 12:00 – 13:00h

Svaki sudionik Sajma dobiti će na dar knjigu „Vrtlarenje u skladu s prirodom“ autorice Silvije Kolar-Fodor te vrećicu sjemena Udruge Biovrt – u skladu s prirodom. Sudionici radionice za najmlađe na dar će dobiti edukativnu igru udruge Biovrt „Mali čuvari prirode“.

Povrće je zdravo, ako je ‘pravo’…

Ciljevi projekta su slijedeći: razmjena sjemena te širenje i očuvanje povrtnih, voćnih i ostalih biljnih ljekovitih i aromatičnih vrsta i sorti na području Šibensko-kninske županije; upoznavanje šire populacije stanovnika sa praksom sjemenarstva i uzgoju hrane u skladu s prirodom; poticanje poljoprivredne djelatnosti; podizanje svijesti o važnosti očuvanja sjemena i pozitivnoj sakupljačkoj praksi ljekovitog i aromatičnog bilja; očuvanje bio raznolikosti.

Ove godine program se održava u gradu Šibeniku s obzirom da na tom području djeluju poljoprivredna gospodarstava koji proizvode vlastitu hranu te ih se želi dodatno educirati i podijeliti znanje o važnosti očuvanja sjemena i uzgoju hrane u skladu s prirodom. S obzirom na povratne informacije i interes s prvog sajma očekuje se veći broj posjetitelja i aktivnih sudionika s ovog područja. Također se stanovnici cijele Šibensko-kninske županije bave raznim poljoprivrednim djelatnostima (vrtlarenje, uzgoj voća, povrća, cvijeća te ljekovitog i aromatičnog bilja) te se zato namjerava nastaviti sa održavanjem sajma i narednih godina, svaki put u drugom mjestu naše županije.

Domaće povrće (Foto: Tris/H. Pavić)

-Na razmjenu sjemenja su pozvani posjetitelji predavanja koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima da razmijene sjeme i na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti. Ukoliko imate viška sjemena za razmjenu, na razmjeni možete doći i donacijom sjemena, na čemu smo vam unaprijed zahvalni – kažu u Ekološkoj udruzi Krka Knin. 

Inače, Silvija Kolar–Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, dobitnica je nagrade Utjecajne hrvatske žene 2020, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga “U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom “24 sata”, dnevnikom “Večernji list”, magazinom Jutarnjeg lista “D&D VRT”, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom “100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, Mreza.org, SirovaHrana.hr … Zaljubljenica u prirodu i dugogodišnja biovrtlarka, a biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

I na krajuvažna napomena: organizatori skreću pozornost kako je zbog novih mjera županijskog stožera, a vezano uz pandemiju, obavezna najava dolaska na sajam putem maila i  telefona (ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr  i  022 664 608), te kako je obavezno  nošenje maski koje će biti osigurane na ulazu.

 

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI