Neovisni novinarski portal
7.3.2021.
ONO / POLITIKA
Opet lete štuke, lete avioni: Posao veći od Pelješkog mosta, za SDP-ovog Vidovića je “trenutno apsolutni prioritet” ?!

Opet lete štuke, lete avioni:
Posao veći od Pelješkog mosta, za SDP-ovog Vidovića je “trenutno apsolutni prioritet” ?!

Nabava vojnih aviona ponovo je hrvatska top tema, ma kako to iracionalno zvučalo u vremenu pandemijske neizvjesnosti i egzistencijalne nesigurnosti za dobar broj domaćih poduzetnika i još veći broj hrvatskih radnika. Analitičar portala Obris.org, Igor Tabak, za N1 je, komentirajući ponude pristigle ( Međuresornom povjerenstvu Ministarstva obrane RH ) iz Švedske, SAD-a, Francuske i Izraela, koje nude svoje ratne avione “borbeno nabrijanoj” Hrvatskoj, uz ostalo, ocijeno da je nabava vojnih aviona veći posao od Pelješkog mosta, jer, riječ je o milijardama! SDP-ov saborski zastupnik Franko Vidović, pak, u duhu socijaldemokratske socijalne osjetljivosti bez krzmanja kaže kako su borbeni avioni hrvatski “trenutni apsolutni prioritet”!

Hrvatskoj su, inače, pristigle četiri ponude, dvije za nove i dvije za polovne avione. Tabak za američke, Lockheed Martinov F-16, Blok 70 i 72, te švedske Gripene tvrdi da puno dugoročnije rješavaju pitanje zračnih snaga negoli rabljeni, što je samorazumljivo. Rabljeni avioni, izraelski F-16 Barak oko kojeg su navodno riješeni i prijepori sa SAD-om, ima konkurenta u francuskom Rafale, dvomotorcu, puno većem i sasvim sigurno i cijenom neusporedivim s F-16, kazao je Tabak, naglašavajući kako je Rafale sasvim druge kategorije i klase od ostalih ponuđenih letjelica. Prije svega je dvomotorac, a svi ostali su jednomotorci, pa se i troškovi održavanja bitno razlikuju. A ono što je najvažnije, minimalna cijena ponuda, veli Tabak, je milijarde dolara! Čak i Gripeni koji su jetiniji, ispod milijarde nisu, jer, kaže, “to nije samo avion”.

Tabak, međutim, misli da “država ima vremena i resurse da ocijeni ponude”, jer to je potez koji uz financijsku ima i političku težinu. Slikovito rečeno, radi se o poslu većem od Pelješkog mosta!

Zar mala Hrvatska može u isto vrijeme podnijeti dva Pelješka mosta???

Na izjavu admirala Roberta Hranja kako je krajnji rok za odluku o ponudama 12. prosinca, sasvim racionalno primjećuje kako je riječ o internom roku međuresornog povjerenstva koji Vladu ne obavezuje da odmah nakon tog roka donese svoju konačnu odluku. Pa kome se to, onda, tako žuri?

Najvažnije je da je predstojnik premijerovog ureda Zvonimir Frka Petešić zadovoljan ponudama koje su, kaže, vrlo kvalitetne, na tragu hrvatskih zacrtanih ciljeva, avioni četvrte generacije, kompatibilni s NATO standardima i zapadne su tehnologije. Još samo da saznamo koliko to zadovoljstvo košta…

Ministar obrane Mario Banožić najavljuje proces evaluacije koji će trajati tri mjeseca prije nego što bude dovršen prijedlog koji će se uputiti Vladi do kraja godine No, javnost neće saznati detalje ponuda.

I zašto bi znala, pa to je valjda njihov, a ne javni novac…

Predsjednik saborskog Odbora za obranu, SDP-ov Franko Vidović, također gostujući u Dnevniku N1 televizije, nije propustio komentirati propali pokušaj nabave borbenih aviona u mandatu ministra obrane Damira Krstičevića, uz ostalo je rekao:

-Tadašnje makete imale su uporište u onom postupku koji je vođen netransparentno i mimo svih regula, a na kraju smo izgubili dvije godine i određena financijska sredstva. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ostalo je na istome- konstatirao je. Ali, sada se postupak nabave, smatra Vidović, vodi bitno drugačije nego prošli put, čemu u prilog govori i činjenica da su danas, nakon otvaranja ponuda, predsjednik Međuresornog povjerenstva Zvonimir Frka Petešić i admiral Robert Hranj, odmah izašli pred javnost i izvijestili o pristiglim ponudama. A prošli put smo, rekao je SDP-ov zastupnik, “morali grebati noktima i rukama da bi došli do informacija”. U svakom slučaju potrebna je kontrola, a Vidović očekuje da će i predsjednik države i Odbor za obranu u ovom poslu dati svoj maksimum.

Inače, zastupnik Vidović je odbio biti član Povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, jer, kako je rekao, ne pripada mu ta odluka po funkciji, u zakonu nije propisano da predsjednik ili član Odbora mora sudjelovati u poslovima izvršne vlasti. Smatra da je posao Odbora demokratski nadzor nad MORH-om i OS RH.

-Mi dajemo i prethodnu suglasnost o nabavama iznad pet milijuna eura. Ne piše nigdje da sudjelujemo u evaluaciji natječaja, ponuda ili da predlažemo Vladi najbolju ponudu, to je posao izvršne vlasti. Neću im odmagati u tome, želim da se kupe avioni, imaju moju podršku, ali ne mogu donositi odluku u njihovo ime i neću to raditi- izjavio je Vidović, napominjući kako se radi o poslu u kojem nema razilaženja između HDZ-a i SDP-a. Radi se, kaže, o potrebi HRZ-a, ako želi zadržati sposobnost, a nažalost dvije su godine izgubljene i sada što se napravi- napravili smo. Ako izgubimo sposobnost HRZ-a, veli Vidović, teško ćemo je povratiti, jer nijednu sposobnost koju smo izgubili nakon rata nismo uspjeli vratiti ili je ocijenjeno da je nepotrebna.

Zanimljivo je da u koronakrizi, koja je ispraznila državni proračun, Vidović, za razliku od nekih kolega zastupnika koji ne misle da nam to sada treba biti prioritet, ne vidi pravu zapreku za nabavu borbenog aviona. U tom smislu Vidović kaže:

-Ako nećemo nadzirati nebo, more i tlo, postavlja se pitanje što mi doista jesmo. Mislim da se za određene stvari koje su od strateškog interesa za državu za te se stvari moraju naći novci. To je ovog momenta apsolutni prioritet, to govorim iz perspektive mene kao predsjednika saborskog Odbora za obranu. Ne kažem da ne postoje neki drugi prioriteti, ali o tome će moji kolege- rekao je Vidović, ma što to značilo…

Leteći Damir – Croatian Minister of Defense Mr. Damir Krsticevic speaks with members of the Minnesota National Guard during a visit to the 133rd Airlift Wing in St. Paul, May 23, 2018. Krsticevic received a flight in one of the Minnesota National Guard’s F-16 Fighting Falcons based at the 148th Fighter Wing in Duluth, Minnesota. (Minnesota National Guard photo by Master Sgt. Blair Heusdens)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI