Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
POLITIKA
Premijer Plenković na CNN-u: Turizam kao “kalkulirani rizik”; ali tko će platiti cijenu tog rizika?

Premijer Plenković na CNN-u:
Turizam kao “kalkulirani rizik”; ali tko će platiti cijenu tog rizika?

Hrvatski premijer, Andrej Plenković, u intervjuu CNN-u, gostujući u poslovnoj emisiji ‘Quest Means Business’ novinara i voditelja Richarda Questa, govoreći o balansiranju turizma i epidemioloških mjera, izjavio je kako je otvaranje granica zbog turizma bio kalkulirani rizik. Ali, za koga i tko će cijenu toga rizika platiti? Može li turistička žetva opravdati toliki broj zaraženih, a nažalost i sve veći broj preminulih od covida – 19?

Nakon proljetog vrhunca epidemije koronavirusa Hrvatska nije zatvorila svoje nadaleko poznate plaže na Jadranu, dozvolila je dolazak turista, no, ta odluka će, kazao je u emisiji Quest, a prenosi N1, naknadno, možda, imati loše posljedice u smislu porasta broja zaraženih covidom- 19.

Upitan je li nedavni porast broja oboljelih plaćanje cijene za otvorenost tijekom turističke sezone, Plenković je izjavio kako se radilo o – kalkuliranom riziku.

-Prije svega Hrvatska je bila na čelu EU kad je epidemija izbila, i mnogo smo posla imali u koordiniranju EU napora oko toga u prvoj polovici 2020. Isprva smo imali strogi lockdown i krajem travnja smo otvorili granice, pa smo zatim omogućli turistima da dolaze sredinom lipnja. Sezona je bila bolja od očekivanja, i imali smo rekordne brojke- pohvalio se Plenković.

-No, radi se o kalkuliranom riziku. Brojke novih slučajeva jesu narasle u zadnjih par tjedana, ali još uvijek imamo jako nisku stopu smrtnosti. Dakle, uspjeli smo napraviti kombinaciju mjera za zaštitu zdravlja građana, ali i takvih koje su omogućile da jedna od najvažnijih ekonomskih grana, turizam, prosperira- rekao je Plenković na CNN-u.

Ali, onima koji su u tom razdoblju, dok je Vlada brojila turističke eure i trljala ruke zbog priljeva u državni proračun, nekog izgubili, jer se zarazio koronavirusom i njegov imunološki sustav nije izdržao, stopa smrtnosti je itekako visoka! 

Hrvatski premijer  se u nastavku intervjua, javlja N1, pozivao na potrebu koordinacije EU zemalja, i lokalizaciju problematičnih mjesta zaraze, pogotovo jer je počela školska godina, i  “uveli smo niz mjera da učenici imaju nastavu u što sigurnijim okolnostima”.

-Što se tiče restrikcija, zagovarali smo i kod drugih zemalja da gledaju lokalne epicentre zaraze, i to sam rekao svojim kolegama iz Europe. Na razini EU također bismo trebali imati takve sub-nacionalne mjere. Što se tiče same situacije, danas imamo samo oko 20 ljudi na respiratorima, što je jako niska brojka– ocijenio je Plenković, zaboravljajući da smo lockdown imali kad je na raspiratorima bilo svega šest-sedam oboljelih ( !? )

Komentirajući stavljanje Hrvatske na “crvene liste”, odnosno poprilično selektivne restrikcije za putnike iz Hrvatske, premijer je rekao kako treba pogoditi dobar balans, a na tome će se raditi zajedno, na razini EU.

Covid je pokazao važnost uloge države, nijedan drugi faktor ne može pomoći građanima da se zaštite od takve prijetnje. I rasprave koje se sad vode u EU idu u smjeru da imamo zajedničke mjere. U smislu bilateralnih mjera, većina zemalja je počela zatvarati granice i tražiti testove upravo zbog početka njihove školske godine i to tako treba promatrati- relativizirao je Plenković “crvenu Hrvatsku”.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI