Neovisni novinarski portal
22.10.2020.
POLITIKA / UMJETNOSTI
Riječka petokraka, samoobrambeni spomenik protiv povijesnog zaborava

Riječka petokraka, samoobrambeni spomenik protiv povijesnog zaborava

Velika crvena petokraka, umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića nazvana “Spomenik crvenoj Rijeci- samoobrambeni spomenik”, ponovo je u nedjelju, 20. rujna, kao dio programa Europske prijestolnice kulture, postavljena na riječki neboder. Nije to nikakva provokacija , to je spomenik “crvenoj Rijeci”, poručio je Cvijanović konsterniranoj konzervativno-braniteljskoj bučnoj oporbi koja se digla na noge.

Umjetnička instalacija oko koje se već neko vrijeme vode kontroverzne rasprave, ponajviše zbog prizemnog politikantstva i nerazumijevanja spomeničkih simbola i metaforike, zauzela je svoje mjesto svim protivnicima unatoč. Skulptura je izrazito asocijativna, u formi mamutske, proskribirane partizanske zvijezde petokrake u koju je ugrađeno 2800 krhotina stakla koje simboliziraju 2800 poginulih partizanskih boraca koji su pali u bitki za Rijeku. Instalacija je, kako piše N1, sastavni dio programa Izvrnuti džep- umjetničke intervencije u javnom prostoru u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u sklopu programskog pravca Doba moći koji tematizira povijesne mijene i aktualne manifestacije moći.

Kako to objašnjava sam autor, Nemanja Cvijanović, “ova nakrivljena i okrnjena zvijezda u svojoj primarnoj simbolici komunicira paradoks odbačenog, ali još uvijek “opasnog” antifašističkog, ali i revolucionarnog nasljeđa, kao simbol međunarodnog radničkog pokreta i borbe za pravednije društvo.

Simbolika je sadržana i u datumu postavljanja, 20.rujna, na dan kada je 1943., nakon kapitulacije Italije Izvršni odbor ZAVNOH-a donio odluku o priključenju Rijeke, Istre, Zadra i otoka, okupiranih od Italije u Drugom svjetskom ratu, matici zemlji- Hrvatskoj.

Zvijezda na Riječkom neboderu umjetnička je reminiscencija na svoju povijesnu prethodnicu, petokraku koja je na tom mjestu postavljena davne 1945. Ona jest provokativna, ali prije svega zbog našeg selektivnog odnosa prema povijesnim spomenicima koji su žrtve vandalizma, neznanja, nerazumijevanja povijesti i sve izraženije destruktivnosti ljudi. Njezina staklena zaštita anticipira upravo taj odnos prema partizanskoj spomeničkog baštini, i sugerira spremnost riječke petokrake na samoobranu.

Zvijezda je na Riječkom neboderu trebala biti postavljena još 3. svibnja, na Dan oslobođenja Rijeke, ali je zbog pandemije koronavirusa, događaj pomaknut. No, pitanje autora može li nakrivljeni i okrnjeni simbol, koji govori i o poziciji antifašizma u današnje doba, ostati dio identiteta grada i njegovog kulturnog i povijesnog nasljeđa i sam sebe braniti od revizionističkih nasrtaja, tek čeka odgovor.

Mnogi u Rijeci crvenu petokraku doživljavaju dominantno kao provokaciju povijesnim simbolima, a ne kao umjetničko djelo. Zvijezda je za neke čak dokaz klijentelizma i korupcije u EPK, propitkuju i cijenu instalacije za koju je plaćeno 80 tisuća kuna.

Dočim je osvanula ponovo na Riječkom neboderu, petokraka je već doživjela i prosvjedno okupljanje, mahom navijačkih skupina i branitelja, koji su joj se usprotivili hrvatskim zastavama i domoljubnim pjesmama, sugerirajući tako da je zvijezda za njih simbol agresije, a ne oslobođenja Rijeke.

Na riječku petokraku je reagirala i zastupnica Škorinog Domovinskog pokreta, Karolina Vidović Krišto koja je na tu temu napisala:

-Kažu, umjetnost treba biti opomena, potaknuti na razmišljanje, ići korak naprijed i držati nas budnima. Umjetnost ne smije imati svrhu širiti poluistine. Što nas može toliko držati budnima, i toliko nas opominjati, i toliko ponekad šokirati kao istina? Zašto onda umjetnici bježe od istine? Petokraka nije dovoljna za veličanje ekstremne ljevice. Kako bi se u potpunosti slavila ekstremna ljevica uz crvenu petokraku nedostaje kukasti križ. Ne treba bježati od znakova vremena, ali ih treba pokazati u njihovoj punini i cjelini- napisala je Vidović Krišto, potvrđujući svojom retrogradom porukom kako nikad nije problem u simbolima nego u ljudima…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI