Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
FESTIVALI / UMJETNOSTI
Foto: Festival neobičnih obitelji

Prvo izdanje:
Cirkuske monade na splitskom Festivalu neobičnih obitelji

Foto: Festival neobičnih obitelji

‘Festival neobičnih obitelji’ mali je, ali ponosni festival suvremenog cirkusa koji će u svom prvom izdanju dogoditi u Splitu. Od 10. do 13. rujna, u organizaciji splitskog suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100, cirkuski umjetnici iz Francuske, Španjolske i Hrvatske izvesti će šest predstava na tri gradske lokacije i publici prikazati vrhunske monade cirkuskih obitelji.

Organizatori ‘Festivala neobičnih obitelji’ kažu kako nije slučajno da se ova cirkuska karavana iskrcala baš u Splitu i kako je prva edicija prilika da se proslave jubileji u krugu najšire moguće obitelji – 10 godina rada suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100, pet godina rada HALE 100, rezidencijskog prostora za suvremeni cirkus koji je do sada ugostio 60 umjetnika i više od 50 različitih programa. Navode i da se Festival svojom programskom selekcijom želi prezentirati kao okupljalište umjetnika i publike željne visoko kvalitetnih, inovativnih, kritičnih i angažiranih predstava suvremenog cirkusa.

Foto: Festival neobičnih obitelji

-Prostori Doma mladih, centra grada i Mosora poslužit će kao mjesta stvaranja intimnog odnosa između umjetnika i publike, one postojeće i one nove koja će se tek upoznati sa svijetom suvremene cirkuske umjetnosti, njezinim razvojem, značajem, žanrovima i trendovima. Festival nosi naziv „Festival neobičnih obitelji“ referirajući se na kreativnu i složenu zajednicu cirkuskih umjetnika i njihove publike. Suvremena cirkuska umjetnost je puno više od same umjetničke forme. Specifični zahtjevi za fizičkom spremom, karakter interdisciplinarnosti između izvedbene i konceptualne umjetnosti, kao i uvjeti produkcije, često obilježavaju, ne samo rad, nego i život cirkuskih umjetnika. Iz tih razloga nastaje energična, intimna i prisna suradnja među članovima kolektiva. Magija cirkusa nastaje kada se ta energija prenese na publiku. Cilj ovog festivala je stvoriti upravo taj efekt i razbiti barijere između publike i izvođača, grada i cirkuskog šatora, obitelji kao zajednice i nužnosti. Granice tijela i uma zajedničke su svima, cirkuski umjetnici samo pretvaraju te granice u kreativni proces izražavajući kroz njih metafore svakodnevnog života. Svojim nazivom ovaj Festival prepoznaje složenost i intimnost svakodnevnih ljudskih odnosa te želi otvoreno razgovarati o svim različitim aspektima životnih odabira koje na kraju od svih nas čine „cirkusante“ u vlastitim okruženjima – objašnjava Antonia Kuzmanić, umjetnička direktorica Festivala neobičnih obitelji i suosnivačica splitskog cirkuskog kolektiva ROOM 100.

Foto: Festival neobičnih obitelji

ROOM 100 međunarodno je nagrađivani suvremeni cirkuski kolektiv koji se bavi produkcijom i distribucijom angažiranih predstava suvremenog cirkusa, performasa i ostalih umjetničkih radova. Upravlja HALOM 100 – rezidencijskim prostorom za istraživanje u suvremenoj cirkuskoj umjetnosti. Ugošćuje međunarodne suvremene cirkuske umjetnike na izvedbama predstava, rezidencijama i radionicama. Realizira i program filmskih projekcija ‘Kino Cirkus’ u pet gradova u Hrvatskoj i provodi niz drugih projekata.

Program Festivala neobičnih obitelji dostupan je ovdje.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI